Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πως η Κίνα ελέγχει πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο

Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση πάντα στην ιστορία της πολεμούσε τους διανοούμενους, τους μελετητές και τους ακαδημαϊκούς σε μια προσπάθεια να τους πειθαρχήσει. Από τον Μάο έως τον Σι Τζινπίνγκ, η τάση συνεχίζεται αν και η κλίμακα μπορεί να ποικίλει από την άποψη της δύναμης, της μομφής, της χειραγώγησης και της φύσης των απειλών που δημιουργούνται, δεδομένου τις κινεζικές φιλοδοξίες να αναπτυχθούν σε δύναμη όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο .
 
Σε διάφορα κολέγια, ιδρύματα και πανεπιστήμια, υπάρχει αξιοσημείωτη παρουσία φοιτητών, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, ερευνητές και επιστήμονες κινέζικης καταγωγής. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτό το τεράστιο δίκτυο φαινομενικά αβλαβών επαγγελματιών για να επεκτείνει τις επιρροές της σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσει μια ευνοϊκή γνώμη για την Κίνα σε πανεπιστημιακούς κύκλους, πανεπιστημιουπόλεις και εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα.  

Αυτά τα άτομα, οι ομάδες και οι ενώσεις έχουν την ευθύνη να χειρίζονται ορθολογικές συνομιλίες, να εξετάζουν ξένους φοιτητές κατάλληλους για την Κίνα και να καταστέλλουν κάθε είδους διανοητική έρευνα σε περιοχές που δεν ταιριάζουν στην Κίνα του Xi Jinping.

Στη διαδικασία αυτή, κάθε αντίθεση στην Κίνα εντός των συνόρων της ή ακόμη και έξω από αυτήν καταστέλλεται βάναυσα. Ωστόσο, για να νομιμοποιήσει τις πράξεις βίας και να της δώσει μια αίσθηση σκοπού, η Κίνα έχει κατανοήσει το παιχνίδι αξιοποίησης των υπηρεσιών διανοουμένων και στοχαστών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ως εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο οι Κινέζοι χειρίζονται το χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μπορεί κανείς να πάρει το παράδειγμα του περίφημου Cambridge University Press, το οποίοςμε εντολή της Κίνας έδωσε οδηγίες για τον αποκλεισμό της διαδικτυακής πρόσβασης σε περισσότερα από 300 πολιτικά ευαίσθητα άρθρα σχετικά με την Κίνα, τα οποία καταγράφηκαν στην κορυφαίο περιοδικό της Κίνας.
 
Οι διάφορες εταιρείες που συνδέονται με τα κορυφαία πανεπιστήμια, επίσης δεν ήθελαν να ρίξουν την Κίνα στη λάθος πλευρά, καθώς αυτό πιθανότατα θα είχε δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις.

Μετά από μεγάλη αναταραχή για την απόφαση που ελήφθη προς όφελος των κερδών πάνω στην ακαδημαϊκά ανεξαρτησία, το CUP ανέτρεψε τελικά αυτήν την αυτ λογοκρισία.
.
Η κριτική που ασκήθηκε στο CUP για την κατάργηση των άρθρων από το περιοδικό China Quarterly δεν ήταν απλώς θέμα που επηρέαζε μια πολύ μικρή ακαδημαϊκή κοινότητα ή μόνο μαθητές μέσα στα κυρίαρχα όρια της Κίνας. Πιο ειλικρινά, κατευθύνθηκε ως προειδοποίηση για ολόκληρη την πνευματική κοινότητα και την ακαδημαϊκή αδελφότητα στοχεύοντας σε ένα από τα πιο διάσημα παγκόσμια πανεπιστήμια, ότι τα θέματα στα οποία απαγορεύεται δεν πρέπει να συμμετέχουν μελέτες / συζητήσεις χωρίς την ειδική έγκριση της Κίνας.
 
υτό που ανησυχεί ιδιαίτερα για την υπόθεση Cambridge είναι επίσης ότι μια τέτοια συνεργασία με Κινέζους λογοκριτές θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο και μακροχρόνιες επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της Κίνας.
 
Σε μια εποχή λαϊκισμού, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές, ακόμη και μεγάλες εταιρείες συμμορφώνονται με τους κινεζικούς κανόνες και τους όρους δέσμευσης. Για παράδειγμα, μεγαλύτεροι όμιλοι όπως η Apple προκειμένου να δηλώσουν τη συμμόρφωσή τους στις αρχές έχουν καταργήσει πρόσφατα εφαρμογές καταστημάτων εφαρμογών που βασίζονται σε VPN (Virtual Private Network) στην Κίνα, οι οποίες διαφορετικά βοηθούν τους χρήστες να παρακάμψουν το κινεζικό "Μεγάλο Τείχος προστασίας" Οι κινεζικές αρχές συνήθως με βαθιές τσέπες, ένα στυλ διπλωματίας επιταγών ή μέσω κάποιου άλλου μηχανισμού προσφοράς χρηματοδότησης, επιχορηγήσεων, ενισχύσεων ή ανάπτυξης υποδομών εκμεταλλεύονται την απληστία αυτών των χρηματοοικονομικών οντοτήτων. Όσοι δεν ευθυγραμμίζονται απειλούνται να χάσουν την αγορά και να αντιμετωπίσουν τρομερές οικονομικές επιπτώσεις.
 
Μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων, η κλήση ακαδημαϊκών, η διείσδυση αυταρχικών παρορμήσεων με λογοκρισία, οι κινεζικές ατζέντες που βασίζονται σε ατζέντες ή η εστιασμένη προπαγάνδα μέσω συγκεκριμένου περιεχομένου μαθημάτων είχαν σημαντικό αντίκτυπο.

Η κυβέρνηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος θα συνεχίσει να προσπαθεί να επηρεάσει τον ακαδημαϊκό χώρο, να εξάγει την επιρροή της και να εκμεταλλευτεί τις δημόσιες σχέσεις ως μέρος της τακτικής προπαγάνδας της στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, το περιεχόμενο και η κατεύθυνση της αφήγησης ελέγχεται από τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος που ασχολείται με την επικοινωνία των μέσων ενημέρωσης.  

Πολλά ιδρύματα και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο με συνδέσμους με την κινεζική ηγεσία, ή με τεράστιο φοιτητικό πληθυσμό κινέζικης ιθαγένειας, στην πραγματικότητα δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να αναλάβουν τέτοιου είδους διεισδυτική προπαγάνδα.

Μελέτες της Human Rights Watch ανακάλυψαν επίσης ότι η κινεζική ηγεσία προσπαθεί να περιορίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία πέρα από τα όριά της. Ο οργανισμός πρότεινε έναν Κώδικα Συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσκολιών στη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο κώδικας αποσκοπούσε ουσιαστικά στην υπεράσπιση της πνευματικής αυτονομίας με τα δικαιώματα των μαθητών, την ακαδημαϊκή ανάπτυξη και την υποστήριξη για όσους εργαστούν σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα.
 
Μαζί με την ακαδημαϊκή κοινότητα, το Human Rights Watch έχει επισημάνει διάφορους κινδύνους για την πνευματική αυτονομία ερευνητών, δημοσιογράφων, μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων προσώπων της κοινωνίας των πολιτών που απορρέουν από το κίνητρο ανάμειξης της κινεζικής κυβέρνησης. Οι κινεζικές υπηρεσίες εξέτασαν εδώ και πολύ καιρό αυτό το τμήμα των φιλελεύθερων ομιλητών, κυρίως φοιτητές και καθηγητές από την Κίνα και όσους εξερευνούν θέματα που σχετίζονται με την Κίνα μέσω διαφορετικών μέσων σε όλο τον κόσμο.  

Έχει παρατηρηθεί συχνά σε μαθητές από την Κίνα ότι διατηρούν ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα σε πολιτικά ζητήματα στις τάξεις, φοβούνται σε μεγάλο βαθμό ότι παρατηρείται ο λόγος τους και ότι το ίδιο μπορεί να αναφερθεί στις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.
 
Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν σε μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πανεπιστημιουπόλεις, καθώς η διοίκηση εκεί φοβάται να χάσει τον αυξανόμενο αριθμό φοιτητών από την Κίνα και κατά συνέπεια τα έσοδα από αυτήν.
 
Αναμφίβολα, η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διευκόλυνε κατά κάποιο τρόπο τα αυταρχικά έθνη να καθιερώσουν εθόδους λογοκρισίας και πολιτικού δεσποτισμού μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και των ακαδημαϊκών σε όλο τον κόσμο.

 

--

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...