Κόσμος

Το ΝΑΤΟ στήνει «Κέντρο Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας» και σκορπάει τρόμο

Στο ΝΑΤΟ, το σενάριο για τη δημιουργία του “Κέντρου Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας” έχει εμφανιστεί, για μια ακόμη φορά και η ανησυχία για το εύρος των δράσεών του μεγαλώνει...

Σύμφωνα με την ιδέα, θα πρέπει να παρακολουθεί τα γεγονότα παραβίασης της δημοκρατίας στα κράτη μέλη της συμμαχίας και να βοηθήσει τους συμμάχους να αναπτύξουν δημοκρατικούς θεσμούς πιο αποτελεσματικά.

Για πρώτη φορά, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτού του γραφείου εκφράστηκε το 2019, στη συνέχεια σημειώθηκε στην ιδέα της ανάπτυξης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ με την προοπτική του 2030 και, τέλος, στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας που θα προσπαθήσει να μεταφράσει αυτή η ιδέα σε πραγματικότητα.

Αρκεί να πούμε ότι ο κύριος σκοπός του Κέντρου είναι να αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα τη λογοκρισία του χώρου πληροφοριών και τις διακρίσεις κατά των εθνικών μειονοτήτων στα κράτη της Βαλτικής, τις συνεχείς κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας από την Ελλάδα, καθώς και την αντιδημοκρατική στάση της Πολωνίας απέναντι στην άμβλωση και την κοινότητα των ΛΟΑΤ με την ευρωπαϊκή έννοια.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας η κορυφαία προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι να βοηθήσει τη Συμμαχία να επαναπροσδιοριστεί στα δημοκρατικά της θεμέλια.

Αφορμή για την επανεμφάνιση του σεναρίου ήταν η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου που σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτού του νέου νατοϊκού Κέντρου "έδειξε ότι η δημοκρατία, αν και ανθεκτική, είναι επίσης εύθραυστη. Και τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές μας υπογραμμίζουν την απειλή που θέτει η παγκόσμια πορεία της απολυταρχίας στις δημοκρατίες μας". Τονίζουν δε πως "πρέπει συνεχώς να ενισχύουμε και να προστατεύουμε τη δημοκρατία από τις προσπάθειες να την υπονομεύσουν τόσο από μέσα όσο και από έξω".

 Ο βουλευτής Connolly πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα για ένα τέτοιο Κέντρο το 2019. Έκτοτε υποστηρίζεται από τη Συνέλευση στο σύνολό της καθώς και από την ανεξάρτητη Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη διαδικασία “ΝΑΤΟ 2030”.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο ίδιος ο προαναφερθείς βουλευτής, ως επικεφαλής της Συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ, Τζέραλντ Κόνολι μίλησε επίσης για το κέντρο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαν Στόλτενμπεργκ. Στόχος του είναι να βοηθήσει τα μέλη και τα έθνη εταίρους να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς τους θεσμούς.

Η Συνέλευση υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στα κοινά δημοκρατικά θεμέλια. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η Μόνιμη Επιτροπή δημιούργησε μια Ομάδα Εργασίας για να βελτιώσει την έννοια ενός Κέντρου Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας στο ΝΑΤΟ - μια ιδέα που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 με την ευκαιρία της 70ης επετείου του ΝΑΤΟ και από τότε υποστηρίχθηκε από τη Συνέλευση στο σύνολό της .

Ο Πρόεδρος Κόνολι τονίζει. «Η ίδρυση ενός Κέντρου Δημοκρατικής Ανθεκτικότητας μέσα στα Κεντρικά Γραφεία του ΝΑΤΟ θα έδειχνε ότι το ΝΑΤΟ είναι πραγματικά σοβαρό να υπερασπιστεί το δημοκρατικό μας μοντέλο». Υπενθυμίζεται πως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ είναι η Ελληνικά πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου! 

Η Ομάδα Εργασίας επιφορτίστηκε με τη συγκέντρωση πληροφοριών από βασικούς ενδιαφερόμενους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, συγκεντρώνοντας ευρεία υποστήριξη εντός της Συνέλευσης και, τελικά, υπέβαλε μια ισχυρή και συγκεκριμένη πρόταση για υποβολή στα συμμαχικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις.

Η ομάδα εργασίας θα διοικείται από το Προεδρείο της Συνέλευσης, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Διάστασης της Ασφάλειας. Ο πρόεδρος Connolly θα ηγηθεί της ομάδας και ο προκάτοχός του, Attila Mesterhazy (Ουγγαρία), θα είναι εισηγητής.

Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ πιέζουν το ΝΑΤΟ να γίνει ο πρωταρχικός υποστηρικτής της δημοκρατικής και φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης στον κόσμο.

Ωστόσο, η συμμαχία των... απρόθυμων δύναται να αναβιώσει..


Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει βία ακόμη και αν η επιθετικότητα εναντίον των χωρών-μελών του διαπράττεται με τη χρήση μη στρατιωτικών μέσων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εξέδωσε μια τέτοια προειδοποίηση σε διαδικτυακό σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

«Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ στον πιθανό αντίπαλό μας το προνόμιο να γνωρίζει ακριβώς πότε [οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ] χρησιμοποιούμε το Άρθρο 5. Ωστόσο, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουμε το Άρθρο 5 όταν το κρίνουμε απαραίτητο. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το άρθρο 5 όταν βλέπουμε την επιθετικότητα, να χρησιμοποιεί άλλα μέσα από τα συμβατικά στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο Stoltenberg.

Αναφερόταν στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την ΒόρειοΑτλαντική Συμμαχία που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον το 1949. Διατυπώνει την αρχή της συλλογικής άμυνας του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού. Το άρθρο προβλέπει μια συλλογική απάντηση σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης σε μία ή περισσότερες» χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Είδαμε ότι έχουν γίνει επιθετικές ενέργειες [στο πρόσφατο παρελθόν] από άλλες χώρες εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ, όταν όχι παραδοσιακά στρατιωτικά μέσα, αλλά μη στρατιωτικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τις θέσεις μας, να μας διαχωρίσουν, να μας επιτεθούν», δήλωσε ο γραμματέας χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε «αυτό ακριβώς πρέπει να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ». Και η συμμαχία λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Υπενθύμισε ότι τώρα, για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να εφαρμόσει το άρθρο 5 ως απάντηση στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. «Αποφασίσαμε πριν από μερικά χρόνια ότι μια επίθεση στον κυβερνοχώρο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει το άρθρο 5. Αυτό είναι ένα εντελώς νέο σήμα προς έναν πιθανό αντίπαλο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ