Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς λύση για τις 10 εκατ. έξτρα δόσεις της Pfizer

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το ακανθώδες ζήτημα των εμβολίων, καθώς οι «27» φέρεται να διχάστηκαν επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των FT, Mehreen Khan, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βρήκαν λύση για το ζήτημα 10 εκατ. δόσεων και γι’ αυτό αποφάσισαν -παρά τις απαιτήσεις ανατολικών χωρών- να αποφύγουν τις διαπραγματεύσεις «τύπου παζαριού» σε τηλεδιάσκεψη.

Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, μετέδωσε ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς απείλησε με βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει κατηγορήσει την ΕΕ ότι διεξήγαγε ένα « παζάρι» για δόσεις εμβολίων και ορισμένες κυβερνήσεις εξασφάλισαν μυστικές συμφωνίες. Η αυστριακή κυβέρνηση είχε προτείνει την ανακατανομή 10 εκατ. δόσεων Pfizer-BioNtech μεταξύ των δυσαρεστημένων έξι χωρών, με χώρες όπως η Γερμανία και η Μάλτα να μη λάβουν καμία από αυτές.

Οπως μετέδωσαν νωρίτερα ξένοι ανταποκριτές στο Twitter, ανάμεσά τους ο Jorge Valero του Euractiv και ο Thomas Mayer της Der standard, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε «παγώσει» τη συζήτηση για τα εμβόλια λόγω διαφωνιών και πέρασε στα άλλα θέματα της ατζέντας, όπως αυτό της Τουρκίας, όπου και υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων.

Ωστόσο δεν κατέστη τελικά ούτε μετά τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων να βρεθεί λύση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ