Κόσμος

"Εφιάλτης" για τον Ερντογάν οι "εσωτερικές αναταραχές" - Υπερεξοπλίζει αστυνομία & οπαδούς του

Οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν ότι η πρόσφατη τροποποίηση  που επεκτείνει τις εξουσίες της τουρκικής αστυνομίας αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

Kυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τροποποίησε ορισμένα άρθρα του Κανονισμού λειτουργίας των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK), της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (Έκτ.Γ.Σ.) και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την τροπολογία, όπλα και οχήματα που ανήκουν στις TSK θα μπορούσαν να παραδοθούν στην αστυνομία ή στις μονάδες πληροφοριών με έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων που θεωρούνται ως «απειλητικές για τη δημόσια τάξη».

Το διάταγμα δεν παρέχει  σαφήνεια σχετικά με τους όρους που θα επέτρεπαν να πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταφορές, προκαλώντας ανησυχία για  "βαριά" απάντηση στις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Ένας  πρώην αρχηγός της αστυνομίας ο  Χανέφι Αβίτσι, προειδοποίησε ότι η τροποποίηση που επιτρέπει στην τουρκική αστυνομία να δανειστεί βαριά όπλα από τον στρατό μπορεί να οδηγήσει σε μια γκρίζα περιοχή όπου τα πολιτικά δικαιώματα διακυβεύονται

Αυτή η απόφαση είναι η τελευταία από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που αύξησε τόσο τη δύναμη όσο και τις παραστρατιωτικές δυνατότητες της τουρκικής αστυνομίας.

Πέρα από την ενδυνάμωση των αστυνομικών δυνάμεων, η κυβέρνηση έχει επίσης λάβει ορισμένα σημαντικά μέτρα για να ενδυναμώσει τους πολιτικούς της υποστηρικτές.

Στις 12 Ιανουαρίου 2018, ο αρχηγός των πιστών στην Κυβέρνηση Λαϊκών Ειδικών Επιχειρήσεων (HÖH) Fatih Kaya ανακοίνωσε ότι ο Αρχηγός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τζιχάντ, ότι έφτασε τα 7.000 μέλη σε 22 επαρχίες σε ένα έτος και ήταν έτοιμοι για να φέρουν εις πέρας όλες τις αποστολές που θα τους δώσει το κράτος.

Η HÖH ιδρύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και είναι μια πολιτική δύναμη που υποστηρίζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης και του τουρκικού δικηγορικού συλλόγου έχουν επικρίνει αυτήν την ομάδα

Δύο μήνες αργότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε μια τροποποίηση που αύξησε τον αριθμό των νόμιμα αγορασμένων σφαιρών ετησίως για όλα τα όπλα με άδεια από 200 σε 1000.

Μιλώντας στο "Συμπόσιο Πόλης και Ασφάλειας" που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 2 Ιανουαρίου 2020, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται.

"Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την εξωτερική ασφάλεια των πόλεών μας με προμαχώνες και τάφρους και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την τάξη μέσα μόνο με την επιβολή του νόμου", είπε στις παρατηρήσεις του πριν από το συμπόσιο.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα νομοσχέδιο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο που θα προσθέσει στο πρόγραμμα νυχτερινούς φύλακες πολίτες της κάθε γειτονιάς στις πόλεις. Αυτός ήταν ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 11 Ιουνίου 2020 μετά την έναρξη της πανδημίας και παρείχε στους φύλακες της νύχτας ευρείες νέες εξουσίες.

Αυτές οι κινήσεις ακολουθούν μια τάση αύξησης του μεγέθους του κράτους και υποστηρικτικών μη κρατικών φορέων που μπορεί να χρησιμοποιούν βία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τελευταία 13 χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε κατά 20% (από 70 εκατομμύρια σε 84 εκατομμύρια), ενώ ο αριθμός της αστυνομίας αυξήθηκε κατά 60% από 187.000 σε 323.000.

Συγκριτικά, ο αριθμός των γενικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου στις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί κατά 3,4% τα τελευταία 10 χρόνια, συνολικά 1,6 εκατομμύρια.

Στην Τουρκία, ο αριθμός κατά κεφαλήν αστυνομίας ήταν σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κολοσσιαίας σημασίας και αλλάζει το status quo σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο-Τα "δώρα" των νέων [email protected]

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκρυπτογραφεί σε πρωτότυπη ανάλυση την σημασία της νέας Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Αμυντικής...