Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία: Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός

O Ματέο Ρέντσι, τελικά, δεν έκανε πίσω και απέσυρε τους δυο υπουργούς του με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Άγνωστό παραμένει ποιο δρόμο θα θλήσει τώρα να ακολουθήσει.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν λίγο ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται απο την κυβέρνηση Κόντε.

“Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου”, τόνισε ο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη στήριξη του συστήματος υγείας της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι «χάρη στην πίεση του κόμματός του, βελτιώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κόντε ότι απέφυγε τον διάλογο στους κατάλληλους, θεσμικούς χώρους και προτίμησε τις εξαγγελίες μέσω τηλεοράσεως και διαδικτύου.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι “οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό”.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Τώρα, το «μπαλάκι» παίρνει ο κ. Κόντε που ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα του Ρέντσι διαθέτει 30 βουλευτές και δύο υπουργούς, ενώ αν ο Κόντε δεν βρει 15 βουλευτές, η Ιταλία είναι πιθανό να προσφύγει στις κάλπες μέχρι τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ