Κόσμος

Δεν αλλάζει άποψη η Μέρκελ για τον Nord Stream 2 - Πιέζουν οι ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν αλλαγές στην άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου σχετικά με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε την Παρασκευή η αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Μαρτίνα Φίτζ.

«Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν νέες εξελίξεις σχετικά με αυτό το θέμα [τον Nord Stream 2]», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φίτζ προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της Μέρκελ και των Γερμανών υπουργών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα «Bild» τη Δευτέρα, ότι η χώρα του προωθεί έναν συνασπισμό για να αποτρέψει την ολοκλήρωση του έργου του Nord Stream 2. Ο αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να δει τη Γερμανία να υιοθετεί τη θέση αυτή των ΗΠΑ, είτε λόγω της φερόμενης δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι είτε λόγω των πραγματικών «θεμάτων ασφαλείας» που προκαλεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε κατά της πολιτικοποίησης του έργου μέσω της υπόθεσης Ναβάλνι, ο οποίος φέρεται να δηλητηριάστηκε μέσω του νευροτοξικού παράγοντα, Νοβιτσόκ.

Ο  Nord Stream 2 είναι ένα συλλογικό έργο 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της Gazprom της Ρωσίας, της Uniper της Γερμανίας και του Wintershall, του OMV της Αυστρίας, της Engie της Γαλλίας και του ολλανδικού ενεργειακού ομίλου, Royal Dutch Shell.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα παρέχει στη Γερμανία προμήθειες φυσικού αερίου και θα τη μετατρέψει σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Κεντρικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ