Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

H...μαύρη εκδοχή έργου του Μιχαήλ Άγγελου με τον Χριστό διχάζει τους Ρ/Καθολικούς

Μια εικονική ερμηνεία του έργου του Μιχαήλ Άγγελου με έναν Μαύρο Ιησού προκάλεσε απροσδόκητα μια μεγάλη συζήτηση για το Black Lives Matter, την ιερότητα της τέχνης και τον ευαγγελισμό της Αφρικής με αφορμή το Pontifical Academy of Life, ένα επίσημο think tank του Βατικανού και την δημοσίευση φωτογραφίας του διαμορφωμένου αγάλματος το περασμένο Σάββατο.

Το tweet, που δημοσιεύτηκε από την ακαδημία με τη λεζάντα, "Μια εικόνα που αξίζει μια αναφορά", άρεσε περισσότερο από 1.000 φορές και έλαβε πολλά retweets, με πολλούς σχολιαστές να επαινούν το μήνυμά κατά του ρατσισμού. Ωστόσο άλλοι στο Twitter επέκριναν τη φωτογραφία για πολιτικοποίηση της μορφής του Ιησού. «Ο Ιησούς πέθανε για όλους, και αυτό είναι, το λιγότερο, ρατσιστικό,» έγραψε ο Φίλιπ Μουρέλ, ο οποίος αποκαλείται συντηρητικός και Ρωμαιοκαθολικός στο βιογραφικό του. Είπε ότι η εικόνα δημοσιεύτηκε «για να καθησυχάσει τους μαρξιστές κομμουνιστές και τον εμπρηστή τρομοκράτη (Black Lives Matter)».

Ο συντηρητικός καθολικός ιστότοπος Church Militant χρησιμοποίησε την εικόνα για να επικρίνει τον επικεφαλής της ακαδημίας, Αρχιεπίσκοπο Vincenzo Paglia.

Σε ένα μειλ προς την Υπηρεσία Θρησκευτικών Ειδήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Παλία εξήγησε ότι η εικόνα που εξέδωσε η ακαδημία εμπνεύστηκε από το έργο του Ιταλού γλύπτη Fabio Viale, του οποίου η εκδοχή της pietà του Michelangelo, που βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, εκτέθηκε το 2015 στο Μιλάνο στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Το άγαλμά του, που ονομάζεται «Lucky Ehi», απεικόνιζε έναν 22χρονο Νιγηριανό που έφυγε από τη χώρα του για να αποφύγει τη δίωξη λόγω της χριστιανικής του πίστης. Εκείνη την εποχή, το έργο τέχνης επαινέθηκε για την υποστήριξη των μεταναστών και την καταδίκη της συνεχιζόμενης δίωξης των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι ενώ η δημοσίευση δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίπτωση ρατσισμού, "Αν υπάρχει τέτοια αναφορά, πρόκειται για άδικη διάκριση λόγω του χρώματος του δέρματος".

Όμως η ανάρτηση έχει αντίκτυπο σαφώς στις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter που ακολούθησαν το θάνατο του George Floyd. Στις 3 Ιουνίου, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την «την αμαρτία του ρατσισμού» και πέντε ημέρες αργότερα υψηλόβαθμοι ιεράρχες του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένου του Paglia, συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία για τον Floyd, που οργανώθηκε από την καθολική οργάνωση St. Egidio.

Η ανάρτηση εμφανίστηκε επίσης την επόμενη ημέρα μετά την κηδεία του Monteiro Duarte, ενός 21χρονου μετανάστη από το Πράσινο Ακρωτήριο, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στις 5 Σεπτεμβρίου από πέντε ακροδεξιούς στην Ιταλία.

«Συνειδητοποιώ ότι σε διαφορετικό πλαίσιο ήταν δυνατή η ερμηνεία της εικόνας σε σχέση με τις τρέχουσες κοινωνικές και πολιτικές μάχες», δήλωσε ο Paglia.

Απαντώντας σε όσους είπαν ότι παρείχε μια ψευδή ιστορικότητα του Ιησού, ο Πάγκλια είπε ότι οι Χριστιανοί δεν μπορούν «να προσποιηθούν ότι το πραγματικό σώμα του Χριστού, η ανθρώπινη σάρκα του, είναι ακριβώς το ίδιο με το λευκό του μαρμάρου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...