Μέρκελ με μετανάστες
Κόσμος

Μέρκελ: Θα έκανα πάλι το ίδιο για τη μεταναστευτική κρίση του 2015

Στη διαβεβαίωση πως θα έπαιρνε «ουσιαστικά τις ίδιες αποφάσεις» περί ανοιχτών συνόρων τις οποίες έλαβε κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, αν παρουσιάζονταν αντίστοιχες συνθήκες τώρα, προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ετήσιας θερινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Όταν οι άνθρωποι στέκονται στα γερμανικά-αυστριακά σύνορα ή στα ουγγρικά-αυστριακά σύνορα, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ανθρώπινα όντα», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος προς τους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την Μέρκελ, τα ευρωπαϊκά κράτη θα βρεθούν αντιμέτωπα με παρόμοιες σκληρές αποφάσεις για πολλά ακόμη χρόνια.

«Το θέμα της μετανάστευσης ... δεν έχει τελειώσει. Θα είναι ένα σταθερό θέμα για τον 21ο αιώνα » δήλωσε.

Το κύμα μετανάστευσης προς τη Γερμανία και η εγκληματικότητα

Μεταξύ του 2015 και του 2016, υπήρξαν περίπου ένα εκατομμύριο νέες αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία, γεγονός που αποτέλεσε μία από τις κρίσιμες στιγμές της 15ετούς θητείας της Μέρκελ.

Παρά την αρχική υποστήριξη από τον γερμανικό λαό, η πραγματικότητα της απόφασης για τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ έφερε γρήγορα τον σκεπτικισμό ενώ ακολούθησαν μέχρι και εσωτερικές διαμάχες, ύστερα από μια σειρά περιστατικών που αφορούσαν σε μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών σεξουαλικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.250 γυναίκες σε τουλάχιστον 12 πόλεις υπέστησαν σεξουαλική επίθεση. Τουλάχιστον 24 από τα θύματα βιάστηκαν, στις περισσότερες περιπτώσεις από μη Ευρωπαίους άνδρες.

Η επίθεση στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016, πυροδότησε περαιτέρω το κύμα της δημόσιας κατακραυγής για τη μεταναστευτική πολιτική.

Οι χειρισμοί του Βερολίνου – Η συμφωνία με την Τουρκία

Ο χειρισμός και των δύο καταστάσεων από τις αρχές, έφερε περισσότερο σκεπτικισμό όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέερνησης ως προς το μεταναστευτικό και τουλάχιστον εν μέρει, συνέβαλε στην αύξηση της υποστήριξης για το κόμμα AfD, το οποίο αντιτίθεται στη μετανάστευση, με αποτέλεσμα να κερδίσει και έδαφος στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μέρκελ έκανε επίσης μια συμφωνία με την Τουρκία, υπόσχοντας ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες, αν η Τουρκία περιόριζε τη μεταναστευτική «παλίρροια» που προκάλεσε μέσω των συνόρων της. Αυτό έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του 2020, όταν απείλησε να ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες, αν το ΝΑΤΟ δεν υποστήριζε τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Το 2019, περίπου 1.345.943 αλλοδαποί μετανάστευσαν στη Γερμανία, σε σύγκριση με περίπου 2.016.241 που έφτασαν στη χώρα το 2015. Από αυτούς, 165.938 υπέβαλαν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα και 41.094 από αυτούς προέρχονταν από τη Συρία. Τουλάχιστον 54.034 αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ σε 45.053 άτομα χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ