κατασκευαστικά έργα στην Τουρκιά
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πλιάτσικο 35 δις δολάρια από τη Λιβύη για κατασκευαστικά έργα στην Τουρκία

Μετά τις συμφωνίες θαλάσσιων συνόρων και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας (UMH) με επικεφαλής τον Feyiz al Sarrac με έδρα την Τρίπολη, την οποία υποστήριξε πλήρως ο Πρόεδρος Ερντογάν στη Λιβύη, τώρα υπέγραψε συμφωνία στην Άγκυρα, με την οποία παραχώρησε την αγορά της Λιβύης σε Τούρκους εργολάβους.

Τη συμφωνία υπέγραψαν για τη Λιβύη ο υπουργός προγραμματισμού της κυβέρνησης του Σαράζ, Taher Jehaimi και για την Τουρκία ο υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan. Με βάση αυτή, τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες θα αναλάβουν το έργο της ανοικοδόμησης της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, με την εν λόγω συμφωνία εξασφαλίζεται η πλήρης αποζημίωση των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη από το 2011 και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη χώρα λόγω του εμφυλίου.

του Zulfikar Dogan σε μετάφραση του Σάββα Καλεντερίδη για το infognomonpolitics.gr

Μιλώντας μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ruhsar Pekcan, είπε ότι υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία που αφορά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και συνέχισε:

«Η συμφωνία που υπογράψαμε χρησιμεύει ως κατευθυντήριο έγγραφο για τις διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών μας και των εργοδοτών της Λιβύης για την επίτευξη λύσης. Σήμερα, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αναλάβει έργα αξίας 407 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 127 χώρες σε περισσότερα από 10.000 έργα σε όλο τον κόσμο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξωστρέφεια των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών ξεκίνησε για πρώτη φορά με τη Λιβύη. Ο συνολικός όγκος των έργων που έχουμε αναλάβει στη Λιβύη έφτασε τα 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ελπίζω να συνεχίσει να αυξάνεται από τώρα και στο εξής. “

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Εργολάβων (TMB) Mithat Yenigün είπε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, αποτελεί πηγή ελπίδας για τον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας.

Ο Mithat Yenigün υπενθύμισε ότι οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη από το 2011, και λόγω του εμφυλίου αναγκάστηκαν να αφήσουν τις δουλειές τους ημιτελείς, με αποτέλεσμα τη λεηλασία των εργοταξίων τους και την επιστροφή στην Τουρκία περίπου 25 χιλιάδων Τούρκων μηχανικών και εργαζομένων. Συνεχίζοντας είπε ότι αν εξασφαλιστούν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται και τους δοθούν σχετικές εγγυήσεις, οι εργολάβοι είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν τα ημιτελή έργα τους στη χώρα και να λάβουν νέα έργα, εάν προστατεύονται και τα δικαιώματά τους.

Ο Mithat Yenigün υπολόγισε ότι οι εισπρακτέες απαιτήσεις πληρωμών προόδου έργων των Τούρκων εργολάβων, των οποίων τα έργα έμειναν ημιτελή μετά την αστάθεια στη Λιβύη, ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το ποσό εγγύησης προκαταβολών και επιδόσεων για τα τρέχοντα έργα ήταν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και το σύνολο άλλων ζημιών, όπως μηχανήματα, εξοπλισμός και άλλες ζημιές ήταν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της TMB επίσης τόνισε ότι “Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες μας που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Λιβύη, συνέχισαν να πραγματοποιούν πολλές πληρωμές που φτάνουν σε υψηλά ποσά όπως προμήθειες ασφάλισης, εγγυητικές επιστολές και προμήθειες πιστωτικής επιστολής, συμβάσεις προμήθειας υπεργολάβων και άλλες αποζημιώσεις, άλλα έξοδα χρηματοδότησης και έξοδα ασφάλειας σε εργοτάξια.”

Η Λιβύη ήταν κρίσιμη για τους Τούρκους εργολάβους να επεκταθούν στο εξωτερικό. Ο τουρκικός κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος ανοίχτηκε στο εξωτερικό με την ανάληψη του πρώτου έργου στη Λιβύη το 1972, αναπτύχθηκε ραγδαία σε όλον τον κόσμο την τελευταία περίοδο και κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από την Κίνα.

Ο Πρόεδρος της TMB Yenigün δήλωσε ότι παρά τη διακοπή των επιχειρήσεων κατά καιρούς λόγω της εσωτερικής αναταραχής στη Λιβύη, αυτή η χώρα εξακολουθεί να είναι η τρίτη χώρα στην οποία ο τομέας αναλαμβάνει τις περισσότερες επιχειρήσεις με μερίδιο 7,2%. Σύμφωνα με τη δήλωση του Yenigün, το ποσό των ημιτελών έργων περισσότερων από 100 εταιρειών μελών της TMB στη Λιβύη ανέρχεται σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ibrahim Kalin και ο Πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Hakan Fidan, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Τρίπολη και υπέγραψαν νέες συμφωνίες που αφορούν σε οικονομικούς και πολιτικούς τομείς.

Μετά από εκείνη την επίσκεψη, στις 13 Αυγούστου υπογράφηκε η νέα συμφωνία από τους αρμόδιους υπουργούς, που λύνει τα προβλήματα των Τούρκων εργολάβων που είχαν αναλάβει έργα στη Λιβύη και αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν λόγω του εμφυλίου.

Έτσι, εκτός από τα νέα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ξεκινήσει η διοίκηση της Τρίπολης και απηύθυνε πρόσκληση στους Τούρκους εργολάβους, άνοιξε και ο δρόμος για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων τουρκικών εταιρειών, ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα πακέτο συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του Ερντογάν υποστηρίζει την κυβέρνηση UMH με έδρα την Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται ως «νόμιμη διοίκηση» από τον ΟΗΕ στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, υπεγράφησαν συμφωνίες Άμυνας και Στρατιωτικής Συνεργασίας με την κυβέρνηση Sarrac τον τελευταίο χρόνο.

Η υπογραφή της συμφωνίας για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), προκάλεσε αυξημένες εντάσεις σε συμφωνίες και η Τουρκία ήλθε αντιμέτωπη με Ελλάδα, Αίγυπτο, Γαλλία και Κύπρο, ενώ  αντιμετώπισε και την απειλή κυρώσεων της ΕΕ.

Η Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση Σαράζ απέναντι στη διοίκηση του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Σαράζ, στις 3-4 Ιουλίου, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Γιασέρ Γκιουλέρ, υπέγραψε κι άλλες συμφωνίες για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Με τις συμφωνίες αυτές, παραχωρήθηκαν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις η αεροπορική βάση της El Vatiyye και η ναυτική βάση στη Μισράτα. Ενώ συνεχιζόταν η μεταφορά και εγκατάσταση οπλισμού και εξοπλισμού στις βάσεις αυτές, στις 5 Ιουλίου, άγνωστα πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη βάση El Vatiyye. Εκτός από τους ισχυρισμούς ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία, υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ενδεχομένως την επίθεση να έκαναν Αίγυπτος, η Γαλλία και τα ΗΑΕ. Η Τουρκία από την πλευρά της επέλεξε να τηρήσει σιωπή και να μην απευθύνει κατηγορίες εναντίον οποιασδήποτε χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ