Κόσμος

Αναβλήθηκε η δίκη Σαλβίνι μετά τις αποκαλύψεις για τα μηνύματα των δικαστών

Μόλις προχθες γράφαμε πως στην Ιταλία οι δικαστές κατηγόρησαν τον Σαλβίνι παρόλο που γνώριζαν ότι είχε δίκιο..

 

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και μετά το σάλο από τις αποκαλύψεις η δίκη του Matteo Salvini, ηγέτη του κόμματος της Λέγκας, για φερόμενες «απαγωγές» μεταναστών στο πλοίο της ακτοφυλακής Gregoretti έχει αναβληθεί μετά από μια σειρά διαρροών μηνυμάτων μεταξύ Ιταλών δικαστών.

Η αρχική ακρόαση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στο δικαστήριο της Κατάνια, αλλά μεταφέρθηκε για τον Οκτώβριο, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Giornale. Μετά την υπόθεση Gregoretti του περασμένου καλοκαιριού, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Salvini κατηγορήθηκε από το δικαστήριο της Κατάνια για «κατάχρηση εξουσίας» και ότι «στέρησε την ελευθερία» μεταναστών στο πλοίο της ακτοφυλακής του Gregoretti.

Εκείνη την εποχή, ο Σαλβίνι είχε αποτρέψει 131 παράνομους μετανάστες να αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούσε να εγγυηθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι μετανάστες θα ανακατανέμονταν στην Ένωση των 28 μελών. Παρά το γεγονός ότι το πλοίο μπόρεσε να εκφορτώσει τους μετανάστες μετά από περίπου μια εβδομάδα, ο Σαλβίνι κατηγορήθηκε αμέσως ότι απήγαγε τους μετανάστες.

Η επίσημη δικαιολογία για την αναβολή της δίκης είναι η πανδημία. «Υπάρχουν χιλιάδες αναβαλλόμενες δίκες που έχουν προτεραιότητα, και έπρεπε να αναβάλω την έναρξη της δίκης, όπου ο γερουσιαστής Salvini κατηγορείται για τον Οκτώβριο», εξήγησε ο Nunzio Sarpietro, πρόεδρος του γραφείου του δικαστή της προκαταρκτικής ακρόασης.

Αφού η ιταλική εφημερίδα La Veritá δημοσίευσε μια ιδιωτική συνομιλία μέσω WhatsApp μεταξύ των Ιταλών δικαστών Luca Palamara και Paolo Auriemma, όπου οι δύο συμφώνησαν ότι οι πολιτικές του Salvini για τη μετανάστευση ήταν απολύτως νόμιμες, αλλά σχεδίασαν να τον κατηγορήσουν ούτως ή άλλως, ο Salvini εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα λάβει δίκαιη δίκη. «Αυτό επηρεάζει την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών και μου προσθέτει πραγματική ανησυχία για την έλλειψη αμερόληπτης κρίσης που επηρεάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας εναντίον μου», δήλωσε ο Σαλβίνι σε επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέργιο Ματαρέλλα.

Ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης, Nunzio Sarpietro, απέρριψε τις ανησυχίες του Salvini σχετικά με την αμεροληψία, λέγοντας: «Μην ανησυχείτε γερουσιαστή Salvini, θα έχετε μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη όπως όλοι οι πολίτες. Ούτε εγώ ούτε κανένας δικαστής που ασχολήθηκα με αυτό το αρχείο δεν έχει καμία σχέση με τον Palamara. Και συμφωνώ μαζί του: αυτές οι παρεμβολές μεταξύ δικαστών είναι επαίσχυντες »

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...