Κίνα - ηπα
Κόσμος

ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία σχεδιάζουν αντίποινα στην Κίνα

Οι προτάσεις για αντίποινα έναντι της Κίνας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, καθώς όλος ο κόσμος μετρά τις πληγές του από τα πρωτοφανή μέτρα lockdown που ελήφθησαν το τελευταίο δίμηνο.

Η Κίνα κατηγορείται από πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης για συγκάληψη της επιδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ζητούν η Κίνα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εάν ήταν εν γνώσει της η πανδημία και εάν την απέκτυψε λέγοντας ψέμματα.
Οι ζημίες πάντως που έχει προκαλέσει η πανδημία στον πλανήτη είναι τεράστιες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα.

Η γερμανική εφημερίδα Bild υπολόγισε ένα κόστος ύψους σχεδόν 150 δισ. ευρώ (περίπου 162 δισ. δολάρια) ως οικονομική ζημία στη Γερμανία λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ενώ διαρρέεται ότι και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν αποζημίωση από τους Κινέζους.
Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν πολύ περισσότερα από τα 160 δισεκ. από αυτά που ζητάει η Γερμανία δήλωσε πρόσφατα ο Trump.

Ο Trump έκανε τα σχόλια από το Rose Garden στο Λευκό Οίκο στις 27 Απριλίου 2020 όταν ρωτήθηκε για άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild που ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να αποζημιώσει με 150 δισ. ευρώ για τον αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης.

Από τότε έχουν προταθεί διάφορα σχέδια, αλλά ο Trump κλιμάκωσε περαιτέρω τον λεκτικό πόλεμο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το Reuters, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τον δει να χάνει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Έτσι, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εξετάζει διάφορους τρόπους για να τιμωρήσει την κινεζική κυβέρνηση, την οποία και πάλι κατηγόρησε ότι επέτρεψε την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ομάδα του Trump σχεδιάζει μια εκτελεστική εντολή για να ανακόψει την ισχύ της απόφασης του 2017, την The Thrift Savings Plan, κατά την οποία το ταμείο συνταξιοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μεταφέρει 50 δισ. δολάρια σε ένα διεθνές ταμείο που θα επενδύει στο MSCI All-Country World Index.

Το ζήτημα είναι η προσθήκη της Κίνας στον δείκτη, και συνεπώς το ταμείο αναγκάζεται να διαθέσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές.

Μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστροφή των ροών κεφαλαίων που συνδέονται με την Κίνα σε όλες τις δυτικές χώρες.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτός ο συγκεκριμένος πόλεμος λέξεων θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ, δεδομένου ότι ο Trump θα επιχειρήσει να κλιμακώσει το αντι-κινεζικό αίσθημα ενόψει των εκλογών, προκειμένου να δείξει ότι η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας που προέκυψε από την πανδημία δεν είναι δικό του λάθος, αλλά μάλλον του Πεκίνου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει ζητήσει έρευνα για τον ιό και αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακολουθώντας τα χνάρια των ΗΠΑ στις επικρίσεις.
Ήδη έχει απειλήσει με μποϊκοτάζ την Κίνα, προκειμένου να τιμωρηθεί για τους χειρισμούς της στην επιδημία του Sars-Cov 2που εξελίχθηκε σε πανδημία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ