Κόσμος

Αγωνία για την εξάπλωση του φονικού κοροναϊού: Πιθανή η κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού

Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην Κίνα και ήδη προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.

Εάν ο ΠΟΥ λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

"Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις", είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.
 

Ύποπτο κρούσμα και στη Βραζιλία

 

Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων στην Κίνα και ήδη προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, όπως προειδοποιούν Κινέζοι αξιωματούχοι, καθώς αυξάνεται ταχύτερα τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Κίνας, τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 571.

Όλα αυτά ενώ ύποπτο κρούσμα κοροναϊού φαίνεται πως εντοπίστηκε και στη Βραζιλία.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι γυναίκα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Κίνα ίσως είναι το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα. Πρόκειται για 35χρονη γυναίκα που έφτασε στις 18 Ιανουαρίου στο Μπέλο Οριζόντε και εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα. Η

Η γυναίκα, πάντως, είπε στις υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας πως δεν πιστεύει πως έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, καθώς δεν επισκέφτηκε τη Βουχάν ούτε και ήρθε σε επαφή με κανέναν που να είχε νοσήσει.


Σε καραντίνα 16 άτομα στις ΗΠΑ

 

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 16 άνθρωποι ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού.

Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις.

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Βουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα.


Έκτακτα μέτρα σε πολλές χώρες

 

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών.

Σήμερα, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Ουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.

«Προβλέπεται επίσης η σύνταξη ενός εντύπου που θα καταγράφονται οι προορισμοί και οι διαδρομές των επιβατών, μόλις αποβιβαστούν» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Και άλλες χώρες εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους της θερμοκρασίας των επιβατών με προέλευση από την Κίνα, ιδίως στη Ρωσία (μέσω θερμικών καμερών στα αεροπλάνα) και στην Ταϊλάνδη.

Στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Ουχάν και του αεροδρομίου του Χίθροου επιβλήθηκαν την Τετάρτη «ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης», ανέφερε, από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Υγείας, που έκρινε πως είναι «μικρός» ο κίνδυνος που διατρέχει η Βρετανία.

Ιατρικές ομάδες θα υποδέχονται τους επιβάτες αυτών των πτήσεων «για να τους παράσχουν συμβουλές και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που νιώθουν άσχημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τα μέτρα «συμμετρικά και προληπτικά», ενώ προσθέτει ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν σε πτήσεις που προέρχονται από άλλες κινεζικές πόλεις «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Την Τρίτη, το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια.

Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».

Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Ουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.

Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.

Χιλιάδες Κινέζοι ζουν και εργάζονται στη βαλκανική χώρα και περισσότεροι από 100.000 Κινέζοι τουρίστες την επισκέφθηκαν το 2019.

«Πρόσωπα με αυξημένη θερμοκρασία σώματος θα τίθενται σε καραντίνα και θα μεταφέρονται για παρακολούθηση στην Κλινική Λοιμωδών Ασθενειών» είπε ο Λόνκαρ σε δημοσιογράφους.


Σε επιφυλακή και η Ελλάδα

 

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.
«Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία»

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόλησης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κοροναϊού πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία και αυτό γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. «Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κοροναϊό.

Η μετάλλαξη των ιών δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά τους καθιστά πιο επικίνδυνους καθώς μπορεί να αποκτήσουν ανοσία σε στοχευμένες θεραπείες (χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταλλασσόμενου ιού η γρίπη, λόγος για τον οποίο παρασκευάζονται διαφορατικά εμβόλια κάθε χρόνο). Επίσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας και ίσως αυτό σημάνει ότι οι ειδικοί θα χρειαστεί να αλλάξουν τακτικές όσον αφορά στις προσπάθειες διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του κοροναϊού.
 

H Ρωσία αναπτύσσει εμβόλιο

 

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα.

«Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα

Η Ποπόβα δήλωσε επίσης ότι στην Ρωσία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί η χώρα από τον νέο κοροναϊό. «Ενισχύσαμε τους ελέγχους και στα 200 και πλέον σημεία εισόδου στην χώρα», διευκρίνισε.

Παράλληλα είπε ότι έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες στους γιατρούς, οδηγίες για απολυμάνσεις που αφορούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχουν ενισχυθεί όλοι οι έλεγχοι των ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν πυρετό για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στην Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

Η ίδια δήλωσε ότι «προς το παρόν προβαίνουμε σε αξιολογήσεις και θα βασιστούμε στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Η Γιεζλόβα προσέθεσε επίσης ότι η κρατική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών Rospotrebnadzor ενίσχυσε τους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία εισόδου στην χώρα. Στα σημεία αυτά ελέγχεται εξ αποστάσεως η θερμοκρασία του σώματος όσων φθάνουν από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ