Κόσμος

Η υπέρτατη μάχη στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό! Οι συμμαχίες του Σαλβίνι και η νέα ιταλική ρότα-Ανησυχία στην Ουγγαρία

Στην γειτονική Ιταλία, λείπει η γάτα και χορεύουν τα ποντίκια... Μετά την απομάκρυνση Σαλβίνι από την κυβέρνηση, παρόλο που με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός, η φιλομεταναστευτική πολιτική έχει “χτυπήσει κόκκινο”!

Η Ιταλία ενέκρινε την άφιξη δύο “φιλανθρωπικών” πλοίων που μεταφέρουν περισσότερους από 100 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, υπό όρους συμφωνίας με άλλες χώρες της ΕΕ, δήλωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών αργά την Τρίτη.

"Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν ορισμένους από αυτούς τους μετανάστες", ανέφερε επίσης.

Το γερμανικό φιλανθρωπικό σκάφος Ailan Kurdi του Sea-Eye, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα παιδί της Συρίας, του οποίου ο πνιγμός στη Μεσόγειο το 2015 επέφερε παγκόσμια προσοχή στην μεταναστευτική κρίση, θα καταλήξει στο λιμάνι της Μεσσίνας, ενώ το Ocean Viking της SOS Mediterranean στο Pozzallo , επίσης στη Σικελία.

Η Ρώμη έδωσε το πράσινο φως χάρη σε ένα προσωρινό σύστημα που συμφωνήθηκε το Σεπτέμβριο με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μάλτα. Η συμφωνία προοριζόταν να τερματίσει τις μακρές διαπραγματεύσεις σε αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είχαν κολλήσει στη θάλασσα, μερικές φορές για εβδομάδες.

Από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2018, το Ailan Kurdi έσωσε περίπου 500 ανθρώπους ναυαγούς στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 80 που σώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Sea-Eye. Στις 28 Νοεμβρίου, το Ocean Viking διέσωσε 60 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων 19 ανήλικων, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα ξύλινο σκάφος.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην Ιταλία επίσης θα βρεθούν 43 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του "ανθρωπιστικού διαδρόμου".

Έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων Αρχών, δόθηκε η τελική άδεια από το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας.

Χθες, Τρίτη το βράδυ, αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα και στη συνέχεια για τη Ρώμη συνολικά 43 πρόσφυγες, μεμωνομένοι αλλά και μερικές οικογένειες από το Καμερούν, το Τόγκο και το Αφγανιστάν. Συνοδεύονταν από τον καρδινάλιο Konrad Krajewski.

Μαζί τους και στελέχη της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου της Ρώμης, η οποία θα τους φιλοξενήσει και θα τους εντάξει στη τοπική κοινωνία

Πάντως μπορεί ο Salvini να τα βλέπει όλα αυτά από μακριά πλέον, αλλά η αποδοχή του εντός και εκτός των συνόρων μεγαλώνει!

Αυτό συνέβη και στην Αμβέρσα όπου το εθνικό λαϊκό κόμμα Vlaams Belang (φλαμανδικό) προσέφερε στον Ιταλό ηγέτη Matteo Salvini χαιρετισμό...ροκ σταρ σε εμπορική έκθεση της πόλης τη Δευτέρα.

Ο Σαλβίνι βρέθηκε στην Αμβέρσα κατόπιν πρόσκλησης ενός δεξιού λαϊκού φορέα του Ευρωκοινοβουλίου που περιλαμβάνει τα κόμματα όπως η Λέγκα του Salvini, το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, το κόμμα της Αυστρίας για την ελευθερία, το Vlaams Belang και άλλα.

Η εκδήλωση της Δευτέρας στην Αμβέρσα θέλησε να υπογραμμίσει και να επιβεβαιώσει εκ νέου τα κοινά συμφέροντα που δεσμεύουν τα δεξιά λαϊκά κόμματα στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης, ο Σαλβίνι συνεχάρη το Vlaams Belang για την εκλογική του νίκη τον Μάιο.

"Εργαζόμαστε ήδη πολύ καλά μαζί. Και αν δεν είναι σήμερα, θα είναι αύριο, αλλά το Vlaams Belang θα έρθει στην εξουσία στη Φλάνδρα και η Lega στην Ιταλία ", δήλωσε ο Σαλβίνι.

Ο πρώην Ιταλός υπουργός παρότρυνε επίσης τους συναδέλφους να αναγνωρίσουν τον κοινό εχθρό που μοιράζονται όλοι. Ο Σαλβίνι στοχοποίησε τους αριστερούς πολιτικούς, τον βασικό Τύπο, τις τράπεζες και άλλα μέλη της εχθρικής ελίτ που «θέλουν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο χωρίς καμία ταυτότητα».

Ουγγαρία

Στο μεταξύ στην Ουγγαρία το μεταναστευτικό πρόβλημα γιγαντώνεται.

Σε χθεσινό άρθρο αναφέραμε πως μετανάστες έσκαψαν τούνελ για να μπουν στην Ουγγαρία

Ανώτατος αξιωματούχος της Ουγγαρίας ανέφερε ότι 100.000 μετανάστες συγκεντρώνονται στη Βαλκανική Χερσόνησο και έχουν τη δυνατότητα να πλημμυρίσουν την Ευρώπη και να προκαλέσουν κρίση παρόμοια με την μεταναστευτική κρίση των μεταναστών το 2015.

Σε ομιλία του σε συνέντευξη τύπου , ο υπουργός της Ουγγαρίας Szilárd Németh δήλωσε ότι παρόλο που «η κατάσταση είναι ακόμα υπό έλεγχο», αρχίζει να μοιάζει με τη μεγάλη κρίση το 2015 ».

Ο κ. Nemeth, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επιβεβαίωσε ότι περίπου 100.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν κυρίως στα δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι εάν "αφήσουν χαλαρά τα ουγγρικά σύνορα, θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτή τη δυνατότητα".

Επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Kossuth Rádió, ο επικεφαλής ασφαλείας του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, György Bakondi, δήλωσε ότι παρόλο που η αυξημένη παρουσία μεταναστών έχει παρατηρηθεί ως επί το πλείστον στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, "σημειώθηκε αύξηση της παράνομης δραστηριότητας και στα Κροατικά, Ρουμανικά και ουκρανικά σύνορα. "

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ