Κόσμος

Σαγράδα Φαμίλια: Νομιμοποιήθηκε το έργο του Γκαουντί μετά από 137 χρόνια!


Είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της Βαρκελώνης, και σίγουρα μέσα στα πιο γνωστα του κόσμου και όμως κατάφερε να πάρει άδεια οικοδομήσεως 137 χρόνια και να σταματίσει να είναι παράνομο!

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου, η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια, απέκτησε μετά από 137 χρόνια νόμιμη άδεια οικοδομής. Αυτό σημαίνει ότι ο εμβληματικός ναός της Βαρκελώνης που βασίστηκε στα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί, μέχρι σήμερα χτιζόταν...παράνομα και αυθαίρετα.

Ο Γκαουντί υπέβαλε το 1885 αίτημα για να του δοθεί άδεια οικοδομής στον δήμο του Σαντ Μαρτί, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Σήμερα, ο δήμος της Βαρκελώνης ενέκρινε τη χορήγηση άδειας στην εταιρεία που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το μνημειώδες έργο και η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η υπεύθυνη πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου, Ζανέτ Σάενζ, εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί επιτέλους «επιλύθηκε μια ιστορική ανωμαλία στην πόλη: το γεγονός ότι ένα εμβληματικό έργο όπως η Σαγράδα Φαμίλια (...) χτιζόταν παράνομα».

Signada LA llicència d’obres del temple de la Sagrada Família després de 130 d’obres irregulars.

Un ingrés de 4.6M€ per Barcelona, que es sumen als 36M€ acordats per compensar l’impacte que provoca en el seu entorn.

Som un govern valent que no permet privilegis. pic.twitter.com/CsPx7PRm1h

— Janet Sanz (@janetsanz) June 7, 2019

Η άδεια χορηγήθηκε έναντι ποσού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ και ισχύει μέχρι το 2026, τη χρονιά που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο,  έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Γκαουντί.

Το ανώτατο ύψος που επιτρέπεται να φτάσει ο ναός είναι τα 172 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 374 εκατομμύρια ευρώ.

Η Σαγράδα Φαμίλια, το αξιοθέατο της Βαρκελώνης που υποδέχεται τους περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο (περίπου 4,5 εκατομμύρια το 2017) έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομίας από την Unesco, από το 2005, μολονότι είναι ακόμη ημιτελής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ