Κόσμος

Mitzpe Shlagim: Τα άγρυπνα μάτια του Ισραήλ πάνω από τη Συρία

Αν υπάρχει ένα θέμα που είναι σχεδόν βέβαιο στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο είναι η ξεκάθαρη επίγνωση της καταστάσεως στα πεδίο των μαχών της Αραβικής χώρας από το Ισραήλ.Φυσικά είναι γνωστό ότι το Ισραήλ διαθέτει κατασκοπευτικούς δορυφόρους, πράκτορες στο έδαφος της Συρίας και άλλα μέσα για την συλλογή πληροφοριών.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτατα γνωστό είναι η ύπαρξη δύο ισραηλινών βάσεων συλλογής πληροφοριών μόλις 46,7 χλμ από το παλάτι του Άσαντ και 48,6 χλμ από το κέντρο της Δαμασκού σε υψόμετρο 2.224 μέτρα. Πρόκειται για τις δύο βάσεις συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών που το Ισραήλ ίδρυσε το 1974στην κορυφή σχεδόν του τμήματος του όρους Χερμόν που το Ισραήλ ελέγχει.

Οι δύο βάσεις βρίσκονται στα ανατολικά σε υψόμετρο 2240 μέτρα ενώ ακόμη μια βάση στο ίδιο σχεδόν υψόμετρο βρίσκεται στα δυτικά και επιτηρεί το Λίβανο και την Βυρηττό.

Οι βάσεις αυτές μία από τις οποίες ονομάζεται Mitzpe Shlagim (Το Παρατηρητήριο του Χιονιού) είναι εξοπλισμένες με συστήματα ραντάρ, ELINT/COMINT δηλαδή συστήματα που υποκλέπτουν ασύρματες επικοινωνίες (κινητά τηλέφωνα) ασυρμάτους, δορυφορικές επικοινωνίες, ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές, καθώς και συστήματα ηλεκτρο-οπτικής παρακολούθησης κλπ.

Χάρις σε αυτές τις δύο βάσεις οι Ισραηλινοί μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα 24/24, 7/7/ 365/365 ημέρες το χρόνο συμπληρώνοντας τις πληροφορίες που συλλέγουν από τους δορυφόρους, χωρίς οι αντίπαλοι τους να μπορούν να σταματήσουν αυτή την δραστηριότητα.

Λόγω αυτών των βάσεων οι Ισραηλινοί έχουν σχεδόν πάντα ένα τακτικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον στην περιοχή του Γκολάν γνωρίζοντας νωρίτερα και έγκαιρα οτιδήποτε συμβαίνει στην νότιο Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υποκλέπτοντας τις επικοινωνίες με κινητά.

Είναι βέβαιο ότι οι πληροφορίες βοηθούν τους ισραηλινούς να έχουν επίγνωση της τακτικής κατάστασης στη Συρία και να μπορούν να σχεδιάζουν τις αποστολές τους στην Συρία με ασφάλεια και ακρίβεια.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ