Κόσμος

Τούρκοι στρατιώτες και τζιχαντιστές σέρνουν Κούρδους Γιαζίντι στα τζαμιά της Εφρίν για να τους εξισλαμίσουν

Ο τουρκικός κατοχικός στρατός στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, με τους τζιχαντιστές μισθοφόρους του, πιέζουν τους Κούρδους ζωροαστριστές Γιαζίντι που παραμένουν στην τουρκοκρατούμενη περιοχή να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Hawar News Agency (ANHA).

Επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων της Εφρίν, το ANHA μεταδίδει ότι Τούρκοι στρατιώτες και τζιχαντιστές οδηγούν με τη βία τους Γιαζίντι σε τζαμιά και τους αναγκάζουν να προσευχηθούν.

Επίσης, υποχρεώνουν τις γυναίκες των Γιαζίντι να φορέσουν μαντίλες και να δηλώσουν πίστη στη μουσουλμανική θρησκεία.

Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν στις περιοχές της Εφρίν που κατοικούνται από Γιαζίντι, δηλαδή στα χωριά της Σέρα και τις Τζιντίρες. Πρόκειται συνολικά για 20 χωριά και οικισμούς που κατοικούνται από Γιαζίντι.

Οι Κούρδοι λένε ότι αυτές οι πρακτικές είναι όμοιες με εκείνες που εφάρμοσε το Ισλαμικό Κράτος όταν επιτέθηκε τον Αύγουστο του 2014 στον θύλακα των Κούρδων Γιαζίντι γύρω από την πόλη Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, στην επαρχία της Νινευή.

Οι Γιαζίντι, που διατηρούν μια εκδοχή της αρχαίας κουρδικής ζωροαστρικής θρησκείας, θεωρούνται από τους φανατικούς σουνίτες μουσουλμάνους «άθεοι», «ειδωλολάτρες» και «σατανιστές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ