Κόσμος

Βρέθηκε η σορός του κάπτεν Μπλακ Σαμ; Ο πιο πλούσιος πειρατής όλων των εποχών [εικόνες]

Σ’ έναν από τους πλέον διαβόητους πειρατές όλων των εποχών – και ίσως τον πλουσιότερο- ενδέχεται να ανήκουν τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε ναυάγιο σε ακρωτήριο της Μασαχουσέτης.

Ο κάπττεν Σάμιουελ «Μπλακ Σαμ» Μπελάμι θεωρείται ο πιο επιτυχημένος πειρατής στην ιστορία καθώς στη σύντομη καριέρα του λεηλάτησε περισσότερα από 53 πλοία εξασφαλίζοντας λάφυρα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes θα άξιζαν σήμερα 130 εκ. δολάρια.

Ο κάπττεν Σάμιουελ «Μπλακ Σαμ» Μπελάμι (1689-1717), γνωστός και ως «Πρίγκιπας των Πειρατών», ή «Ρομπέν των Δασών των Θαλασσών» (εικόνα: Wikipedia)

Τα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στη χερσόνησο Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης, όπου βυθίστηκε το 1717 εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής το πλοίο Whydah Gally παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο τα περισσότερα μέλη του πληρώματος και τον θησαυρό του διαβόητου πειρατή.

Αλλά όταν εντοπίστηκε το ναυάγιο πριν το 1984, εντοπίστηκαν χρυσά νομίσματα, διάφορα πολύτιμα αντικείμενα και η καμπάνα του πλοίου στην άμμο και τα βράχια (Φωτογραφία: Wikipedia)

34 χρόνια αργότερα το Μουσείο Πειρατών Whydah στο Γιάρμουθ της Μασαχουσέτης ζήτησε τη βοήθεια ιατροδικαστών για να συγκρίνουν το DNA από τα οστά με δείγματα που ελήφθησαν από έναν από τους εν ζωή απογόνους του πειρατή, που πέθανε σε ηλικία 28 ετών. Οι υπεύθυνοι του μουσείου ετοιμάζονται να παρουσιάσουν στο κοινό τα λείψανα, καθώς και το πιστόλι -όπως θεωρούν- του «Μπλακ Σαμ», του επονομαζόμενου και «Πρίγκιπα των Πειρατών» ή «Ρομπέν των Δασών των Θαλασσών».

 

Η αρχαιολόγος Μαρί Κέστεν Ζαν του Μουσείου Πειρατών Whydah καθαρίζει ένα οστό που βρέθηκε στο ναυάγιο του Whydah ανοικτά του Κέιπ Κοντ (Φωτογραφία: ΑΡ-Αύγουστος 2017)

Μακέτα του Whydah Gally (Φωτογραφία: Wikipedia)

Το Whydah Gally ναυπηγήθηκε το 1715 στην Αγγλία. Μήκους περίπου 40 μέτρων και με εκτόπισμα 300 τόνων ήταν εξοπλισμένο με 18 κανόνια.

Αλλά τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου 1717 ανετράπη εν μέσω φοβερής φουρτούνας ανοικτά του Κέιπ Κοντ και βυθίστηκε. Πάνω από 100 πτώματα εκβράστηκαν στις ακτές τις επόμενες ημέρες.

Από το πλήρωμά του μόνον δύο άτομα διασώθηκαν, μαζί με επτά άλλα που επέβαιναν σε άλλο σκάφος που είχε πιάσει λίγες ώρες νωρίτερα ο «Μπλακ Σαμ». Έξι από τους εννέα επιζώντες οδηγήθηκαν στην αγχόνη, δύο που εξωθήθηκαν στην πειρατεία απελευθερώθηκαν, ενώ ένας Ινδός -μέλος του πληρώματος πουλήθηκε ως σκλάβος.

Ο «Μπλακ Σαμ» γεννήθηκε το 1689 μ.Χ. στο Ντέβονσιρ της Αγγλίας και εντάχθηκε στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, προτού το ρίξει στην πειρατεία με ιδιαίτερη επιτυχία χρησιμοποιώντας συνήθως δύο σκάφη: ένα μεγάλο βαριά οπλισμένο κι ένα μικρότερο που μπλόκαρε τους στόχους κι έκανε ρεσάλτο.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ