Κόσμος

Φθίνουσα Υπερδύναμη: Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ βγαίνουν εκτός ελέγχου!

Ένας πολυπολικός κόσμος αναδύεται καθώς οι ΗΠΑ χάνουν τον έλεγχο. Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διαταράξει την σινο-ρωσική προσέγγιση, οι σύμμαχοί της βγαίνουν εκτός ελέγχου.

«Όπως ακριβώς το Πεκίνο θα εξεπλάγη από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία, η οποία ήρθε από το πουθενά την περασμένη Κυριακή, η Μόσχα έλαβε υπόψη ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο απλά καθόρισαν τον οδικό χάρτη για τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα χωρίς να σκεφτούν τη Ρωσία», έγραψε ο Πρέσβης MK Bhadrakumar, πρώην διπλωμάτης καριέρας στην ινδική Υπηρεσία Εξωτερικών, στο άρθρο του για το blog Indian Punchline.

Η Ουάσιγκτον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διαταράξει την σινο-ρωσική Αντάντ. Μια σταθερά ενισχυόμενη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας προκάλεσε βαθιά ανησυχία μεταξύ των Αμερικανών χαρακτών πολιτικής και των ηγετών στρατηγικής.

«Οι Δυτικοί σχεδιαστές στρατηγικής έχουν… δίκιο να παρακολουθούν στενά τη σχέση αυτή, αφού μια σημαντική ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας θα μπορούσε να εξελιχθεί στον Ευρασιατικό «κολοσσό»(έστω και με δύο πρωτεύουσες αντί μιας), που οι γεωπολιτικοί γκουρού έχουν από καιρό προειδοποιήσει», έγραψε ο Lyle J. Goldstein, αναπληρωτής Καθηγητής στο κινεζικό Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Σπουδών (CMSI) Ναυτικής Σχολής Πολέμου του αμερικανικού Κολεγίου στο Newport, σε ανάλυσή του για το National Interest.

Για να περιπλέξουν περαιτέρω τα θέματα, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν υποτίθεται ότι αποφάσισαν να κάνουν ένα θανατηφόρο χτύπημα στο πετροδολάριο, αλλάζοντας στα εθνικά τους νομίσματα και ευρώ στις συναλλαγές τους στο πετρέλαιο.

«Τόσο η Μόσχα, όσο και το Πεκίνο, επίσης μπορεί να πέτυχαν να βάλουν κάποια σφήνα μεταξύ των ΗΠΑ και των περιφερειακών συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή και τις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού», σημείωσε ο MK Bhadrakumar, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ούτε η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα στην Ασία και τον Ειρηνικό, ούτε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στη Μέση Ανατολή είναι ευχαριστημένες με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η συριακή κατάπαυση του πυρός σε καμία περίπτωση δεν αρέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βασιλιά Salman. Την ίδια στιγμή το Τόκιο και η Σεούλ δεν αισθάνονται ωραία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τη Βόρεια Κορέα.

«Σίγουρα, η τελευταία στροφή της Ιαπωνίας προς τη Ρωσία είναι μια αντανάκλαση της απογοήτευσής της στην αμερικανική εξισορρόπηση στην Ασία», τόνισε ο Ινδός διπλωμάτης.

Στις αρχές του Φλεβάρη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε να ακυρώσει την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, αλλά ο Abe αρνήθηκε να ακολουθήσει τις συστάσεις του Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον πρώην Ρώσος πρεσβευτής στην Ιαπωνία Alexander Panov, η κίνηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ιαπωνική εξέγερση εναντίον της Ουάσιγκτον, από τη στιγμή που το Τόκιο μένει σε μια πολύ «ισορροπημένη» θέση.

«Από τη μία πλευρά, ο Abe ετοιμάζεται για την επίσκεψή του στη Μόσχα, από την άλλη προσπαθεί να καταπραΰνει τους συνεργάτες του λέγοντας ότι [η επίσκεψη] δεν θα προκαλέσει σοβαρή ζημία σε μια κοινή θέση της G7, ιδίως όσον αφορά την Ουκρανία», εξήγησε ο Panov.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ιαπωνία δεν ενδιαφέρεται για την επιδίωξη της πολιτικής «απομόνωση της Ρωσίας», είτε αρέσει στο Λευκό Οίκο, είτε όχι.

«Και πάλι, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ να σχηματίσουν ένα de facto καρτέλ με τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου δεν μπορεί παρά να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις», τόνισε ο Μ Κ Bhadrakumar.

Πράγματι, η πρωτοβουλία να παγώσουν την εξόρυξη πετρελαίου στα επίπεδα Ιανουάριο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τη Βενεζουέλα στα μέσα Φεβρουαρίου και αργότερα από το Εκουαδόρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία, το Ομάν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες ανακατατάξεις σε περιφερειακό επίπεδο, τόσο στη Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ινδός διπλωμάτης.

«Το καλό είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σηματοδοτεί το ενδιαφέρον σε ένα νέο πνεύμα πολυμέρειας στις περιφερειακές πολιτικές των ΗΠΑ, με την αποδοχή του ρόλου της Ρωσίας και της Κίνας ως ίσων εταίρων. Το κακό είναι ότι ο διάδοχός του Ομπάμα μπορεί να μην αισθάνεται υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον δρόμο του», καταλήγει ο MK Bhadrakumar.

hellasforce.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ