Κόσμος

ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ! Το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα από την Κομισιόν

Στο κενό έπεσαν οι φωνές διαμαρτυρίας για το νέο νόμο για τα ΜΜΕ στην Πολωνία.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα υπέγραψε τον αμφιλεγόμενο νόμο για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, που έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Ο νόμος θέτει ουσιαστικά τη δημόσια τηλεόραση και τη δημόσια ραδιοφωνία υπό τον έλεγχο της συντηρητικής κυβέρνησης.

«Είναι σημαντικό για τον πρόεδρο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι αμερόληπτα, αντικειμενικά και αξιόπιστα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαλγκορζάτα Σαντούρσκα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, σήμερα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν τηρούν αυτές τις αρχές. Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, στα οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί του κόμματος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι (PiS), ενέκριναν τον νόμο στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στο εξής ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και να ανακαλεί τους νέους διευθυντές των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι επιλέγονταν μέχρι σήμερα με διαγωνισμό του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (KRRiT).

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), εξέφρασαν την «αγανάκτησή» τους για τις πρόνοιες του νέου νόμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Βίτολντ Βαστσικόφσκι «να παράσχει πληροφορίες σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο».

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Κατσίνσκι, για το οποίο ο νόμος αυτός δεν είναι παρά ένα «πρώτο βήμα» της μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε ήδη πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων PAP, που είναι σήμερα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υπό τον έλεγχο του κράτους, θα μετατραπούν σε πολιτιστικούς «εθνικούς» οργανισμούς υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου Εθνικών Μέσων Ενημέρωσης, που θα συσταθεί από τη νέα κυβέρνηση.

Για την πολωνική αντιπολίτευση όλων των τάσεων, πρόκειται απλώς για την ανάληψη του ελέγχου των μέσων αυτών από τους συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και δύο μήνες.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επεδίωξε να αμβλύνει την ένταση με την Βαρσοβία όσον αφορά την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, κάνοντας λόγο για μια «πολύ εποικοδομητική προσέγγιση» και διαβεβαιώντας ότι η Ε.Ε. δεν θέλει «να χτυπήσει» τη χώρα αυτή.

Η Επιτροπή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία, μετά το αίτημα αξιωματούχου της Ε.Ε. να τεθεί υπό διαδικασία εποπτείας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας αυτής να ψηφίζει στην 28μελή ένωση. Ωστόσο ο Γιούνκερ έκρινε απίθανο να ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, γνωστή ως Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ