Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τις πολυκατοικίες της Ελλάδας, καθώς η υποχρεωτική απογραφή ανελκυστήρων, που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2025, φέρνει μαζί της δρακόντειες κυρώσεις και έναν εφιάλτη για χιλιάδες κατοίκους.
Όσοι δεν συμμορφωθούν, δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο πρόστιμα 1.000 ευρώ – οι ανελκυστήρες τους θα σφραγιστούν, αφήνοντας ηλικιωμένους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και οικογένειες εγκλωβισμένους σε διαμερίσματα δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου ορόφου, χωρίς δυνατότητα εξόδου από τα σπίτια τους.
Ο Γιώργος Βλασσόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, μιλώντας στην ΕΡΤ, προειδοποίησε με σαφήνεια: «Όποιος δεν απογράψει τον ανελκυστήρα του, θα δει το μηχάνημα να σφραγίζεται, πέρα από τα πρόστιμα. Οι έλεγχοι θα είναι αμείλικτοι».
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, που λειτουργεί μέσω Taxisnet, απαιτεί από ιδιοκτήτες, διαχειριστές ή νόμιμους εκπροσώπους να καταχωρίσουν στοιχεία όπως τη διεύθυνση του κτιρίου, τον αριθμό στάσεων, το έτος εγκατάστασης και την κατάσταση πιστοποίησης του ανελκυστήρα, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2025. Όσοι αμελήσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη που θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Η απογραφή δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική διαδικασία – αποκαλύπτει μια ζοφερή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Βλασσόπουλο, «πολλές εκπλήξεις» περιμένουν τις αρχές: ανελκυστήρες που δεν υπάρχουν στα χαρτιά, μηχανήματα που συντηρούνται ελάχιστα – ίσως μία φορά τον χρόνο αντί για μηνιαία, όπως προβλέπεται για τις πολυκατοικίες – και άλλοι που λειτουργούν χωρίς καμία πιστοποίηση.
Όταν αυτά τα μηχανήματα εντοπιστούν, δεν θα υπάρξει έλεος, το σφράγισμα θα είναι άμεσο, μετατρέποντας ολόκληρες πολυκατοικίες σε φυλακές για τους ενοίκους τους.
Οι αληθινοί θιγόμενοι θα είναι οι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες δεν θα πλήξουν μόνο τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές που θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα. Οι πραγματικοί χαμένοι θα είναι οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με αναπηρίες και όσοι ζουν σε υψηλότερους ορόφους χωρίς εναλλακτική πρόσβαση. Φανταστείτε έναν 80χρονο που μένει στον τέταρτο όροφο, ανίκανο να κατέβει τις σκάλες, εγκλωβισμένο στο διαμέρισμά του επειδή ο ανελκυστήρας της πολυκατοικίας του σφραγίστηκε. Ή μια μητέρα με παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο, που ξαφνικά χάνει τη δυνατότητα να βγει από το σπίτι της. Αυτή η δυστοπική προοπτική δεν είναι υπερβολή – είναι το πιθανό αποτέλεσμα μιας πολιτικής που φαίνεται να αγνοεί τις ανθρώπινες συνέπειες.
Τι Απαιτεί η Απογραφή;Η διαδικασία απογραφής περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά πεδία, όπως:
- Διεύθυνση και ΚΑΕΚ ακινήτου (με αυτόματη ή χειροκίνητη καταχώριση).
- Αριθμός ανελκυστήρων στην οικοδομή.
- Έτος εγκατάστασης.
- Αριθμός στάσεων.
- Υπάρχουσα σήμανση CE.
- Κατάσταση πιστοποίησης.
- Στοιχεία ιδιοκτήτη, διαχειριστή ή συντηρητή.
Η πλατφόρμα λειτουργεί διαλειτουργικά, αλλά η ευθύνη πέφτει στους ώμους των ιδιοκτητών και διαχειριστών. Η μη συμμόρφωση δεν θα έχει μόνο οικονομικές συνέπειες, αλλά θα μετατρέψει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε καθημερινό μαρτύριο.
Η προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου 2025 πλησιάζει απειλητικά, και η πίεση αυξάνεται. Όταν οι έλεγχοι ξεκινήσουν, οι ανελκυστήρες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα σφραγιστούν, αφήνοντας πολυκατοικίες ολόκληρες χωρίς πρόσβαση. Οι πολίτες καλούνται να συμμορφωθούν σε ένα σύστημα που, ενώ στοχεύει στην ασφάλεια, κινδυνεύει να δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση για τους πιο ευάλωτους. Η ερώτηση παραμένει: πώς θα επιβιώσουν όσοι βρεθούν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ τα πρόστιμα και οι σφραγίσεις πέφτουν σαν βαριά σκιά πάνω από την καθημερινότητά τους;