Κατά κύματα συνεχίζουν να φτάνουν στις ακτές της Κρήτης και της Γαύδου μετανάστες που έχουν ξεκινήσει με λέμβους από τη Λιβύη παρά την ενίσχυση των περιπολιών από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με τη συνδρομή και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Ενδεικτική η ανάρτηση την Κυριακή της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης: «Άλλη μια δύσκολη ημέρα για τις Υπηρεσίες και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη, με σχεδόν 1.000 μετανάστες σε μια ημέρα και το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες του προσωπικού.
Του προσωπικού που καλείται διαρκώς να βάζει "πλάτη" ώστε να καλυφθούν τα κενά, αλλά και την αδυναμία των αρμόδιων, του να καταλάβουν ότι απαιτούνται σοβαρά μέτρα ενίσχυσης των Υπηρεσιών μας».
Ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται σε προσωρινούς χώρους στη Κρήτη αυξάνεται ραγδαία και στόχος είναι σταδιακά να μεταφερθούν σε δομές στην ηπειρωτική χώρα.
Εκτός όμως από την διαχείριση των μεταναστών γίνεται και έρευνα από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διακινητών και σε τρείς περιπτώσεις εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δυο 18χρονοι και ένας 23χρονος όλοι με καταγωγή από το Σουδάν, μέλη κυκλωμάτων που δρουν στις ακτές της Λιβύης.
Εκτός όμως από τη νότια και δυτική Κρήτη συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Όπως λένε στελέχη του Λιμενικού τους καλοκαιρινούς μήνες η κίνηση στη θάλασσα αυξάνεται κυρίως λόγω των τουριστικών σκαφών και το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύονται οι σύγχρονοι δουλέμποροι για να μεταφέρουν μετανάστες.
Ενδεικτικά χθες το πρωί ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας προς τις ελληνικές ακτές, στη θαλάσσια περιοχή Πλωμαρίου Λέσβου.
Αμέσως, στην περιοχή μετέβη επιπλέον ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θέα του οποίου ο χειριστής του ταχύπλοου ανέπτυξε ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς.
Ακολούθησε καταδίωξη από το βοηθητικό σκάφος του ΠΑΘ, κατά την οποία ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, προβαίνοντας σε χειρισμούς εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού.
Στη συνέχεια οι λιμενικοί προχώρησαν σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου. Κατά την επιβίβαση των λιμενικών στο ταχύπλοο ο 22χρονος χειριστής του προέβαλε αντίσταση, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε ένας ανοιχτός σουγιάς, με μήκος λάμας εννέα εκατοστών.
Ακολούθως, το πλήρωμα του ΠΑΘ προέβη στην περισυλλογή των 28 αλλοδαπών και των δύο χειριστών του σκάφους ηλικίας 23 και 22 ετών (υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Ως προς τις υπηκοότητες, στο Ηράκλειο, ως επί το πλείστον προέρχονται από την Αίγυπτο και το Σουδάν, ενώ στο Ρέθυμνο προέρχονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.