Σε μερικά εικοσιτετράωρα, συμπληρώνεται ένας μήνας από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία. Η χώρα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της, με το ανελέητο «σφυροκόπημα» των ακραίων καιρικών φαινομένων να διαδέχεται φόβος, αγωνία και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Ακόμη και σήμερα (04/10), πληγέντες κάνουν λόγο για μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών, με τα προβλήματα να παραμένουν.
Η ιστορία ενός κατοίκου του Ερμητσίου Καρδίτσας
Ο πρώην εκπαιδευτικός, κ. Θέμης Αγγελακόπουλος, αποτελεί έναν από τους πληγέντες του χωριού Ερμήτσι της Καρδίτσας, μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel. Παρ’ ότι, συνεχίζει να διαμένει στο χωριό, προκειμένου να συνδράμει στους υπόλοιπους κατοίκους του οικισμού, μαζί με εθελοντικές ομάδες από όλη την Ελλάδα.
«Μιλάτε σε έναν άστεγο πλημμυροπαθή, έναν υδρομετανάστη. Οι αρμόδιες Επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών δεν έχουν συνεδριάσει ακόμη, ενδεχομένως να το πράξουν την προσεχή Δευτέρα (09/10). Οι μισοί από εμάς έχουν λάβει το οικονομικό βοήθημα. Από τον Δήμο, η βοήθεια ήταν ελάχιστη.
Οι σημερινές παραλαβές αγαθών που έχουμε να μοιράσουμε, είναι πολύ λίγες. Όσον αφορά την ξηρά τροφή, με άριστα το «100» λάβαμε 10 μονάδες. Επιπλέον, παραλάβαμε μερικά φρούτα, αλλά καθόλου λαχανικά. Νερά λάβαμε μία φορά το πρώτο διάστημα, άλλη μία κάπου στις επτά – οκτώ μέρες αργότερα και μία ακόμη παλέτα, περίπου ένα δεκαήμερο αργότερα», ανέφερε αρχικά ο κ. Αγγελακόπουλος.
«Κλέβουμε για τα προς το ζην και αν δεν ήταν η κ. Λία Ρογγανάκη (σ.σ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Θεσσαλίας) και όλοι οι υπόλοιποι συντονιστές των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, δε θα είχαμε τα είδη που έχουμε μοιράσει. Πάνω από 60 τόνοι έχουν διανεμηθεί σε πληγέντες. Δεν είχαμε δομές των Δήμων, προσωπικά μένω σε μία αυτοσχέδια εγκατάσταση στην κεντρική πλατεία του χωριού, Κάναμε κατάληψη στον χώρο και έτσι, “γεννήθηκε” το “Στέκι των Υδρομεταναστών”», προσέθεσε.
«Μετά την κακοκαιρία έχω μείνει άστεγος, είμαι ένας υδρομετανάστης»
«Από την πρώτη μέρα είχαμε ρεύμα, δεν είχαμε πρόβλημα. Μετά την 4η μέρα, επέστρεψαν τα νερά στα υδροστάσια και “έχουμε” νερό μονάχα από πιεστικά. Θηλάζουμε το δίκτυο, αν μού επιτρέπεται. Ακόμη, ο δρόμος που συνδέει την Καρδίτσα με τη Λάρισα, παραμένει κλειστός. Παρ’ όλα αυτά, η θέληση όλων είναι συγκινητική. Μάλιστα, ένας ηλικιωμένος 85 ετών ήταν πρώτος στη βοήθεια, τον παραδεχθήκαμε όλοι όσοι βρισκόμασταν εδώ.
Θα φύγω, αλλά τελευταίος. Μάς στηρίζουν άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Αν και είχα πρόταση από φίλο να ταξιδέψω στο Ντουμπάι εκείνες τις δύσκολες μέρες, προτίμησα να μείνω εδώ. Ακόμη κι αν έλθει κάποιος με αρνητική σκέψη, το λαμβάνουμε ως κάτι θετικό, επειδή με τη δική του λογική πιθανώς να μην κάνουμε κάτι σωστά. Δεν έχω ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά συμφέροντα εδώ. Από την Ξάνθη είμαι και εκεί ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα», υπογράμμισε ο Θέμης Αγγελακόπουλος.
«Η έλευση των εθελοντών και η κινητοποίηση των ανθρώπων του χωριού είναι συγκινητική»
«Αν δεν υπήρξαν άνθρωποι να μαγειρεύουν και να προσφέρουν οικειοθελώς, θα ήμασταν πολύ άσχημα. Βοηθούν όλοι και ανιδιοτελώς. Μάλιστα, ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον Βασίλη Λέκκα, ώστε να πραγματοποιήσει μία συναυλία στην κεντρική πλατεία του χωριού, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Η στήριξη που έχουμε δεχθεί, είναι συγκινητική», ολοκλήρωσε ο Θέμης Αγγελακόπουλος.