Κοινωνία

Απ’ το Διδυμότειχο στο Καζανλάκ της Βουλγαρίας η Εικόνα της Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον»

Την θαυματουργό  εικόνα της Παναγίας της επικαλουμένης «Ρόδον το Αμάραντον», εκ του Κειμηλιαρχείου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Γεωργίου Μάνης-Διδυμοτείχου, εκόμισε στην όμορφη πόλη του Καζανλάκ,  στην Κοιλάδα των Ρόδων (Κεντρική Βουλγαρία), χάριν αγιασμού και ευλογίας των πιστών, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Κατόπιν αδελφικού αιτήματος και φιλόφρονος προσκλήσεως του κυριάρχου Μητροπολίτου Στάρας Ζαγόρας κ. Κυπριανού, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 ετών από τις καθιερώσεως του κατ’ έτος «εορτασμού των ρόδων», αυτό έγινε αποδεκτό από τον Σεβασμιότατο κ.Δαμασκηνό.

Την ιερά εικόνα υπεδέχθη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Καζαλάκ ο οικείος Μητροπολίτης κ. Κυπριανός, πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο και το λαό της πόλεως, παρουσία της Δημάρχου Γκαλίνας Στογιάνοβα. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευε ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης με το Καζανλάκ πόλεως του Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Ακολούθησε ο Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου και του επιχώριου κ. Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη προσφώνησή του ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη για την ευκαιρία της επικοινωνίας, που τους έδωσε η ευγενική πρόσκλησή του, και τόνισε ότι η ενότητα των λαών της Ελλάδος και της Βουλγαρίας στηρίζεται πάνω στην κοινή πίστη, την κοινή παράδοση, στις κοινές αξίες και τους κοινούς αγώνες αμφοτέρων ενάντια στους εξισλαμισμούς. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας και ευχήθηκε Αυτή να προστατεύει και να καθοδηγεί κάθε ορθόδοξο λαό και κάθε πιστό μέλος της Εκκλησίας. Έκλεισε δε με το αγιογραφικό «Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν ἤ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό;» (Ψαλμ. 132, 1).

Στα πλαίσια της επισκέψεως αυτής ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε από τον οικείο Μητροπολίτη στους μεταβυζαντινούς Ναούς της πόλεως και στο γυναικείο Μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ