Κοινωνία

Μάτι–Γκουρμπάτσης: Άργησαν να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις

Ολιγωρία στην κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων και μη ορθή αξιολόγηση του κινδύνου, καταλόγισε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης καταθέτοντας, για δεύτερη μέρα, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας ο πραγματογνώμονας τόνισε πως «πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά» και συμπλήρωσε «σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήσουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος τι μου λέτε!». Μάλιστα, ο μάρτυρας έδωσε και ως παραδείγματα προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στα Ψαχνά Ευβοίας.

Ο μάρτυρας σημείωσε δε πως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση στην πυροσβεστική για όσα συνέβησαν στο Μάτι, ενώ υποστήριξε πως ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ Γιάννης Φωστιέρης έπρεπε να είχε κινητοποιήσει άμεσα το 199, ενώ ο τότε υπαρχηγός επιχειρήσεων Βασ. Ματθαιόπουλος είπε πως “δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεως του έπρεπε να δίνει εντολές“.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες του κατηγορούμενου δημάρχου Πεντέλης, υποστήριξε πως καθυστέρησε να ενημερώσει για τη φωτιά, κάτι που συνέδεσε με τη φημολογούμενη κουμπαριά του με τον κάτοικο της περιοχής στον οποίο αποδίδεται το αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας. “Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα” είπε.

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου και στις δηλώσεις του, τη μοιραία ημέρα, πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Διόνυσο αναρωτήθηκε “πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;“. Ωστόσο, ο μάρτυρας τόνισε πως δεν γνωρίζει εάν ο δήμαρχος Ραφήνας ενημερώθηκε από τους εθελοντές του δήμου για την κατεύθυνση της φωτιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ