Επιχειρήσεις ανακατεύουν το μέλι με γλυκαντικές ουσίες, σιρόπια, ζάχαρη και κάποιες φορές το αναμειγνύουν με μέλι εισαγωγής.
«Οι ελληνοποιήσεις και οι νοθείες είναι από τα μεγαλυτερα προβλήματα στον κλάδο. Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρει έναν πιστοποιημένο συνεταιρισμό να προμηθεύεται μέλι ή να βρει έμπιστους μελισσοκόμους» λέει ο Βασίλης Καραχάλιος, βραβευμένος παραγωγός-μελισσοκόμος σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας στο Λονδίνο.
Στις ετικέτες θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης. «Άμα δεν το αναλύσεις το μέλι, δεν μπορείς να το καταλάβεις» αναφέρει ο κ. Καραχάλιος στο OPEN, στον Μάνο Νιφλή και την Χρύσα Φώσκολου. Όπως τονίζει μέλι που κρυσταλλώνει δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει, ποιοτικά δεν διαφέρει, αλλάζει η γεύση και η υφή του. Το μέλι αν έχει συλλεχθεί σωστά δεν χαλάει ποτέ, η ημερομηνία λήξης είναι ενδεικτική αναφέρει χαρακτηριστικά. Η τιμή του ξεκινάει από 12 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσει στα 20-25 ευρώ, ανάλογα με την ποικιλία.