Κοινωνία

Γερμανία-Δημοσκόπηση: Η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία ένα χρόνο μετά το σχηματισμό της

Μετά από περίπου ένα χρόνο στην κυβέρνηση, το SPD και το FDP έχουν χάσει την εύνοια των ψηφοφόρων, σύμφωνα με έρευνα της Insa, ενώ οι Πράσινοι έχουν κερδίσει έδαφος. Στην κυριακάτικη τάση του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης για την "Bild am Sonntag", τα τρία κυβερνητικά κόμματα ανέρχονται μαζί στο 44%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσει τα περισσότερα: Το SPD επιτυγχάνει μόνο 20% στην κυριακάτικη δημοσκόπηση - δηλαδή περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από ό,τι στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό αποδοχής πέφτει επίσης κατά μία μονάδα.

Το FDP συγκεντρώνει ποσοστό επτά τοις εκατό, δηλαδή σχεδόν πέντε μονάδες λιγότερες από ό,τι στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο.

Μόνο οι Πράσινοι τα πάνε καλύτερα από ό,τι πριν από δώδεκα μήνες: είναι το μόνο κυβερνητικό κόμμα που κερδίζει έδαφος. Το κόμμα πέτυχε 17%, περίπου δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι στις εκλογές. Ωστόσο, οι Πράσινοι χάνουν μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η CDU/CSU, από την άλλη πλευρά, έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη: βρίσκεται στο 28% της δημοσκόπησης - έναντι 24,1% στις ομοσπονδιακές εκλογές και 27% την προηγούμενη εβδομάδα. Το AfD βρίσκεται στο 15% (εκλογές 10,3%, προηγούμενη εβδομάδα 15%). Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν ποιον θα ψήφιζαν αν γίνονταν ομοσπονδιακές εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Ο Ντομπρίντ δίνει στον συνασπισμό των φωτεινών σηματοδοτών "ένα ακόμη 5" μετά από ένα έτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής του CSU στην Bundestag, Αλεξάντερ Ντομπρίντ, άσκησε δριμεία κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό  μετά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του: "Η κυβέρνηση δεν έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής ένα κοινό σχέδιο. Η παραμονή στην εξουσία είναι η συγκολλητική ουσία που συγκρατεί αυτή την κυβέρνηση και αντί για τη λογική, κυριαρχεί η ιδεολογία", δήλωσε ο Ντομπρίντ στην Bild am Sonntag. "Αν βαθμολογούσαμε τη διαφωνία, η κυβέρνηση θα έπαιρνε ακόμη και 2. Το κυβερνητικό έργο, όμως, δυστυχώς παίρνει ένα καθαρό 5".

Η κυβέρνηση του SPD, των Πρασίνων και του FDP είχε ξεκινήσει τις εργασίες της πριν από σχεδόν ένα χρόνο με το σύνθημα "Τολμήστε περισσότερη πρόοδο", ενώ ο Όλαφ Σολτς (SPD) είχε ορκιστεί καγκελάριος στις 8 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά το φρένο στις τιμές της ενέργειας, ο Ντομπρίντ δήλωσε: "Δεν είναι όλα λάθος, αλλά λείπουν κάποια πράγματα. Η κυβέρνηση βάζει δισεκατομμύρια, αλλά δεν μπορεί να πει πότε τα χρήματα θα φτάσουν στους πολίτες". Εκείνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν το εκρηκτικό κόστος του πετρελαίου ή των πελλετών δεν θα πάρουν τίποτα.

Η ελάφρυνση για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση θα πρέπει να έρθει άμεσα και όχι αναδρομικά από τον Μάρτιο. "Χρειάζεται άμεσες πληρωμές ως προκαταβολή για την ελάφρυνση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν την παραγωγή και τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα υπερχρεωθούν".

Το φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζει ο συνασπισμός του φωτεινού σηματοδότη έχει ως στόχο να αμβλύνει τις συνέπειες των απότομων αυξήσεων των τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ένα ορισμένο ποσό κατανάλωσης θα επιδοτείται από το κράτος, πέραν του οποίου θα ισχύουν οι τρέχουσες, υψηλές τιμές της αγοράς. Τα φρένα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2023, αλλά η αναδρομική ανακούφιση προβλέπεται για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Οι εκλογικές δημοσκοπήσεις είναι γενικά γεμάτες αβεβαιότητα. Μεταξύ άλλων, η αποδυνάμωση των κομματικών δεσμών και οι όλο και πιο βραχυπρόθεσμες εκλογικές αποφάσεις καθιστούν πιο δύσκολο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να σταθμίσουν τα δεδομένα που συλλέγονται.

Κατ' αρχήν, οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν μόνο τη γνώμη κατά τη στιγμή της έρευνας και δεν αποτελούν προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι επόμενες γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2025.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ