Κοινωνία

Διπλός «Τειρεσίας»: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες

Ηλεκτρονικό… μάτι που θα παρακολουθεί όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του ιδιωτικού χρέους και να μπορούν αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους «στήνει» η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση δύο κέντρων – της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων – που θα λειτουργούν στα πρότυπα του Τειρεσία, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα για εκατομμύρια οφειλέτες.

«Με την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας αντιμετωπίζονται δύο στρατηγικής σημασίας θέματα της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς που συνδέονται με την ικανότητα φυσικών και νομικών προσώπων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση. Το πρώτο θέμα αφορά στην ελλιπή διαθέσιμη πληροφόρηση σχετικά με την πιστοληπτική συμπεριφορά φυσικών και νομικών προσώπων από φορείς του δημοσίου τομέα. Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την προσέγγιση, πριν από την κρίση, στην αξιολόγηση πιστοληπτικής συμπεριφοράς των ενδιαφερομένων και πριν την παροχή της πίστωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η αξιολογούμενη ρύθμιση που προβλέπει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εξειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος αναμένεται να επιφέρει πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη, η οποία σταθμίζεται με τα έσοδα από τη χορήγηση της ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης στους ενδιαφερόμενους φορείς ιδιωτικού τομέα (σ.σ. με χρέωση που μένει να αποφασιστεί), καθώς, επίσης, και με τα οφέλη που συνδέονται με την παραγωγή και χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων για την αξιόπιστη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και φερεγγυότητάς τους, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως ανταμοιβή για συνεπείς φορολογούμενους και επιχειρήσεις, μέσω της ευχερέστερης πρόσβασης στον δανεισμό, παράλληλα, όμως και ως μέσο μείωσης των επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και εν γένει των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τέλος, ως μέσο πρόληψης της αφερεγγυότητας και της υπερχρέωσης των ιδιωτών», προστίθεται.

Αναφορικά με το Κεντρικό Μητρώο, η κυβέρνηση σχολιάζει πως η ύπαρξη ασυμμετριών πληροφόρησης μεταξύ δυνητικών δανειστών και δανειοληπτών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. «Η ασύμμετρη πληροφόρηση προκαλεί δυσκολίες στη διάκριση μεταξύ διαφόρων τύπων δυνητικών δανειοληπτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία αποτίμησης του κινδύνου μεμονωμένων αιτήσεων δανείου με βάση τα (μη παρατηρήσιμα από την πλευρά των πιστωτών) βασικά τους στοιχεία. Το τελικό αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ένα είδος ανεπάρκειας της αγοράς, γνωστή ως δυσμενής επιλογή, με αποτέλεσμα τα δάνεια να χορηγούνται σε χαμηλότερες ποσότητες και με υπερβολικά υψηλά επιτόκια. Επιπλέον, η δυσμενής επιλογή μειώνει τον βαθμό ανταγωνισμού μεταξύ των Δανειστών, ενώ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των χρηματοδοτούμενων επενδυτικών έργων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Το newmoney επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε 10 καίρια ερωτήματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες για τον διπλό «Τειρεσία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ