Κοινωνία

"Με λέγαν Θάνο, ούτε Αλέξη, ούτε Ζακ"-30 χρόνια μετά την δολοφονία Αξαρλιάν ο Κουφοντίνας ξεδιπλώνει αντι-αμερικανικό μανιφέστο

Σήμερα, 14 Ιουλίου, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την τραγωδία του 1992 με τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν» στη συμβολή των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής.

Αν λεγόταν Γρηγορόπουλος ή Κωστόπουλος θα είχε σημάνει αυτομάτως συναγερμός και κινητοποιήσεις θα ελάμβαναν χώρα και συναυλίες και διαδηλώσεις και βέβαια επεισόδια. 

Αλλά φευ...

Η δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως «παράπλευρη απώλεια» από την οργάνωση, που λίγες ώρες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Κατά την δίκη της 17Ν ο "Λουκάς" της οργάνωσης είχε μιλήσει για λάθος επιλογή και σχεδιασμό της επίθεσης, σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασσά. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον κατηγορούμενο να διευκρινίσει τη θέση του, για τη συγκεκριμένη ενέργεια και να εξηγήσει την έννοια της συγνώμης, την οποία ζήτησε από την μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, υποστήριξε, πως, ήταν μεγάλη η ευθύνη της οργάνωσης στη συγκεκριμένη ενέργεια, για την οποία από την πρώτη στιγμή έχουν εκφράσει, όπως ανέφερε, τη βαθιά τους λύπη. «Ζήτησα συγνώμη από τη μάνα του Αξαρλιάν, γιατί τι μπορείς να πεις σε μια μάνα που έχασε το γιό της; Οσον αφορά τη συγκεκριμένη ενέργεια, δεν υπάρχει προσπάθεια να αποσείσουμε τις ευθύνες μας. Ήταν λάθος σχεδιασμός και επιλογή της ενέργειας», ανέφερε τότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Από την επίθεση με ρουκέτα τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερα άτομα. Ο Χρήστος Χυδιριώτης, η Αθηνά Μεργούπη, η Αργυρώ Μουσουράκη και ο Στυλιανός Κύλης, ο οποίος έχασε το μάτι του.

Για τις διακοπές

22 ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία Αξαρλιάν, το 2014, το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Βασίλης Τζωρτζάτος, με επιστολή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έδωσε νέα εκδοχή στα γεγονότα της 14ης Ιουλίου 1992.

Οι πολιτικοδημοσιογραφικοί κύκλοι τότε βούηξαν πως η επιστολη΄δημοσιεύθηκε επειδή : "Η Μάνια Τεγοπούλου είναι με τον Γιωτόπουλο"

Η επιστολή αφήνει σαφή υπονοούμενα κατά του Κουφοντίνα για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν.

Ο Βασίλης Τζωρτάτος ανέφερε ότι η επίθεση κατά του τότε υπουργού Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος είχε αποφασισθεί με δύο βασικές προϋποθέσεις. Αυτές ήταν: «Πρώτον, ότι δεν θα υπήρχε κανείς τρίτος μέσα στο αμάξι του υπουργού και, δεύτερον, ότι δεν θα υπήρχαν πεζοί στα πεζοδρόμια της Νίκης προς Καραγιώργη Σερβίας. Την ημέρα που έγινε η ενέργεια παραβιάστηκαν και οι δύο προϋποθέσεις».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όταν οι σύντροφοι κατέβηκαν και βγήκαν στο πεζοδρόμιο της Νίκης απ’ όπου θα πυροδοτούσαν τη ρουκέτα, υπήρχε κόσμος στο απέναντι πεζοδρόμιο, άρα έπρεπε και πάλι να ακυρωθεί. Κι όμως πάτησε το τηλεχειριστήριο. Ο τρίτος σύντροφος που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο από πριν του είπε: «Γιατί το πάτησες αφού είχε κόσμο που είναι μέσα στα αίματα». Απάντησε: «Υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες».

»Λίγο πριν κατέβει ο τέταρτος σύντροφος απ’ το πατάρι, είδε τους δύο που θα αποφασίζανε, να συνεννοούνται με τα μάτια στο στυλ: «Να το πατήσουμε σήμερα, για να τελειώνουμε». Τέταρτο, αυτός που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν για διακοπές».

Ο Κουφοντίνας μιλάει ακόμη 

Κι ενώ σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την μαύρη αυτή επέτειο εις εκ των πρωταγωνιστών κάνει "υψηλή πολιτική" πίσω από τα σίδερα. "Η Ελλάδα έχει ήδη εμπλακεί ως εμπόλεμο κατ’ ουσίαν μέρος στην ουκρανική σύγκρουση" αναφέρει σε άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και συμπληρώνει: 

"Η κυβέρνηση Μ. αλλάζει το αμυντικό δόγμα, αλλάζει τη διάταξη των ένοπλων δυνάμεων με μέτωπο προς Βορρά, αλλάζει την πολιτική των εξοπλισμών, αγοράζοντας πανάκριβα οπλικά συστήματα που εξυπηρετούν την επίθεση στο Βορρά, απογυμνώνει την άμυνα των νησιών για να στέλνει στο μέτωπο του Βορρά κρίσιμα οπλικά συστήματα. Ο υπουργός Αμυνας αποκάλυψε αυτήν την αναδιάταξη του στρατού, εξαπολύοντας ταυτόχρονα πρωτοφανή επίθεση στους στρατιωτικούς που φαίνεται να διαφωνούν, κατηγορώντας τους για έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης."

Χαρακτηρίζει "διπλωματικό στραπάτσο την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ", και κάνει ταύτιση με την κυβέρνηση Σημίτη υποστηρίζοντας: "Αν η κυβέρνηση Σημίτη άφησε ανοιχτό πολιτικό - διπλωματικό χώρο, η κυβέρνηση Μ. με το νέο αμυντικό δόγμα και την ιδιόμορφη αντίληψη του ίδιου του Μ. για την εξωτερική πολιτική, αφήνει ανοιχτό χώρο και στο πεδίο".

Με λίγα λόγια βρίσκει πεδίον δόξης λαμπρόν να ξεδιπλώσει τον αντι-αμερικανισμό του ιδίου και των ομοίων του με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις. 

Καταλήγει με την άποψη πως: "η Ελλάδα αυτή σήμερα, με τον δουλικό φιλοαμερικανισμό της κυβέρνησης Μ. απομονώνεται από όλους τους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες, Ρωσία, Κίνα, Ιράν κ.ά. Απομονώνεται μαζί και από τους λαούς εκείνους, που παραδοσιακά, επί δεκαετίες, στάθηκε στο πλευρό τους ο ελληνικός λαός, με σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης, τον Κουρδικό και τον Παλαιστινιακό, που σήμερα αφήνονται στη μοίρα τους, καταχωρημένοι πια με τη βούλα και της Ε.Ε., ως «τρομοκράτες»".

Οι συγκρίσεις

Από αυτό εδώ το βήμα ως ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ δεν θα μπούμε σε συγκρίσεις που εν πολλοίς είναι και άστοχες, καθότι ο πόνος δεν έχει μετρητή και κόφτη αντιδράσεων. Κι αυτό γιατί λαμβάνει χώρα στην αρένα των social media μια αναμέτρηση για το ποια μάνα είναι η καλύτερη, του Αξαρλιάν ή του Φύσσα. 

Οι μόνες συγκρίσεις που θα πρέπει να στοιχειώνουν τους υποκριτές της ψευτοπροοδευτικής νομενκλατούρας είναι εκείνες που αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου. Γιατί αυτό το αγόρι λεγόταν Θάνος, όχι Αλέξης, ούτε Ζακ...

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ