Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Euroferry Olympia: Σοκ - Εικόνες στο φλεγόμενο γκαράζ - Φόβοι για διαρροή καυσίμων - Νέες αποκαλύψεις για το μοιραίο πλοίο- (βίντεο)

Είναι οι στιγμές πανικού, όπως τις έζησαν και τις κατέγραψαν οι επιβάτες του Euroferry Olympia. Είναι περασμένα μεσάνυχτα της Παρασκευής (18-02-2022) και όλοι καλούνται να εγκαταλείψουν το πλοίο που έχει πάρει φωτιά. Οι σκηνές είναι δραματικές και δείχνουν ένα κομμάτι μόνο του εφιάλτη. Οι εκρήξεις είναι συνεχείς και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία όλων. Το κάθε δευτερόλεπτο μοιάζει αιώνας. Βρίσκονται μεσοπέλαγα και προσεύχονται να σωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Mega παρουσιάζει για πρώτη φορά εικόνες από το γκαράζ του πλοίου, την στιγμή της εκκένωσης, αλλά και τη στιγμή που επιβάτες και πλήρωμα επιβιβάζονται σε σκάφη για να σωθούν από την πύρινη κόλαση. Είναι εικόνες ντοκουμέντα μέσα από το φλεγόμενο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia, εκεί που ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης. Φλόγες, μαύρος καπνός, εκρήξεις. Και μέσα στο πλοίο εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές.

 

Με το κινητό του τηλέφωνο, Ρώσος επιβάτης καταγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές. Ένας έντονος κρότος προκαλεί πανδαιμόνιο. Ακούγονται κλάματα, φωνές απόγνωσης, κάποιοι φτάνουν να ασφυκτιούν και βήχουν ασταμάτητα όταν οι καπνοί εισχωρούν στο σημείο συγκέντρωσης των επιβατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον τρόμο διαδέχεται προς στιγμήν ο ενθουσιασμός. Φαίνεται πως τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί. Έλληνες, Ιταλοί, Βούλγαροι, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Τούρκοι. Επίσημα καταγεγραμμένοι 239 επιβάτες και 51 τα μέλη του πληρώματος. Με ανακούφιση βγαίνουν στο κατάστρωμα για να ξεκινήσει η έξοδός τους από το πλοίο του εφιάλτη.

Λίγες ώρες αργότερα, διασώστες της ΕΜΑΚ αιωρούνται μέσα στα μαύρα σύννεφα και κατεβαίνουν στο φλεγόμενο πλοίο για να εντοπίσουν 12 οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούνται. Στο γκαράζ, εκεί όπου υπάρχουν οι πληροφορίες για εγκλωβισμένους, η φωτιά που έχει φανεί να υποχωρεί ξαναφουντώνει. Οι φλόγες στα φορτηγά εξαπλώνονται παρά τις συνεχείς προσπάθειες κατάσβεσης. Μέσα σε ένα μόλις λεπτό η κατάσταση γίνεται και πάλι ασφυκτική.

Φόβοι για διαρροή καυσίμου από το Euroferry Οlympia

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι ειδικοί της ακτοφυλακής της Ρώμης εντόπισαν πιθανή θαλάσσια μόλυνση με καύσιμα από το πλοίο Euroferry Olympia το οποίο έπιασε φωτιά, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανοιχτά της Κέρκυρας.

Το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, σε στενή επαφή με την ακτοφυλακή της χώρας. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται, πιθανώς, η κηλίδα, εντοπίσθηκε από αεροσκάφος ATR της ιταλικής ακτοφυλακής, το οποίο πετά πάνω από το πλοίο.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και αναπαράγει η Deutsche Welle, το υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης της κυβέρνησης Ντράγκι είναι έτοιμο να διαθέσει, στις ελληνικές αρχές, πλωτό μέσο της υπηρεσίας καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης, το Levoli White, το οποίο βρίσκεται στο Μπάρι και μπορεί άμεσα να σαλπάρει, αν χρειαστεί.

Τσιγκολάνι: Δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικές οπές στο πλοίο

Στην περιοχή ανοικτά της Κέρκυρας, παράλληλα, έφτασε ήδη το πλοίο Diciotti, της ιταλικής ακτοφυλακής, που διαθέτει ειδικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ μεταφέρει και ομάδα ειδημόνων, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Παράλληλα, όμως, το μεσημέρι της Κυριακής, ο ιταλός υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικές οπές στο πλοίο, οι οποίες να συνδέονται με περιβαλλοντική ρύπανση. Ένα αισιόδοξο και καθησυχαστικό μήνυμα. Οι ιταλικές  αρχές, πάντως, συνεχίζουν να παρακολουθούν την όλη κατάσταση, και μέσω δορυφορικών λήψεων.

Πλοιοκτήτρια εταιρεία: Δεν υπάρχει διαρροή καυσίμων

Πάντως, αρκετές ώρες μετά την είδηση για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, από το πλοίο της στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Τα ευρήματα της τελευταίας επιθεώρησης

Νέα ντοκουμέντα για το «Euroferry Olympia», προκύπτουν από το αναλυτικό περιεχόμενο της έκθεσης που έγινε μετά την τελευταία επιθεώρηση του μοιραίου πλοίου.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση έγινε στις 16/2 και κράτησε πάνω από 11 ώρες καθώς ανώτατη πηγή του Λιμενικού ανέφερε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πως άρχισε στις 9 το πρωί  και τελείωσε στις 8 το βράδυ.

Στην επιθεώρηση έλαβαν μέρος τέσσερις αξιωματικοί επιθεωρητές αντί για δύο, όπως και συνηθίζεται, ενώ πραγματοποιήθηκε άσκηση πυρασφάλειας και έριξαν λέμβους στη θάλασσα.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Οι επιθεωρητές εντόπισαν προστατευτικές σίτες εξαερισμού με «χνούδι», οι οποίες και καθαρίστηκαν.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε κανόνες υγιεινής, αφού μερικά μπάνια επισημαίνεται πως δεν είχαν καν σαπούνι.

Επιπρόσθετα, δεν είχε επικαιροποιηθεί το εγχειρίδιο Πυρασφάλειας.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η εταιρεία είχε αγοράσει πομποδέκτες επικοινωνίας, δεν τους είχε συμπεριλάβει σε αυτό.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ

https://www.youtube.com/watch?v=T-EPENvj3pY

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ