Κοινωνία

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Δοκιμασία για το ενεργειακό σύστημα η βαρυχειμωνιά

Επί ποδός για να αντιμετωπιστεί το κύμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίς» που αναμένεται να πλήξει από σήμερα την Αττική βρίσκονται οι διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος.

Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8.700 MW χωρίς να αποκλείεται το επόμενο διήμερο που ο υδράργυρος λόγω του ψύχους θα υποχωρήσει και άλλo να προσεγγίσει τα 9.000 MW. Χθες το απόγευμα τις ώρες αιχμής (7.00 μμ) η ζήτηση έφτασε τα 8.730 MW.

Όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και των ιδιωτών είναι σε επιφυλακή παρά το γεγονός ότι με βάση τον προγραμματισμό, σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου εκτός συστήματος βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος 5 λόγω αποκατάστασης βλάβης στον μετασχηματιστή ισχύος με πρόβλεψη να μπορεί να ξαναμπεί στο σύστημα εντός της εβδομάδας. Εκτός είναι επίσης οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1 και Μεγαλόπολη 4, οι οποίες θα μπορέσουν να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή εφόσον παραστεί ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο ο ΔΕΣΦΑ σε πρόσφατη σχετική ενημέρωση της ΡΑΕ ανέφερε ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένη η επάρκεια με αέριο και ότι αυτές τις μέρες έφτασαν στη Ρεβυθούσα και νέα φορτία LNG από ΔΕΗ και Elpedison.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη εμφανίζεται η παραγωγή από ΑΠΕ σε ποσοστό 2.400 MW  ενώ 6.700 MW θα προέλθουν από την θερμική ενέργεια και τα νερά. Σήμερα λόγω υψηλότερων τιμών ηλεκτρισμού άλλων χωρών, η Ελλάδα προβλέπεται να κάνει εξαγωγές ρεύματος 500 MW εν αντιθέσει με τις προηγούμενες όπου είχαμε εισαγωγές.

Θετική είναι η εικόνα και από τα υδροηλεκτρικά καθώς οι βροχές πολλαπλασίασαν τα υδάτινα αποθέματα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σήμερα αποτελείται σε ποσοστό 35,7% από  ΑΠΕ, κατά 32% από φυσικό αέριο, 10% λιγνίτη, 7,1%  υδροηλεκτρικά και εισαγωγές 11,5%.
Σε ότι αφορά την τιμή της χονδρεμπορικής εμφανίζεται αυξημένη κατά 15% σε σχέση με χθες στα 243 ευρώ/MWh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται αντίστοιχα και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του έδωσε την δυνατότητα επέμβασης σε 18 περιοχές σε όλη την χώρα για το κλάδεμα δέντρων. Παράλληλα ο διαχειριστής έχει θέση σε αυξημένη εγρήγορση τα τεχνικά συνεργεία τα δικά του και των εργολάβων για να μπορέσει να ανταποκριθεί χωρίς καθυστερήσεις σε βλάβες και να αποτραπούν τα περσινά φαινόμενα της Μήδεια.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε και νέα γραμμή βλαβών για τους καταναλωτές στο 800 400 4000.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...