Κοινωνία

Πάιατ: Συμμετοχή σε σύσκεψη για την "επόμενη μέρα" στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια

Το προσωπικό του ενδιαφέρον για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βόρεια Εύβοια μετά τις πυρκαγιές κατέθεσε στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα στη Λαμία.

Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, ο αμερικανός πρέσβης ζήτησε λεπτομέρειες για το σχέδιο αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, δηλώνοντας συγχρόνως ότι λίγο καιρό πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές βρέθηκε στην καταπράσινη, όπως είπε, Βόρεια Εύβοια και με το ποδήλατό του είχε γυρίσει όλες αυτές τις εκτάσεις που σήμερα έχουν καεί.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα στην περιοχή, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει συνταχθεί μία αναφορά από αμερικανούς επιστήμονες για την αποκατάσταση της περιοχής και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Στερεάς Ελλάδας για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας.

«Εκτός από φίλος της χώρας, είναι πολύ καλός φίλος της Στερεάς Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Σπανός μετά το τέλος της συνάντησης, τονίζοντας ότι «ο κ. πρέσβης των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τις προτάσεις μας στον τουρισμό και για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας».

Σε συνάντηση που είχε ο αμερικανός πρέσβης στη συνέχεια με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, υπογράμμισαν την παλιά τους γνωριμία από τη θητεία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας τόνισε πως ο κ. Πάιατ είναι ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ που, τα τελευταία – όπως είπε – 100 χρόνια, βρίσκεται τόσο κοντά στην Ελλάδα και τα ελληνικά συμφέροντα παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης των Θερμοπυλών ήταν ο προτελευταίος σταθμός του αμερικανού πρέσβη, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος, ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Πάιατ την ιστορικότητα της περιοχής, τονίζοντας ότι «σε αυτό το χώρο χρωστάμε όλοι μας. Χρωστάει η παγκόσμια ιστορία και η παγκόσμια κοινότητα».

Ο δήμαρχος Λαμιέων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ανάδειξης του χώρου των Θερμοπυλών με την ίδρυση και λειτουργία ενός θεματικού πάρκου, μαζί με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι μόνο δικό μας χρέος, έχει ανάγκη τη συμβολή όλων».

Ο κ. Πάιατ έδειξε ενδιαφέρον για τα σχέδια αναβάθμισης της περιοχής, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μήνυμα που εκπέμπει σε παγκόσμιο επίπεδο η θυσία του Λεωνίδα και των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες.

Τέλος, η παρουσία του αμερικανού πρέσβη στη Φθιώτιδα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο εργοστάσιο της Chipita, στη βιομηχανική ζώνη της Λαμίας, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αποκτηθεί το τελευταίο διάστημα από αμερικανικά funds.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ