Κοινωνία

Ταρσός Κορινθίας: Το μυστικό ''διαμάντι'' της Πελοποννήσου

Τα «Μετέωρα» της Πελοποννήσου συναντώνται κοντά στο χωριό Κάτω Ταρσός, και αποτελούν ένα από τα μυστικά διαμαντάκια του νομού Κορινθίας. Κάθετοι επιβλητικοί βράχοι, σαν κι αυτούς του «ιερού δάσους» των Μετεώρων, μαγνητίζουν το βλέμμα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στη θέασή τους.

Αν μέχρι πρότινος στο άκουσμα της λέξης Κόρινθος σας ερχόταν στο νου μόνο ο Ισθμός, το Ηραίο ή, η άγνωστη επίσης στο ευρύ κοινό, λίμνη Βουλιαγμένης, τώρα έχετε ακόμη ένα «συνώνυμο» για το νομό. Ένα μέρος που σίγουρα προκαλεί έκπληξη, αφού αποτελείται από ένα σύνολο κάθετων βράχων, με λεία επιφάνεια και ακανόνιστες σχισμές, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Κάτω Ταρσός.

 

Εκτός από την επιβλητικότητα και την αγριάδα του σπάνιου αυτού τοπίου, ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, που δημιουργούν την εντύπωση ότι εδώ πάντα βρέχει!

Η τραγική ιστορία που κρύβεται πίσω από την δημιουργία της

Όπως τα Μετέωρα διακρίνονται για τα μοναστήρια που είναι «σκαρφαλωμένα» στην κορυφή των βράχων του μοναδικού γεωολογικού αυτού φαινομένου, έτσι και εδώ, διακρίνεται ένα μικρό εκκλησάκι -όπως φαίνεται και μέσα από τα πλάνα του youtuber haanity– με μια πιο τραγική, ωστόσο, ιστορία από πίσω του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δεν είναι άλλο από το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου, που δημιουργήθηκε από μία γυναίκα, μετά από την εκπλήρωση ενός τάματός της προς την Παναγία. Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα που έχτισε το εκκλησάκι σώθηκε ως από θαύμα, πέφτοντας από ύψος 100 μέτρων, από την κορυφή των βράχων, προκειμένου να σωθεί από τον Μωάμεθ Β’ τον πορθητή κατά το 1458. Σύμφωνα με την ιστορία, ο πορθητής ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού να παραδοθούν, με κάποιες από τις γυναίκες να επιλέγουν να πηδήξουν από τους βράχους, ώστε να σωθούν από την αγριάδα του κατακτητή.

 

Η συγκεκριμένη γυναίκα πήδηξε με το μωρό της και επικαλούμενη την Παναγία κατά την πτώση της σώθηκε. Από ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία της, μετέτρεψε μία σχισμή του βράχου στο εκκλησάκι της Παναγίας, τοποθετώντας στο εσωτερικό του και κάποιες εικόνες.

Σήμερα, ο ναός φιλοξενεί διάφορες αξιόλογες εικόνες, όπως εκείνη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται στα 150 έτη, καθώς και μια φορητή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, 200 και πλέον ετών.

 

Το Σπήλαιο στα «Μετέωρα» της Κορίνθου

Ακριβώς πάνω από το σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας, υπάρχει το Σπήλαιο, με δύο ορόφους. Στον πρώτο όροφο κάποτε λειτουργούσε ασκηταριό, ενώ ο δεύτερος είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο, κυρίως την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ