Κοινωνία

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η μάσκα θα μας μείνει «κουσούρι»!

Σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας μέχρι το Πάσχα, που θα εξαρτηθεί όμως και από τη δική μας συμπεριφορά, εκτιμά ότι θα υπάρξει η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καθηγήτρια εκτιμά ακόμη ότι με την παρούσα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και ενέχουν μεγάλο κίνδυνο διασποράς. Ωστόσο όπως επισημαίνει θα εξεταστεί το θέμα όταν έρθει η ώρα του σε μία -δύο εβδομάδες. "Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητηθεί ποτέ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ούτε η εστίαση, ούτε η μετακίνηση από νομό σε νομό για τις διακοπές του Πάσχα. Δεν μας το έχει εισηγηθεί κανείς και δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου".

Από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, οι περισσότερες μεταδόσεις αυτή την εποχή, αφορούν συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, λέει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια, η οποία εξηγεί λεπτομερώς το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των Λυκείων την Δευτέρα, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν θυμοί και δυσαρέσκειες, ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι ομόφωνες. "Είμαστε επιστήμονες, συζητούμε, επιχειρηματολογούμε και καμιά φορά διαφωνούμε. Σεβόμαστε όμως, ο ένας τη γνώμη του άλλου".

Η κ. Παπαευαγγέλου θεωρεί πιθανό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με χρόνο, να εμβολιάζονται παιδιά άνω των 12 ετών στην Ελλάδα. Όσον αφορά τη μάσκα λέει χαρακτηριστικά ότι θα μας μείνει "κουσούρι". "Νομίζω ότι θα έχουμε θέμα με τον κορονοϊό και την επόμενη χρονιά. Θα είναι μαζί μας το 21-22, αλλά σίγουρα θα είναι μία διαφορετική εικόνα, γιατί θα έχουμε προχωρήσει τους εμβολιασμούς και θα είμαστε πολύ καλύτερα. Η αίσθηση μου είναι ότι δεν θα βγάλουμε τις μάσκες πριν το 22".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Ερ: Πόσο εύκολο θεωρείτε ότι θα είναι το self- test για τα παιδιά και τι ρόλο θα παίξει το αυξημένο testing στον περιορισμό της πανδημίας;

Απ: Στα μεγαλύτερα παιδιά θα χρησιμοποιείται το ρινικό και στα μικρότερα, εναλλακτικά με το τι προτιμούν οι γονείς, είτε το ρινικό ή το τεστ με το σάλιο, το οποίο ενδέχεται να κυκλοφορήσει. Και για τα δύο υπάρχουν σαφείς οδηγίες και δεν υπάρχουν δυσκολίες στη χρήση. Το ρινικό έχει το μεγάλο προτέρημα ότι δεν μπαίνει βαθιά μέσα στη μύτη και συνεπώς δεν δημιουργεί δυσφορία, ενώ το τεστ με το σάλιο είναι ακόμη πιο εύκολο και λιγότερο επεμβατικό. Η χρήση των πολλαπλών επαναλαμβανόμενων τεστ στο σπίτι είναι σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα, αφού μέσα σε 15 λεπτά καθένας από μας μπορεί να γνωρίζει αν είναι θετικός και να πράξει τα δέοντα προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Πέρσι τέτοια εποχή θυμίζω ότι τα ημερήσια τεστ ήταν μερικές εκατοντάδες, ενώ φέτος έχουμε φτάσει, στα 75.000 πχ που έγιναν τη Δευτέρα.

Ερ: Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα σε σχέση με τη νόσηση στα παιδιά και τη μετάδοση του ιού. Μέχρι τώρα έχουμε τρεις θανάτους στην Ελλάδα. Τι διαφορές υπάρχουν από το πρώτο κύμα. Τι ρόλο έχουν παίξει οι μεταλλάξεις;

Απ: Μέχρι πριν την επικράτηση των μεταλλάξεων στη χώρα μας, όλοι υποστηρίζαμε ότι η μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών, ή από τα παιδιά στους ενήλικες ήταν πάρα πολύ χαμηλή, ιδιαίτερα για ηλικίες κάτω των 10. Τώρα ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού είναι αυξημένη έως και 50%, κάποιοι λένε και περισσότερο, σε όλες τις ηλικίες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά μεταδίδουν πιο πολύ από τους ενήλικες και ιδιαιτέρως όσα είναι κάτω των 10, τα οποία και μεταδίδουν σημαντικά λιγότερο. Όσον αφορά τη νόσηση, είναι εξαιρετικά επώδυνο το ότι χάσαμε τρία παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουμε στο μητρώο covid στην Ελλάδα περισσότερα από 20.000 παιδιά. Δεν έχουμε αίσθηση ότι η βαρύτητα της νόσου έχει αλλάξει, όμως με την αύξηση των κρουσμάτων είδαμε και σοβαρότερες επιπλοκές.

Ερ: Αφού όπως λέτε η μετάδοση είναι οριζόντια και τα παιδιά τελικά μεταδίδουν, με ποιο σκεπτικό η επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει τα Λύκεια τη Δευτέρα;

Απ: Το σχολείο είναι ένα εργασιακό περιβάλλον. Η απόφαση του να ανοίξουν τα σχολεία ήταν επιβεβλημένη.

Ερ: Δεν ήταν ομόφωνη απ’ ότι μάθαμε. Αν και δεν έχει σημασία.

Απ: Η αλήθεια είναι ότι πρώτον δεν έχει σημασία, αν είναι ομόφωνη. Δεύτερον, νομίζω εσείς οι δημοσιογράφοι λίγο, κάνετε θέμα τις διαφωνίες.

Ερ: Όχι όλοι οι δημοσιογράφοι

Απ: Εντάξει, όχι όλοι δημοσιογράφοι. Είναι γνωστό ότι εγώ υποστηρίζω την επανέναρξη των σχολείων και όλων των βαθμίδων σταδιακά. Είμαστε επιστήμονες, συζητούμε, επιχειρηματολογούμε και καμιά φορά διαφωνούμε. Δεν έχουμε όμως σημαντικές διαφωνίες, ούτε θυμούς. Γίνεται μία επιστημονική συζήτηση και παίρνεται μία απόφαση. Στόχος μας είναι να παίρνεται ομόφωνα. Αυτό δεν γίνεται πάντα. Σεβόμαστε όμως ο ένας τη γνώμη του άλλου και δεν υπάρχουν δυσαρέσκειες, έτσι όπως βγαίνει προς τα έξω. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά του δημοτικού μεταδίδουν λιγότερο από τα παιδιά του Γυμνασίου ή του Λυκείου.

Ερ: Και τότε γιατί δεν άνοιξαν και αυτές οι βαθμίδες;

Απ: Όλες οι βαθμίδες δεν άνοιξαν για δύο λόγους. Πρώτον: Το σταδιακό άνοιγμα είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία, γιατί θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε το αποτύπωμα αυτού του ανοίγματος, για να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Και δεύτερον: Οι μελέτες όλες έχουν δείξει ότι το άνοιγμα του δημοτικού ναι μεν αφορά παιδιά με μικρότερη μεταδοτικότητα, ωστόσο αυξάνουν σημαντικά την κινητικότητα του ενήλικου πληθυσμού. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι συν του ότι τα Λύκεια έχουν μείνει πολύ περισσότερο καιρό κλειστά από ότι τα δημοτικά. Και έχουμε μπροστά μας τις Πανελλήνιες.

Ερ: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι κλινικές μελέτες για τα παιδικά εμβόλια; Πότε βλέπετε να αρχίσουν να εμβολιάζονται τα παιδιά;

Απ: Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, αλλά και τα φάρμακα, οι κλινικές μελέτες πάντα ξεκινάνε από τους ενήλικες, και αφού εξασφαλιστεί σε αυτούς η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, προχωράμε προς τις μικρότερες ηλικίες. Ως προς τα εμβόλια για τον κορονοϊό, πρώτη η Pfizer, έβγαλε αποτελέσματα κλινικής μελέτης που περιέλαβε πάνω από 2000 εφήβους 12-15 ετών. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά και 100% αποτελεσματικό. Ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει αίτημα στον FDA, για να πάρει έγκριση, με στόχο να αρχίσει ο εμβολιασμός των εφήβων 12-15 ετών, πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Η ίδια εταιρεία ταυτόχρονα ξεκινάει μελέτες για ηλικίες 5-11, μετά θα κατέβει στην ηλικιακή ομάδα 2-5 ετών και στη συνέχεια και στα βρέφη από 6 μηνών -2 ετών. Αλλά και η Μoderna, η Astra Zeneca και η Johnson, ξεκινούν τις μελέτες στους εφήβους κάτω των 18 ετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ