Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Lockdown: ''Κλειστά'' και τον Μάρτιο

Καθοριστική για την απόφαση παράτασης του lockdown στην Αττική είναι η εβδομάδα που μπαίνει αύριο κατά την οποία οι ειδικοί ελπίζουν να διατηρηθεί η σταθεροποίηση που φάνηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στα ημερήσια κρούσματα.

Βασικός ρυθμιστής, ωστόσο, για το άνοιγμα οικονομίας και κοινωνίας είναι η πίεση που ασκεί η επιδημία στο ΕΣΥ και κυρίως στις ΜΕΘ, οι οποίες πρέπει να δείξουν ότι μπαίνουν σε τροχιά αποσυμφόρησης. Είναι, επομένως, αρκετά πιθανή η παράταση του αυστηρού «απαγορευτικού» για μία ή δύο εβδομάδες με σκοπό να διασφαλιστεί η επάρκεια κλινών Εντατικής σε περίπτωση νέας έξαρσης από την κινητικότητα. Η άρση ορισμένων μέτρων, πάντως, ακόμη και μέσα στον Μάρτιο δεν θα σημαίνει ένα πλήρες άνοιγμα αλλά πολύ περιορισμένη και προσεκτική επανεκκίνηση, κυρίως λιανεμπορίου και σχολείων, με τους υπόλοιπους τομείς να μετατίθενται για την άνοιξη.  

 

Σταθεροποίηση 

 

«Η επιδημιολογική καμπύλη θα παρακολουθείται έως τα τέλη του μήνα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Οπως εξηγεί, «υπάρχει μια σταθεροποίηση αυτή τη στιγμή, όχι σε καλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον δεν δείχνει εκθετική αύξηση. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι με την τήρηση των μέτρων σε καμιά βδομάδα (σ.σ.: την εβδομάδα που μπαίνει αύριο) θα μπορέσουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν συνεχίσει και τη νέα εβδομάδα να παρατηρείται σταθερή πορεία των κρουσμάτων -ορισμένοι επιστήμονες αναμένουν έως και μικρή μείωση-, θα είναι το πρώτο σημάδι ότι ανεκόπη το επιδημικό κύμα. Ωστόσο, πάντα χρειάζεται χρόνος ώστε να ενισχυθεί η εικόνα σταθεροποίησης και να εκτιμηθεί η κατάσταση των νοσοκομείων. «Συνήθως δίνουμε μια εβδομάδα μετά τη σταθεροποίηση για την παγίωση των αποτελεσμάτων», προσθέτει ο κ. Γώγος.  

 

Μετακίνηση εμβολιασμένων από νομό σε νομό;  

 

«Φωτιές» άναψε η σημερινή παρέμβαση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, μιλώντας για κλιμακωτά ανοίγματα της οικονομίας το επόμενο διάστημα. 

«Αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων», εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, ωστόσο, τόνισε ότι εξαρτάται και από το τι θα κάνουμε.

Για τα SMS με «κόφτη» είπε ότι αν μπορούσε να εφαρμοστεί θα έλεγε «ναι», αλλά δεν θα είναι το ίδιο σε κάθε περιοχή.

Επίσης, εξήγησε πως θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα, έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν και να προλάβουν την όποια έξαρση κρουσμάτων. Όπως είπε, «σε μια βδομάδα μέσα ξέρουμε τι θα συμβεί».

Για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, είπε ότι εξαρτάται από το αν μπορεί να επαναμολύνει. Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η πιθανότητα να μεταδίδει τον ιό κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι ελάχιστη.

Τέλος, είπε ότι υπάρχει μια ανησυχία για την Αττική, καθώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι μικρότερος από αυτόν που περίμεναν να δουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ