Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: ''Μυρίζει'' lockdown στην Αττική

Οσμή νέων μέτρων πλανάται τις τελευταίες ώρες πάνω από την Αττική, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κυμαίνονται σε καθημερινή πλέον βάση πάνω από 200, αλλά και η υπερσυγκέντρωσή τους στο λεκανοπέδιο, φέρνουν την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αντιμέτωπη με σκληρότερα μέτρα προστασίας. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται, με τους επιδημιολόγους να τονίζουν ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.

Στο ίδιο πνεύμα ο Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως πρέπει συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. «Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», ανέφερε.

H κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα ακόμα πιο αυστηρά καθώς όπως τονίστηκε αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στο πεδίο αυτό δεν χωρούν εκπτόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέο lockdown στην Αττική, με το plan b να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ, έως και τις 7 το πρωί, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι.

«Υψηλό επίπεδο κινδύνου» λόγω ΜΕΘ

Στο πλαίσιο αυτό, «είναι γεγονός ότι ορισμένες περιοχές της Πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εντάσσοντας ανάμεσα σε αυτές και την Περιφέρεια Αττικής, που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η περιφέρεια Αττικής εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Την ίδια ώρα, όμως η Αττική εμφανίζει αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο.

«Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει - ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών - στη λήψη πρόσθετων μέτρων για της Αττική» ανέφερε ο κ. Πέτσας, προειδοποιώντας πως «ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες», γιατί σε διαφορετική περίπτωση, «το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο».

Ανοίγοντας, μάλιστα, παράθυρο για αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας στο λεκανοπέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως «για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η Κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται», δηλαδή «εάν έχουμε βελτίωση, μπορεί να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα. Εάν έχουμε επιδείνωση, μπορεί - όπως γίνεται τώρα στην Αττική - να εντείνονται», κατέληξε.

Χειροτερεύει η Αττική

Ένα βήμα πιο κοντά προς τα νέα μέτρα προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προανήγγειλε και νέους περιορισμούς για το λεκανοπέδιο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε δημόσια πως «με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε», αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προετοιμασίες για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας περιέγραψε πως «όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες, αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα», λίγα μάλιστα εικοσιτετράωρα μετά την περαιτέρω λήψη μέτρων, με αιχμή τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Την εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας υπαγορεύει το γεγονός της κάλυψης σε ένα μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό στην Αττική, καθώς από τις 75 κλίνες συνολικά, μόνο 22 είναι διαθέσιμες αυτήν την ώρα, δημιουργώντας αναγκαστικά ισχυρή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγάλη εξάπλωση της νόσου στο λεκανοπέδιο, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Θεσσαλονίκη που έρχεται δεύτερη με 18 μόνο κρούσματα έχει να κάνει αφενός με τη διάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς και αφετέρου με την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία δεν υποχώρησαν λόγω καλοκαιριού, όπως αρχικά αναμενόταν. 

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι 

Η νέα δέσμη περιορισμών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της ή τμηματικά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η αναστολή των συναυλιών και η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε μόλις 20.

Επιπλέον πιο αυστηρή θα είναι η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα από έξι που ισχύει σήμερα ενώ ενδέχεται να μειωθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις παραμένει 50 έως και σήμερα. 

Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ