Κοινωνία

Θα δακρύσετε: Ανάπηρη βιολίστρια συνθέτει με τη σκέψη της μετά από 29 χρόνια (βίντεο)


Τη δύναμη της τεχνολογίας και της ανθρώπινης θέλησης αποτυπώνει το βίντεο με την Ρόζμαρι Τζόνσον την βιολίστρια η οποία κατάφερε να παίξει ξανά μουσική με τη δύναμη του μυαλού της 29 χρόνια από τη στιγμή που έμεινε ανάπηρη.

Η Τζόνσον ονειρευόταν από μικρή να γίνει επαγγελματίας μουσικός και είχε φτάσει να γίνει το τέταρτο βιολί στην εθνική ορχήστρα της όπερας της Σκωτίας σε ηλικία 22 ετών. Ένα τραγικό ατύχημα το 1989 της προκάλεσε σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες με αποτέλεσμα να χάσει την ικανότητά της να κινείται και να μιλάει.

Μετά από 29 χρόνια, όμως, η Τζόνσον κατάφερε να συνθέσει μουσική με τη βοήθεια ενός προγράμματος που αναπτύχθηκε από τη συνεργασία του πανεπιστημίου του Πλίμουθ και του Βασιλικού Νοσοκομείου Νευροαναπηρίας στο Λονδίνο.

Η Τζόνσον φόρεσε ένα ειδικό «καπέλο» με ηλεκτρόδια που κατέληγαν σε έναν υπολογιστή επιλέγοντας νότες και μουσικές φράσεις, οι οποίες στη συνέχεια εμφανίζονται σε πεντάγραμμο μπροστά σε μουσικούς.

Η ίδια η μουσικός όταν είδε το αποτέλεσμα μπροστά της δεν άντεξε και ξέσπασε σε δάκρυα χαράς γιατί είδε να αναβιώνει το όνειρο της ζωής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ