Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το Υποβρύχιο S-113 "ΠΡΩΤΕΥΣ"

Τουρκική αμυντική ιστοσελίδα πανηγυρίζει αναφέροντας συγκεκριμένα την απόσυρση από την ενεργό υπηρεσία του ελληνικού υποβρυχίου S-113 “ΠΡΩΤΕΥΣ”, τονίζοντας την μείωση του αριθμού του υποβρύχιου στόλου μας. 

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ επικοινώνησε με το ΓΕΝ, το οποίο επιβεβαίωσε  την είδηση, για το συγκεκριμένο υποβρύχιο.

Οι Τούρκοι ανέφεραν άμεσα περί δήθεν “αιματηρής” απόσυρσης για τον ελληνικό στόλο υποβρυχίων του πολεμικού μας ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα υποβρύχιο παροπλίστηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το  S113 ΠΡΩΤΕΥΣ, ένα από τα υποβρύχια κλάσης ΓΛΑΥΚΟΣ (Τύπος 209) εξήλθε της ενεργού υπηρεσίας.

Έτσι, ο αριθμός των ενεργών υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μειώθηκε σε 10.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 υποβρύχια σε 3 διαφορετικές κλάσεις στον κατάλογο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Και ο μέσος όρος ηλικίας των ελληνικών υποβρυχίων στην κατηγορία ΓΛΑΥΚΟΣ είναι τα 50 έτη, 42,5 της κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ενώ στην κλάση ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι 7,75 έτη”, αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό άρθρο.

Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Από τα υποβρύχια κλάσης Παπανικολής, Type-214, το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει επί του παρόντος να παραλάβει 6 με την ονομασία Reis Class.

Τα υποβρύχια κλάσης Reis, κατασκευάζονται  στα ναυπηγεία Gölcük με εγχώριες εγκαταστάσεις, αλλά η κατασκευή τους σκοντάφτει στις απαιτήσεις των Τούρκων και σε εμπόδιο από το Βερολίνο προς το παρόν.

Το πρώτο υποβρύχιο, TCG PİRİREİS, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τέλος του 2022  ή του χρόνου, ενώ για τα υπόλοιπα είναι άγνωστο το τι θα γίνει.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, διαθέτει σήμερα 12 υποβρύχια. Τα υποβρύχια Gür Class (4), Preveze Class (4) και Ay Class (4) υφίστανται επίσης εκτεταμένους εκσυγχρονισμούς υπό την ηγεσία των εταιρειών STM, HAVELSAN και TÜBİTAK, με τη βοήθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει επίσης ξεκινήσει τις μελέτες της για την παραγωγή του εθνικού της υποβρυχίου στο πλαίσιο του έργου MILDEN.

Η τουρκική εταιρεία STM, από την άλλη, συνεχίζει την παραγωγή του Mini Submarine που ονομάζεται STM500 με εγχώριους και εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το πρόγραμμα κατασκευής των τουρκικών υποβρυχίων κλάσης Reis, που είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, έχει “βαλτώσει” προκαλώντας οργή στην Άγκυρα.

Είναι γνωστό ότι το όλο πρόγραμμα έχει καθυστερήσει αρκετό καιρό ενώ το θέμα αυτό έθιξε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει πιθανότατα σοβαρό πολιτικό θέμα.

“Καθυστέρηση σημειώνεται στο πρόγραμμα των τουρκικών υποβρυχίων κλάσης Reis, το οποίο είναι υπό παραγωγή για το τουρκικό ναυτικό. Αυτή η καθυστέρηση συμβαίνει γιατί οι Γερμανοί δουλεύουν με τρόπο που δεν έχουν συνηθίσει. Ναι, οι Γερμανοί δεν συνεργάζονται μας τόσο θερμά και συναινετικά όσο θα έπρεπε”, δηλώνει ο Τούρκος ειδικός Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν.

Πρόκειται για στάχτη στα μάτια των Τούρκων πολιτών και της διεθνής κοινής γνώμης.

Με δεδομένη την αρνητική στάση της γερμανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία, για την μεταφορά εξελιγμένης τεχνογνωσίας και την απαίτηση προμήθειας συστήματος εκτόξευσης πυραύλων τύπου Κρουζ, δύο είναι οι επιλογές των Τούρκων:

Α. Να περατώσουν όπως -όπως την κατασκευή του TCG PİRİREİS με ότι διαθέτουν, πράγμα που σημαίνει υποβάθμιση των δυνατοτήτων του σε σχέση με τα ελληνικά υποβρύχια Type-214.

Β. Να συνεργαστούν με Ρώσους και Κινέζους, (κάτι θεωρητικά ανέφικτο λόγω γερμανικής προέλευσης συστημάτων του υποβρυχίου), για να αποσπάσουν τεχνολογία και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων

Τα υποβρύχια που κατασκευάζουν, τα πολεμικά πλοία και όλα τους τα μην επανδρωμένα προορίζονται για να δημιουργήσουν μια τεράστια περιοχή άρνησης πρόσβασης των ελληνικών δυνάμεων, με το όνομα “Γαλάζια Πατρίδα”, και αυτό δε θα τους επιτρέψουμε ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ