Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ώρα αποφάσεων για το ΠΝ: Οι Ολλανδικές φρεγάτες το μεγάλο φαβορί

Ως οριστικές αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό τις προτάσεις των «μνηστήρων» για τις Ελληνικές Φρεγάτες που θα γίνουν «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού Στόλου για τις επόμενες δεκαετίες.

Πλέον η ειδική επιτροπή του ΓΕΝ αναλαμβάνει να ολοκληρώνει την αξιολόγηση εντός των επόμενων ημερών. Η πρόταση των Αμερικανών η οποία έφτασε στα χέρια του επιτελείου δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας αφού δεν προέκυψε κάτι νέο σχετικά με την διαμόρφωση των MMSC ούτε επίσης προέκυψε ενδιάμεση λύση για μεταχειρισμένο πλοίο η οποία να αλλάζει τα δεδομένα. Και παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι αναμένεται Αμερικανική ρελάνς στις ισχυρές Ευρωπαϊκές προτάσεις ειδικά με μεταχειρισμένα πλοία η οποία θα δώσει ‘’πόντους’’ στο συνολικό ‘’πακέτο’’.
 

  

Η πρόταση των Γάλλων 

 

Χθες όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα, Naval Group υπέβαλε, από κοινού με την Thales και την MBDA, μία νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας του Ελληνικού στόλου.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την οποία σας παρουσιάζει το Πενταπόσταγμα, η γαλλική πρόταση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με βελτιστοποιημένο κόστος, και περιλαμβάνει:

  • 4 FDI     
  • Προτείνεται η κατασκευή 3 πλοίων, στην Ελλάδα. Η πρώτη θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση, θα δοθούν 2 φρεγάτες που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022,
  • τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα
  • μια φιλόδοξη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ) 

 

Νέα ''σφήνα'' των ΗΠΑ 

 

«Θα ναυπηγήσουμε την πρώτη φρεγάτα στην Ιταλία, χέρι-χέρι με τους Έλληνες» - «Οι φρεγάτες αυτές είναι μοναδικού σχεδιασμού για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα στη Μεσόγειο» λέει ο ναύαρχος ε.α. Τομ Ρόουντεν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ιταλία είναι κοντά στην Ελλάδα και θα είναι ακόμα πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτά από Έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι θα μάθουν την τεχνογνωσία. Θα ναυπηγήσουμε την πρώτη φρεγάτα στην Ιταλία, χέρι-χέρι με τους Έλληνες.» 

«Εστιάζουμε ξεκάθαρα στο να φέρουμε οικονομική ευημερία στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος με νέες θέσεις εργασίας και για αυτό θέλουμε να ναυπηγήσουμε εδώ στην Ελλάδα τις τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες. Επίσης θα βοηθηθεί σημαντικά το ευρύτερο επιχειρηματικό και επαγγελματικό σύστημα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Επίσης θα δημιουργήσουμε συνέργειες με τα ελληνικά Πανεπιστήμια για τη μεταλαμπάδευση της τεχνογνωσίας», αναφέρει το Πρώτο Θέμα.
  

Ποιος έχει το πλεονέκτημα  

 

Προβάδισμα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουν οι Ευρωπαϊκές προτάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό ναι μεν να αναζητά την υπέρβαση αλλά ταυτόχρονα μέσα στο προκαθορισμένο κόστος το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ για τα καινούργια πλοία και στο 1 δισ. για τα μεταχειρισμένα και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. 

Πλεονέκτημα επίσης φαίνεται να έχουν τα πλοία τα οποία ήδη κατασκευάζονται αφού έτσι μειώνεται το ρίσκο που μπορεί να προκύψει από πλοία τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί. Σε αυτή την περίπτωση σημασία έχει φυσικά και το κύρος του κατασκευαστή αν τελικά προκριθεί μια τέτοια επιλογή.πλέον έπειτα και από την Αμερικανική πρόταση για τις MMSC φαίνεται ότι η απόφαση για διαχωρισμό της απόκτησης καινούργιων πλοίων από την ενδιάμεση λύση των μεταχειρισμένων κερδίζει συνεχώς έδαφος. 

Οι Ολλανδικές και Βελγικές Μ αποτελούν ξεκάθαρα το μεγάλο φαβορί με το Πολεμικό Ναυτικό να εξετάζει τόσο τα οικονομικά δεδομένα-τα οποία φαίνεται ότι είναι σε λογικό πλαίσιο-όσο και τον χρόνο παράδοσης, παράμετρος που αποτελεί κομβικό σημείο. Και αυτό γιατί εάν τα πλοία δεν παραχωρούνται άμεσα το ενδεχόμενο συμφωνίας απομακρύνεται.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ