Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Νέα πρόταση των Γάλλων για τις φρεγάτες - Κατασκευή 3 πλοίων στην Ελλάδα & εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ

Η Naval Group υπέβαλε, από κοινού με την Thales και την MBDA, μία νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας του Ελληνικού στόλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την οποία σας παρουσιάζει το Πενταπόσταγμα, η γαλλική πρόταση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με βελτιστοποιημένο κόστος, και περιλαμβάνει:

  • 4 FDI     
  • Προτείνεται η κατασκευή 3 πλοίων, στην Ελλάδα. Η πρώτη θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση, θα δοθούν 2 φρεγάτες που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022,
  • τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα
  • μια φιλόδοξη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ)
     

 

 

FDI HN “Μade in Greece”από την Ελληνική Βιομηχανία για το ΠΝ 


Στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, η Naval Group ανέπτυξε μια ισχυρή εμπειρία και πραγματοποίησε με επιτυχία εκτενή προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την παραγωγή πλοίων επιφανείας ή υποβρυχίων στις εγκαταστάσεις των εταίρων της διεθνώς, όπως στη Σιγκαπούρη, την Ινδία, τη Βραζιλία και την Αίγυπτο. Βασιζόμενη στην απαράμιλλη και χωρίς ρίσκο προσέγγιση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, η Naval Group προσφέρει μια ασφαλή συμπαραγωγή 3 φρεγατών FDI HN, στην Ελλάδα, από ελληνικά ναυπηγεία και με μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σχέδιο (ΗΙΡ) θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική κυριαρχία και αυτονομία, θα δημιουργήσει συνθήκες για θέσεις εργασίας, ενώ θα προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πολεμικών πλοίων “Made in Greece”για τη προστασία των συμφερόντων της χώρας μέσω:

• Μεταφοράς στην Ελλάδα όλης της απαραίτητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή των 3 FDI HN, εντός χρονοδιαγράμματος, στα ίδια επίπεδα ποιότητας και απόδοσης όπως η πρώτη του τύπου που θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα παραδοθεί το 2025.

• Μεγιστοποίησης της συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας στην εγχώρια υποστήριξη & συντήρηση της FDI HN τα επόμενα 40 χρόνια.

• Αύξησης της αυτονομίας και αυτοδυναμίας της χώρας στην κατασκευή και την συντήρηση πολεμικών πλοίων μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε έλληνες εταίρους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμμετοχής στην ανάπτυξη ενός κερδοφόρου και καινοτόμου Ελληνικού Ναυτικού Αμυντικού οικοσυστήματος, που θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο στο ναυπηγικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα Πληροφορικής κλπ με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Δημιουργία μακροπρόθεσμων σχέσεων με την Ελληνική Βιομηχανία    


Ως ναυτική χώρα με ισχυρή ναυπηγική παράδοση, η Ελλάδα διαθέτει ναυπηγεία και μεγάλο αριθμό αμυντικών εταιρειών. Οι εμπειρογνώμονες της Naval Group συνεργάστηκαν με τους δύο κύριους οργανισμούς αμυντικής βιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, ΣΕΚΠΥ, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας HASDIG και με τη HEMEXPO- τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού- και δέχεται ή επισκέπτεται όλες τις μεγάλες, μικρές και μεσαίες ελληνικές εταιρείες που αναγνωρίζονται ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα FDI HN, σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων όπως εξοπλισμός, ενσωμάτωση και κατασκευή της πλατφόρμας, εξοπλισμός και ενσωμάτωση συστημάτων μάχης, διαχείριση δοκιμών, εργασιών συντήρησης, προγραμμάτων Ερευνας και Ανάπτυξης.

 

Αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως Κέντρο Ναυτικής Καινοτομίας 


Η Naval Group έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικών έργων R&D με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε τεχνολογίες αιχμής όπως η κατασκευή πρόσθετων, η προληπτική συντήρηση, drones και συστήματα ναυτικών αποστολών. H Naval Group στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου τεχνολογικών και ερευνητικών έργων έτσι ώστε να χτίσει τις ελληνικές μελλοντικές δυνατότητες ναυτικού πολέμου.

Η Naval Group εργάζεται ήδη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που εφαρμόζεται στους ναυτικούς και θαλάσσιους τομείς με Έλληνες εταίρους στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το CYBERMAR καθώς και τα έργα PESCO Pandora και H2020.

Τέλος, η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται μια κοινή ανάγκη για θαλάσσια επιτήρηση. Η Naval Group προτείνει τη δημιουργία, μαζί με Έλληνες εταίρους, μιας βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας που θα απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά από την Ελλάδα. Η Naval Group ξεκίνησε συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να τοποθετηθεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και να πραγματοποιήσει κοινά έργα.

FDI HN, η καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες του ΠΝ 


Η FDI HN είναι η μόνη φρεγάτα που προσφέρεται στο ΠΝ με δυνατότητες αποτελεσματικής προστασίας στόχων υψηλής αξίας θαλάσσης ή περιοχής όπως παράκτιες εγκαταστάσεις, πόλεις και Ελληνικά νησιά.

Η FDI HN θα αποτελεί, πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με εως 32 βλήματα Aster ή με συνδυασμό Aster και MICA NG βλημάτων, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 B 3, MU 90 lightweight torpedoes και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες για το συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων που έχουν τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group η FDI HN θα είναι πλήρως διαλειτουργική με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Θα διαθέτει ακόμη δυνατότητες να αναλάβει οποιονδήποτε πολλαπλό ρόλο σε κάθε είδους συμμαχικό στόλο, αλλά και στον Ελληνικό.

Η FDI HN είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group. κ.λπ. Ο φόρτος των βλημάτων Aster μπορεί να εμπλέξει στόχους πολύ γρήγορα σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια ασύγκριτη hit-to-kill δυνατότητα, κανοντας δυνατή την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίθεσης κορεσμού.

 

Ενδιάμεση λύση διαθέσιμη σε λιγότερο από ένα έτος 


Επιπρόσθετα, η Γαλλική πλευρά προσφέρει ενδιάμεση λύση διαθέσιμη στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού η αντιαεροπορική φρεγάτα (AAW Jean Bart) και η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα (ASW Latouche-Tréville), θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2022 στο πλαίσιο της πρότασης. Οι φρεγάτες είναι εν ενεργεία πλοία του Γαλλικού Ναυτικού, για εθνικές και διεθνείς αποστολές, αποδεικνύοντας ότι είναι πλήρως διαλειτουργικές με κάθε άλλο πλοίο του ΝΑΤΟ και έχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών. Θα αποτελέσουν ουσιαστική ενίσχυση στον Ελληνικό Στόλο για τη σύντομη χρονική περίοδο πριν την παράδοση της πρώτης FDI HN το 2025. 

 

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO στην Ελλάδα 


Για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών προτείνεται μία λύση χωρίς ρίσκο για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.
Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις ανάμεσα στην Thales και την Naval Group με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.
 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ