Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγικής σημασίας! Ξεκίνησε η "Ηνίοχος" με τη συμμετοχή ινδικών Su-30 MKI & C17 Globemaster- Νέα εποχή στις ινδο-ελληνικές στρατιωτικές σχέσεις

Για την «αντίθεση» του άξονα Τουρκίας-Πακιστάν, τα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi (Su-30 MKI) και αεροσκάφη C17 Globemaster έφτασαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά για να συμμετάσχουν στην πολυμερή αεροπορική άσκηση Ηνίοχος-2023 που φιλοξενείται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF).

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) συμμετέχει στην Άσκηση Ηνίοχος-23, μια πολυεθνική αεροπορική άσκηση που φιλοξενείται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi (Su-30 MKI) και δύο αεροσκάφη C-17 Globemaster. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας στην Ελλάδα από τις 24 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου.

Εκτός από την IAF, στην άσκηση Ηνίοχος έχουν συμμετάσχει με τα εναέρια μέσα τους: Κύπρος με ελικόπτερο AW139, Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale, Ιταλία με Tornado, Ιορδανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, Σαουδική Αραβία με F-15, Σλοβενία με PC-9, Ισπανία με EF-18 και ΗΠΑ με F-16 & UAV MQ-9.

Η Ηνίοχος 2023 θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πόρων της HAF, όπως μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα αποκτηθέντων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, συστημάτων αεράμυνας, ελικοπτέρων και αεροσκαφών μεταφοράς και εκπαίδευσης.

https://www.youtube.com/watch?v=b8t7r39fmic

Επιπλέον, τα μέσα και το προσωπικό του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Επιχειρήσεων θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων στις περιοχές ασκήσεων, οι οποίες εκτείνονται στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και τις θάλασσες, ανέφερε η HAF στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Η Αυστρία θα συμμετάσχει με προσωπικό INTEL και ο Καναδάς με Διευθυντές Air Battle Manager. Ο σημαντικός περιφερειακός αντίκτυπος της Iniochos-2023 έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εθνών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν με παρατηρητές, όπως το Μπαχρέιν, η Γερμανία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, η Σλοβακία, η Τυνησία και τα ΗΑΕ.

Αυτό όμως που τράβηξε όλα τα βλέμματα είναι η συμμετοχή της IAF στην ελληνική αεροπορική άσκηση, αναφέρουν οι Eurasian Times. Αν και η Ινδία και η Ελλάδα είχαν στενούς πολιτιστικούς και διπλωματικούς δεσμούς στην αρχαία περίοδο που χρονολογούνται από τον Μέγα Αλέξανδρο, έχει ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία έχει μια ιστορία διαμάχης με την Ελλάδα για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, η Ελλάδα θέλει ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με την Ινδία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο και σημαντική στρατιωτική επιρροή. Η Ελλάδα είχε πρόσφατα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, τα οποία επιχειρεί και η Ινδία.

Αλλά αυτό που ενοχλεί την Ινδία είναι η συνεχής υποστήριξη από την Τουρκία στο Πακιστάν για το Κασμίρ. Η Τουρκία έχει «διεθνοποιήσει» το ζήτημα του Κασμίρ σε διάφορα διεθνή φόρουμ. Επιπλέον, η Τουρκία προμηθεύει όπλα και στο Πακιστάν. Πρόσφατα, η Τουρκία φέρεται να προμήθευσε μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «αιχμής» Bayraktar Akinci στο Πακιστάν. Αν και ο ακριβής αριθμός των drones δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι η συμφωνία για το drone Akinci υπογράφηκε στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία και ο Πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν θίξει συχνά το θέμα του Κασμίρ στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρουμ. Μόλις στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, μιλώντας στον ΟΗΕ, είχε προτρέψει τον κόσμο να επιλύσει τα ζητήματα του Κασμίρ υπό την εντολή του ΟΗΕ. Το Νέο Δελχί ζήτησε από τη χώρα να απέχει από την ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα της Ινδίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στρατηγική σημασία έχει η συμμετοχή του στόλου της IAF στην άσκηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δείχνει ότι η Ινδία είναι πλέον έτοιμη να αντιμετωπίσει την Τουρκία στη διηπειρωτική γεωπολιτική.  Με πολλές διπλωματικές επισκέψεις και συναντήσεις, η συμμετοχή της Ινδίας στις ελληνικές πολυμερείς αεροπορικές ασκήσεις θα αποτελέσει μια νέα αλλαγή στις ινδικές και ελληνικές στρατιωτικές σχέσεις.

Ο επαγγελματισμός του προσωπικού της HAF και η ικανότητά της να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις σε μια ευρεία περιοχή που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών αποτελούν την Iniochos, μια σημαντική αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ικανή να παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και μια μοναδική εμπειρία συμμετοχής .

Οι αποστολές καλύπτουν όλο το φάσμα των εναέριων επιχειρήσεων που εκτελούνται από την HAF, όπως επιθετικές αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, αμυντικές αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, στρατηγικές αεροπορικές επιχειρήσεις, Μάχης Έρευνας και Διάσωσης (CSAR) εκτός από στόχο ευαίσθητο στο χρόνο και αερομεταφερόμενο υλικό υψηλής αξίας.

Κατά τη διάρκεια της Iniochos 2023, τα F-16 Tactical Simulators της νεοσύστατης Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης της HAF θα χρησιμοποιηθούν για πολλές αποστολές, επεκτείνοντας την Iniochos στον εικονικό κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...