Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Σημαντική εξέλιξη! Η κατασκευή αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλβανία πρόλαβε τουρκικά σχέδια κύκλωσης της Ελλάδος από Βορρά

Μια παλιά αεροπορική βάση στην Αλβανία θα μετατραπεί σε κύρια βάση επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ το 2023, αφήνοντας τους Τούρκους με την όρεξη, αφού την ήθελαν για λογαριασμό τους από το 2013.

Πρόκειται για τις εργασίες για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης Kuçovë στην Αλβανία, ως σύγχρονη βάση  επιχειρήσεων της συμμαχίας, για φιλοξενία όλων των τύπων των μαχητικών αεροσκαφών με επίκεντρο τα Βαλκάνια.

Το ΝΑΤΟ πρόλαβε την Τουρκία, η οποία από το 2013, είχε υπογράψει στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας με την Αλβανία, για τον εκσυγχρονισμό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας του αεροδρομίου της Κούτσοβας, ενός από τα τρία στρατιωτικά αεροδρόμια που διαθέτει η Αλβανία.

Αν οι Τούρκοι πετύχαιναν το σχέδιο τους, και με δεδομένη την ναυτική βάση πασάλιμαν στο Δυρράχιο, θα προκαλούσαν μεγάλο πονοκέφαλο στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία, λόγω της υπαρκτής απειλής στα "μετόπισθεν" της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Βερατίου, νοτιοανατολικών του Ελβασάν, έχει μήκος αεροδιαδρόμου 2.853 μέτρα τώρα, ο οποίος στην συνέχεια θα επεκταθεί στα 3.500 μέτρα, με αναβάθμιση όλων των απαραίτητων υποδομών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τουρκικά μαχητικά δεν θα προσγειώνονται σε αυτήν, διότι αυτό θα υλοποιείται, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όμως, ενώ τον έλεγχο θα τον έχουν οι ΗΠΑ.    

Το ΝΑΤΟ και η Αλβανία έχουν συμφωνήσει να δοθούν 50 εκατομμύρια ευρώ για την αεροπορική βάση που βρίσκεται 85 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων.

Η μικρή πόλη Kuçovë, που ονομάζονταν και “πόλη του Στάλιν”, κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας, χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιώντας φυλακισμένους υπό τον Αλβανό Enver Hoxha.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αλβανία ήταν γνωστή  ως «η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης».

Ο Viktor Vangjeli, 83 ετών, είχε υπηρετήσει για 27 χρόνια στο Kuçovë πετώντας με αεροσκάφη MiG-19 πριν συνταξιοδοτηθεί το 1990.

Μίλησε για τις καθημερινές πτήσεις που αντιμετώπιζαν σπάνιες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από γείτονες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Η ένταση των πτήσεων εκείνες τις περιόδους υπό τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν πολύ υψηλή», είπε, προσθέτοντας ότι "αυτή η αεροπορική βάση «ήταν υπεύθυνη, μέχρι το 1962, για την κάλυψη όλου του εναέριου χώρου της χώρας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η μετατροπή του Kuçovë σε μια σύγχρονη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ θα ήταν επωφελής για την επόμενη γενιά Αλβανών πιλότων που θα εκπαιδεύονται να πετούν με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990, ο στρατός της Αλβανίας διέθετε περισσότερα από 200 μαχητικά - κυρίως διάφορα μοντέλα MiG, σε τρεις αεροπορικές βάσεις.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν πλέον αποσυρθεί, αφού τα παλαιά ρωσικής και κινεζικής κατασκευής αεροσκάφη της χώρας σταμάτησαν να πετούν το 2005.

Για μερικά χρόνια, παλιά αεροσκάφη Antonov AN-2, μονοκινητήρια διπλάνα της Σοβιετικής εποχής, χρησιμοποιήθηκαν για τη γεωργία και άλλους σκοπούς.Η Αλβανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τώρα πολλά ελικόπτερα, κυρίως Bells και Eurocopter, ενώ αναμένει να αποκτήσει μερικά Blackhawk, αλλά όχι μαχητικά αεροσκάφη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...