Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Rafale F4 : Μια "μακριά σάρισα" της Ελλάδας - Εναέρια "ασπίδα" στο Αιγαίο

Οι Γάλλοι κατασκευαστές το έχουν βαφτίσει Rafale και η ονομασία του στα ελληνικά μεταφράζεται σε "ριπή ανέμου", ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει πλήρως με την καταιγιστική δράση του στους αιθέρες και στο πεδίο των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γάλλοι μετά την πρώτη πτήση, εξέλιξαν επί πολλά χρόνια το μαχητικό τους αυτό, που μπήκε σε υπηρεσία μόλις το 2002 για την ΠΑ και το Ναυτικό τους. Τα σημαντικά χρόνια ανάπτυξης είχαν σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν εξελιγμένες τεχνολογίες ειδικά σε υλικά και ηλεκτρονικά, ενώ οι κατασκευαστές αξιοποίησαν στην εξέλιξη του αεροσκάφους πρωτοποριακά προγράμματα σχεδιασμού, με υπολογιστή της γαλλικής Dassault Systèmes όπως το περίφημο "CATIA" ένα σύστημα τρισδιάστατης σχεδίασης (CAD), κατασκευής (CAM) και μηχανολογικής ολοκλήρωσης (CAE) δικής τους επινόησης.

Η Γαλλία αναπτύσσει μια προηγμένη έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, την έκδοση F4, η οποία θα συνοδεύεται από ενισχυμένη μυστικότητα, ισχυρά ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου και νέα όπλα. Το νέο μαχητικό Rafale F-4 αναμένεται να φέρει συνδεδεμένες λύσεις, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του αεροσκάφους σε δίκτυα με επίκεντρο τον πόλεμο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, οι δοκιμές του μαχητικού αεροσκάφους Rafale F4 πραγματοποιήθηκαν στην αεροπορική βάση Istres στη νότια Γαλλία και έλαβαν θετικά αποτελέσματα.

Στη δοκιμή συμμετείχαν πληρώματα από τη γαλλική διεύθυνση générale de l'armement (DGA), το γαλλικό ναυτικό, τις γαλλικές αεροπορικές και διαστημικές δυνάμεις και εκπροσώπους της αμυντικής εταιρείας Dassault Aviation.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, 2 μαχητικά Rafale F4 πέταξαν σε σχηματισμό 6 μαχητικών (2 Rafale Ms, 2 Mirage-2000s και 2 Alpha Jets) εκτελώντας πραγματικές καταστάσεις μάχης. Έξι περίπλοκες αποστολές, που αντιπροσωπεύουν 50 εξόδους του Rafale F4 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης.

Η έκδοση μαχητικού Rafale F4, θα έχει σημαντικές αναβαθμίσεις με το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης σειράς Thales RBE2 (AESA), το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, το σύστημα στόχευσης αεροπορικών στόχων μεγάλης εμβέλειας Thales TALIOS και το σύστημα αναγνώρισης Reco NG.

Η έκδοση Rafale F4, έλαβε επίσης αναβάθμιση στο σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους, βελτιωμένη οθόνη τοποθετημένη στο κράνος του πιλότου. Νέο λογισμικό ελέγχου κινητήρα και νέα όπλα.

Το Rafale F4 είναι σε θέση να χρησιμοποιεί σύγχρονα νέα όπλα, όπως πυραύλους αέρος-αέρος Mica NG του κατασκευαστή όπλων MBDA, αρθρωτούς πυραύλους AASM αέρος-επιφάνειας, πυραύλους πυραύλων κρουζ Strom, νέα πυρηνική αποτροπή και ασύμμετρη πολλαπλή επεξεργασία (AMP ή ASMP).

Αυτή η εξέλιξη, έχει ως αποτέλεσμα οι δημιουργοί του Rafale να ισχυρίζονται πως το μαχητικό τους -αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς stealth, κάτι που αποδίδεται σήμερα στα αμερικανικά μαχητικά F-35 και F-22 από τα οποία μόνο το πρώτο εξάγεται εκτός ΗΠΑ- έχει πολλά στοιχεία που το καθιστούν δύσκολο στον εντοπισμό όπως ειδικά υλικά κατασκευής, ειδικό σχεδιασμό της εισαγωγής του αέρα για τους κινητήρες κ.α.

Η επιχειρησιακή χρήση και οι ανάγκες της Ελλάδας

Σε ότι αφορά δε πολεμικές αεροπορίες που το έχουν επιλέξει, το γαλλικό Rafale έχει επιλεγεί από τις ΠΑ της Ινδίας, της Αιγύπτου αλλά και του Κατάρ ενώ, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, έχει δει πολεμική δράση στη Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, το Ιράκ και τη Συρία.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία, η εμβέλεια πτήσης κ.ο.κ., ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι τα όπλα, που εκτιμώ, πως θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα ώστε να αξιοποιηθεί το όποιο πλεονέκτημα του τύπου αυτού. Έτσι από τη μια το συγκεκριμένο μαχητικό θα μπορεί να μεταφέρει τα περισσότερα αν όχι όλα τα όπλα, που σήμερα φέρουν σε αποστολές τα ελληνικά Mirage 2000 στις δύο εκδόσεις που διαθέτει η Ελλάδα, από την άλλη τα Rafale F3R -και μετέπειτα αναβαθμισθέντα σε F4- θα μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα δύο πυραύλους SCALP, για υποστρατηγική κρούση αλλά και τους μακράς εμβέλειας Αέρος-Αέρος πυραύλους Meteor.

 Οι τελευταίοι είναι οι καλύτεροι στην κατηγορία τους σήμερα σε υπηρεσία στον δυτικό κόσμο, με πολύ μεγάλη εμβέλεια 'χτυπήματος' εχθρικού μαχητικού που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Θα είναι μια "μακριά σάρισα" της Ελλάδας στον αέρα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ