Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Σε “πολεμικό περιβάλλον” εκπαιδεύτηκαν τα Ελληνικά F-16 στην Γαλλία

Eνθαρρυντικές ειδήσεις μας έρχονται από την Γαλλία για την συμμετοχή της ελληνικής ΠΑ σε άσκηση η οποία πραγματοποιείται σε άκρως “πολεμικό περιβάλλον”, προετοιμάζοντας τους Έλληνες πιλότους για σενάρια στο Αιγαίο που αφορούν οποιαδήποτε πιθανή αναμέτρηση με τους Τούρκους.     

 

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι τα ελληνικά μαχητικά δοκιμάστηκαν στην άσκηση “Volfa”, σε σενάριο που αφορούσε επιχειρήσεις σε ένα ισχυρότατο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ υλοποίησαν και σενάριο αντιμετώπισης πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλία διαθέτει υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, ενώ είναι πρωτοπόρος και στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, για να μην ξεχνιόμαστε. 

Σύμφωνα με το γαλλικό δόγμα, η άσκηση υλοποιείται πλήρως στο πνεύμα του «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις», ενώ τονίστηκε ότι θα υλοποιηθούν είκοσι σενάρια ημέρα και νύχτα. Ανάμεσα σε αυτά έχουμε αντικείμενα όπως  η αναγνώριση, η προβολή δύναμης, η αεροπορική υπεροχή αλλά και οι αποστολές προστασίας.

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, οι Έλληνες πιλότοι υλοποίησαν μια καλή προσομοίωση μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ειδικούς, το ελληνικό Αρχιπέλαγος είναι ήδη μία από από τις πιο “μολυσμένες” ηλεκτρομαγνητικά περιοχές της Ευρώπης (λόγω Τουρκίας), πόσο μάλλον σε περίπτωση ενός σεναρίου ελληνοτουρκικής στρατιωτικής διένεξης.

Η ουσία είναι ότι οι Έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί πέρασαν με επιτυχία όλα τα τεστ, αποδεικνύοντας σε φίλους και εχθρούς τις τρομερές δυνατότητες της ελληνικής ΠΑ, η οποία έχει κάνει πολλούς στην Α.Μεσόγειο εδώ και μήνες να “χάσουν τον ύπνο τους”.        

Στη γαλλική αεροπορική βάση Mont-de-Marsan, οι Γάλλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι με την ελληνική πλευρά, ενώ έκαναν και μια πρώτη παρουσίαση του πρώτου "ελληνικού" Rafale.

https://www.youtube.com/watch?v=aKzdWXqHreU&t=2s

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το πρώτο “ελληνικό” Rafale “επιθεώρησε” και ο Έλληνας Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος κ. Μπλιούμης τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η υπόλοιπη ελληνική παρτίδα θα παραδοθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι του 2021.

Εκτιμάται ότι η Ελλάδα με αυτά τα αεροσκάφη και με την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από αμερικανική εταιρεία σε επίπεδο VIPER, θα κυριαρχήσει στην Α.Μεσόγειο μαζί με την ισραηλινή ΠΑ τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας την τουρκική παρουσία σε ρόλο “κομπάρσου”.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με τέσσερα αεροσκάφη F-16 της 347 Μοίρας από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά σαράντα αεροσκάφη (μαχητικά, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα) από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Υπενθυμίζουμε ότι τα  Rafale φέρνουν μαζί τους και τους πυραύλους Meteor, το απόλυτο όπλο στον αέρα.

Tο υπερόπλο Meteor έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Είναι αέρος αέρος, εκτοξεύεται, δηλαδή από αεροσκάφος και χτυπά ιπτάμενό στόχο
  • Έχει ακτίνα δράσης 110 χλμ., μπορεί δηλαδή να χτυπήσει τουρκικό μαχητικό πριν βγει στο Αιγαίο.
  • Έχει τρεις με έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο αέρος αέρος.
  • Έχει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι ιπτάμενων στόχων. Μπορεί, δηλαδή, να ρίξει σε περίπτωση εμπλοκής... περισσότερα από ένα εχθρικά σκάφη.

To βασικό δεδομένο είναι ότι η Τουρκία δεν θα εντάξει στον αεροπορικό στόλο της τα F-35, ενώ σε αντίθεση η προσθήκη των Rafale στην ελληνική πλευρά θα δώσει ένα τρομερό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά οπουδήποτε απαιτηθεί, αφού για παράδειγμα μέχρι και ανοικτά της Λιβύης έχουμε ενεργό μέτωπο με παρουσία των Τούρκων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ