Κρίση Κούβα-Νο 2 ετοιμάζεται μετά την σχεδόν ειλημμένη απόφαση της Μόσχας να "μεταφέρει" πυραύλους Kalibr σε Βενεζουέλα και Κούβα, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.
Η Ρωσία θα ανταποκριθεί συμμετρικά στις προσπάθειες των ΗΠΑ να τοποθετήσουν κοντά στα ρωσικά σύνορα, πυραύλους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης για την εξάλειψη των πυραύλων μέσης εμβέλειας και μακράς εμβέλειας (συνθήκη INF), γράφει γνωστό ρωσικό ΜΜΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από το Κρεμλίνο, με την «μεταφορά» πυραύλων Kalibr, σε Βενεζουέλα και Κούβα.
https://youtu.be/dilQ9Etq3xM?t=2
Την άποψη αυτή εξέφρασαν Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και σύμβουλοι του ΥΠΑΜ, σχολιάζοντας τις οδηγίες του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς το υπουργείο άμυνας και το ΥΠΕΞ για «λήψη συνολικών μέτρων» σε σχέση με τις δοκιμές πυραύλων στις ΗΠΑ στις 18 Αυγούστου, με την δοκιμή ενός νέου πυραύλου Κρουζ Tomahawk).
Πρόκειται για μέτρα γεωπολιτικού χαρακτήρα, για την εφαρμογή των οποίων η Ρωσική Ομοσπονδία έχει διεθνή νομική βάση με ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής, τονίζει το άρθρο.
Όπως τόνισε ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, στρατηγός ε.α. Βλαντιμίρ Μπογκατύρεφ: «η Ρωσία έχει νομικούς λόγους ως απάντηση στην εμφάνιση νέων όπλων από τις ΗΠΑ, μετά την ουσιαστική ακύρωση της συνθήκης INF, με την ανάπτυξη νέων υποβρυχίων και πλοίων που θα είνια εξοπλισμένα με πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς , ευρισκόμενα σε σχετική εγγύτητα από τα σύνορα των ΗΠΑ».
Ο ίδιος, ο οποίος ήταν επικεφαλής ενός ειδικού τμήματος του ρωσικού υπουργείου άμυνας προτού συνταξιοδοτηθεί, υπενθύμισε ότι στις 15 Αυγούστου, ο επικεφαλής του ΥΠΑΜ Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Πάτρνιο Λόπεζ, υπέγραψαν συμφωνία για αμοιβαίες επισκέψεις πολεμικών πλοίων των δύο χωρών.
«Η Βενεζουέλα έχει εξαιρετικούς θαλάσσιους λιμένες, στους οποίους τα πλοία και τα υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού μπορούν να εισέλθουν τακτικά, για να αναπληρώσουν τις προμήθειες τους και στη συνέχεια να εκτελέσουν αποστολές μάχης στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Αμερικής», ανέφερε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.
Τόνισε ότι σχεδόν όλα τα πλοία επιφανείας του ρωσικού ναυτικού και τα νέα ντιζελοκίνητα υποβρύχια είναι πλέον εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ Kalibr, οι οποίοι δοκιμάστηκαν ευρέως στη Συρία.
«Το διαμέτρημα αυτών πυραύλων είναι άνω των 2.000 χλμ. από τις φρεγάτες «Ναύαρχος Έσσεν» και «Ναύαρχος Γκρηγκορόβιτς», καθώς και από τα υποβρύχια Κρασνοντάρ, Βελίκο Νόβγκοροντ και Κολπίνο. Αυτά και άλλα πλοία και υποβρύχια θα εκτελούν καθήκοντα στην Καραϊβική, στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό ωκεανό» , ανέφερε η ρωσική πηγή.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, ένα από τα μέτρα για την εξουδετέρωση των πιθανών απειλών από τα νέα αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα δοκιμασμένου αμερικανικού πυραύλου Κρουζ, θα είναι ένα ρωσικό υπερηχητικό όπλο. Συγκεκριμένα ο πύραυλος Zircon, ο οποίος είναι ικανός να χτυπήσει επίγειους και επιφανειακούς στόχους σε εύρος χιλιάδων χιλιομέτρων.
Ο στρατηγός σημείωσε ότι ο πύραυλος Zircon, ο οποίος είναι ικανός μα κινείται με ταχύτητες περίπου εννέα Mach, έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίσει τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Yasen-M και Husky πυρηνικά υπβρύχια πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τα νέα αντιτορπιλικά .
Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την άμυνα Αλεξάντερ Σέριν. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Μόσχα θα διαπραγματευτεί με την ηγεσία της Βενεζουέλας σχετικά με την ανάπτυξη πυραύλων που απαγορεύονται από τη Συνθήκη INF σε αυτή τη χώρα: «Αυτό, βέβαια, είναι δύσκολο. Ίσως να υπάρξει ακόμη και μια κρίση στην Καραϊβική τύπου Κούβας -2, αλλά η κρίση αυτή θα «συνεφέρει» τους Αμερικανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν ένα τέτοιο σύστημα εγκατασταθεί στη Βενεζουέλα, τότε οι ΗΠΑ θα συμπεριφερθούν με μεγαλύτερη προσοχή στην Ρωσία».
Έχουμε ήδη γράψει ότι στο πλαίσιο μιας πιθανής λήξης των συνθηκών πυρηνικού αφοπλισμού, η Μόσχα θα επεκτείνει την παρουσία της κοντά στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ σχεδιάζει να αναπτύξει αεροσκάφη της στρατηγικής αεροπορίας σε ένα από τα νησιά της Βενεζουέλας στην Καραϊβική, όπου υπάρχει ναυτική βάση και στρατιωτικός αερολιμένας.
«Αυτή η ιδέα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί», δήλωσε ο στρατηγός Bogatyrev. "Ωστόσο, υπάρχει ήδη συμφωνία για την είσοδο πλοίων του ρωσικού ναυτικού στα λιμάνια της Βενεζουέλας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό από στρατιωτική και στρατηγική άποψη, αφού μόνο στα πλοία του ρωσικού ναυτικού υπάρχουν πύραυλοι μικρότερης και μεσαίας εμβέλειας », τονίζει ο Ρώσος ειδικός.
Ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι η Μόσχα έχει συνάψει συμφωνία και με τη Νικαράγουα σχετικά με μια απλοποιημένη διαδικασία για την είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στους λιμένες αυτής της χώρας (που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2015). Είναι πιθανό ότι ένα παρόμοιο έγγραφο θα υπογραφεί και με την Κούβα, αφού η Αβάνα έχει επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Μόσχα στη ναυτική σφαίρα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής.
Ο Oleg Shvedkov, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Στρατιωτικού Συνδικάτου Στρατιωτικών Δυνάμεων, πιστεύει ότι «η μόνιμη παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων στις ακτές των ΗΠΑ, εξοπλισμένων με πυραύλους μέσης και μικρότερης εμβέλειας θα αποτελέσει σίγουρα έναν πονοκέφαλο γι 'αυτούς. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί μιλούν για αυτό, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης πληροφόρησης».
Όπως φαίνεται λοιπόν η Ρωσία ετοιμάζει την δική της απάντηση στα σχέδια της δύσης κατά της Μόσχας, σε μια περίοδο που η ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα του πλανήτη.