Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Αποκλειστικό: Νέα πρόκληση ετοιμάζει η Άγκυρα στα Βαρώσια της Κύπρου στα τέλη Μαΐου

Η Τουρκία βλέποντας πως σταδιακά υψώνεται απέναντί της ένα αποτρεπτικό τείχος στο Αιγαίο και σε συνδυασμό βέβαια και με το γεγονός πως χρειάζεται τεράστια κεφάλαια για να ξαναστήσει τις πολιτείες που κατέστρεψαν οι σεισμοί στις αρχές Φεβρουαρίου, φαίνεται πως σε αυτή την φάση επέλεξε να πιέσει το «μαλακό» υπογάστριο του ελληνισμού.

Με τρεις παράνομες NAVTEX προχωρά σε μια σειρά από ασκήσεις, μικρές αλλά εξόχως συμβολικές ως προς το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 0478/23 προχώρησε σε άσκηση του πολεμικού της ναυτικού δεσμεύοντας περιοχή στο ακρωτήριο του Κορμακίτη για το χρονικό διάστημα 16 με 16 Μαΐου.

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις προς την Λευκωσία, με την επίσης παράνομη NAVTEX 0486/23, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, το χρονικό διάστημα 24 με 25 Μαΐου.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ακόμα πρόκληση της Τουρκίας καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2020 και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ των κατεχομένων από την τουρκική εισβολή ανακοίνωσαν ότι ανοίγει τμήμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Συγκεκριμένα, στις 8 Οκτωβρίου άνοιξαν σημεία από την Λέσχη αξιωματικών τουρκικού και τουρκοκυπριακού στρατού έως το ξενοδοχείο Golden Sands. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Ερντογάν και ο πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, επισκέφθηκαν τα Βαρώσια. Επιπλέον, η κύρια λεωφόρος Κέννεντυ μετονομάστηκε σε Σεμίχ Σαντζιάρ, που υπήρξε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας από το 1973 έως το 1978, μια περίοδος συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής εισβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 27 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν τα πράγματα δεν αλλάζουν. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος απέρριψαν το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων

Στις 20 Ιουλίου 2021, ανήμερα της συμπλήρωσης 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσαν την άρση στρατιωτικού καθεστώτος στα Βαρώσια και το πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής. Κάλεσε, μάλιστα, τους Ελληνοκυπρίους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας του ψευδοκράτους. «Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας», ήταν η αντίδραση του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Δύο ημέρες μετά και με ομόφωνη απόφασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά τις τουρκικές εξαγγελίες, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων. Επίσης, επανέλαβε εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

Στις αρχές Ιουνίου και συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 11 Ιουνίου, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν άσκηση στην περιοχή που δεσμεύτηκε με την οδηγία προς ναυτιλομένους 0483/23 στην περιοχή ανατολικά του Ριζοκάρπασου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Η τουρκική μοίρα “Κόμπρα” έχει στόχο τις ελληνικές μονάδες επιφανείας στο Αιγαίο-Τρόμος στην Άγκυρα για τις 121 ελληνικές “Οχιές”

Όλα δείχνουν πλέον ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α. Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες...