Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

«Φράχτη» με πανίσχυρες στρατιωτικά χώρες φτιάχνει η Κύπρος απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό

Η Κύπρος ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις στρατιωτικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό φαίνεται και από το γεγονός της συχνότερης στάσης μονάδων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε λιμάνια της. Αυτό την ίδια ώρα που όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες η Κύπρος έχει έρθει πολύ κοντά στρατιωτικά με το Ισραήλ.

Το αντιτορπιλικό USS Arleigh Burke (DDG 51) της ομώνυμης κλάσης έφτασε στη Λεμεσό της Κύπρου για προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι, εχθές στις 16 Μαΐου 2023.

Το γραφείο Τύπου του 6ου στόλου των ΗΠΑ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος. Η ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο λιμάνι χτίζει διαρκείς σχέσεις και καταδεικνύει μια κοινή δέσμευση για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, η οποία είναι κοινή σε όλους τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο λιμάνι, οι ναύτες του Arleigh Burke θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την περιοχή, να επισκεφθούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να αλληλεπιδράσουν με τον λαό της Κύπρου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επισκεπτόμαστε την Κύπρο», δήλωσε ο Cmdr. Pete Flynn, διοικητής του Arleigh Burke. «Πρόκειται για μια σημαντική στάση στη στρατηγικής σημασίας Ανατολική Μεσόγειο. Η απίστευτη φυσική ομορφιά, η ζεστή υποδοχή και η συναρπαστική ιστορία κάνουν αυτήν την επίσκεψη που δεν θα ξεχάσουμε σύντομα.»

Η επίσκεψη του πλοίου στο λιμάνι ακολουθεί την πρόσφατη διέλευση του μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, μετά από επιχειρήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων του πέμπτου στόλου των ΗΠΑ.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για το πλήρωμά μας για την ανθεκτικότητά του, τη θετικότητα και την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις για την επιτυχία της αποστολής όχι μόνο στον 6ο Στόλο αλλά τώρα στον 5ο Στόλο», δήλωσε ο Αρχηγός Διοίκησης (CMDCM) Rafael Barney. Περιττό να πούμε ότι η επίσκεψή μας στο λιμάνι μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε κάποια συντήρηση».

Το Arleigh Burke βρίσκεται στην τρίτη του περιπολία στην περιοχή επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπη-Αφρική (NAVEUR-NAVAF) ως μέλος των Forward Deployed Naval Forces-Europe (FDNF-E). Το πλοίο άρχισε να περιπολεί στις 2 Φεβρουαρίου 2023, αναχωρώντας από το λιμάνι του Ναυτικού Σταθμού Rota στην Ισπανία, και έχει επιχειρήσει στη Βαλτική Θάλασσα, τη Βόρεια Θάλασσα, τον Αρκτικό Κύκλο, τον Ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα αντιτορπιλικά FDNF-E λειτουργούν τακτικά σε όλα τα ύδατα της Ευρώπης και της Αφρικής, από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο, επιδεικνύοντας την κυριαρχία τους στον θαλάσσιο τομέα. Το Arleigh Burke είναι ένα από τα τέσσερα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύουν στο Ναυτικό Σταθμό Rota της Ισπανίας και έχουν ανατεθεί στον Διοικητή της Task Force 65 για την υποστήριξη της αρχιτεκτονικής ολοκληρωμένης εναέριας πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Για περισσότερα από 80 χρόνια, οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ Ευρώπης-Η.Π.Α. Οι Ναυτικές Δυνάμεις της Αφρικής (NAVEUR-NAVAF) έχουν σφυρηλατήσει στρατηγικές σχέσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, αξιοποιώντας ένα θεμέλιο κοινών αξιών για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ