Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Πυρετός στρατιωτικών ασκήσεων στην Κύπρο από Εθνοφρουρά-Ισραήλ- Σε πανικό οι κατοχικές δυνάμεις του "Αττίλα" διεξάγουν ΤΑΜΣ

Οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο προέβησαν στην εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά με συμμετοχή στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Επιλαρχίας αρμάτων (ΕΜΑ) της 28ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας και Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού της 39ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας, σύμφωνα με τα Twitter που ακολουθούν.

Οι παραπάνω ασκήσεις των κατοχικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν την ώρα που στην Κύπρο διεξαγόνταν οι ασκήσεις ΤΑΜΣ «ΙΑΣΩΝ-1/2023 – BLUE SUN» και ΤΑΜΣ «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2023» από την Εθνοφρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ΤΑΜΣ των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">28’inci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı 28&#39;inci Mekanize Piyade Alay Tank Tabur Görev Kuvveti tarafından, Acısu Tatbikat Alanı’nda Tank Tabur Görev Kuvvetinin Atışsız Tatbikatı icra edildi.<a href="https://twitter.com/hashtag/Mill%C3%AESavunmaBakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#MillîSavunmaBakanlığı</a> <a href="https://t.co/tc52kbS0zt">pic.twitter.com/tc52kbS0zt</a></p>&mdash; T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) <a href="https://twitter.com/tcsavunma/status/1658139977941676034?ref_src=twsrc%5Etfw">May 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Τακτικό συγκρότημα Επιλαρχίας Αρμάτων του 28ου Μηχανοποιημένου Συντάγματος της 28ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά στο Πεδίο βολής Acısu στα κατεχόμενα.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">ASELSAN tarafından modernize edilen ZMA-15 KKTC&#39;de sahada.<br><br>Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde konuşlu 39’uncu Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı tarafından “Tabur Görev Kuvveti Tam Birlik Atışlı Arazi Tatbikatı” başarıyla gerçekleştirildi. <a href="https://t.co/xmZJrxi8kk">pic.twitter.com/xmZJrxi8kk</a></p>&mdash; MaviVatan.net (@mavivatannet) <a href="https://twitter.com/mavivatannet/status/1658130895755268098?ref_src=twsrc%5Etfw">May 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Τακτικό Συγκρότημα Τάγματος, της 39ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Πεζικού που σταθμεύει στα κατεχόμενα του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">?Fotoğrafta modernize edilmiş ZMA-15 görülüyor.<br><br>ZMA-15 modernizasyonu kapsamında 133 adet araç ASELSAN-FNSS tarafından neredeyse tamamen soyularak yenileniyor. İlk 5 aracın teslimatı 2022 Aralık&#39;ta yapılmıştı. <a href="https://t.co/Lf8aDD6WWr">pic.twitter.com/Lf8aDD6WWr</a></p>&mdash; MaviVatan.net (@mavivatannet) <a href="https://twitter.com/mavivatannet/status/1658130906136162305?ref_src=twsrc%5Etfw">May 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Η φωτογραφία δείχνει το εκσυγχρονισμένο ZMA-15. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού ZMA-15, 133 οχήματα απογυμνώθηκαν και ανανεώθηκαν σχεδόν πλήρως από την ASELSAN-FNSS. Τα πρώτα 5 οχήματα παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022.

Ολοκλήρωση Διεθνούς Αεροπορικής Άσκησης ΤΑΜΣ «ΙΑΣΩΝ-1/2023 – BLUE SUN»

 Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοφρουράς στην Κύπρο, από 07 έως 11 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Κράτους του Ισραήλ, διεξάχθηκε, η Διεθνής Αεροπορική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΑΣΩΝ-1/2023 – BLUE SUN», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (ΙΠΑ).

Στο πλαίσιο της άσκησης πτητικά μέσα της ΙΠΑ μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» στην Πάφο, από την οποία και εκτελούσαν τα διάφορα σενάρια. 

Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη ΔΑ και την ΙΠΑ, ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της ΙΠΑ στις τακτικές ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά την σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε, ενεργοποίηση το συστήματος αεράμυνας καθώς και του συστήματος αυτοπροστασίας των εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς, εκτέλεση αποστολών Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και προσβολής χερσαίων στόχων, διεξαγωγή αεροπορικών γυμνασίων, καθώς επίσης και πτήσεις χαμηλής ναυτιλίας.  

Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνεχάρη το προσωπικό για τη σχεδίαση, την προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή, καθώς επίσης για το επίπεδο ετοιμότητας, επιχειρησιακής εκπαίδευσης και το υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό του.

Σημείωσε επίσης, ότι η άσκηση αναδεικνύει την στρατηγική σχέση και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των μελών των Εvόπλων Δυνάμεων της ΚΔ και του Κράτους του Ισραήλ, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας, να εξοικειωθεί με τις διαδικασίες υποδοχής και υποστήριξης αυξημένου αριθμού πτητικών μέσων καθώς και στην εκτέλεση κοινών επιχειρησιακών σεναρίων, ενισχύοντας μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνικών γνώσεων, το επίπεδο εκπαίδευσης, συναντίληψης και διαλειτουργικότητας.

Ολοκλήρωση Διεθνούς Άσκησης ΤΑΜΣ «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2023»

Από 07 έως 11 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, διεξάχθηκε στην Κύπρο, η Διεθνής Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2023». 

Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, των συμμετεχουσών δυνάμεων, εντός του οποίου κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής και αποτρεπτικής ικανότητάς τους. 

Η σχεδίαση και ο συντονισμός της άσκησης, πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το Εθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως των Ισραηλινών ΕΔ και σε Τακτικό Επίπεδο από την 6η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, σε συντονισμό με τη Διοίκηση Αεροπορίας, τη Διοίκηση Καταδρομών και τη Διεύθυνση Εθνοφυλακής, Ομάδες Εθνοφυλάκων της οποίας συμμετείχαν σε επιμέρους σενάρια της άσκησης. 

Η διεύθυνση της, πραγματοποιήθηκε από κοινού, μέσω της συνεργασίας των Κέντρων Συντονισμού και Ελέγχου Ασκήσεων και της ανταλλαγής συνδέσμων στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, επί μέρους διακλαδικές ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας διπλής ενεργείας με τη διεξαγωγή ειδικών και αεραποβατικών επιχειρήσεων, αγώνα σε κατοικημένους τόπους, ορεινό αγώνα, εκτέλεση βολών φορητού οπλισμού, καθώς και ασκήσεις Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας. 

Με το πέρας της άσκησης, ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, συνεχάρη το προσωπικό για τη σχεδίαση, την προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή, καθώς επίσης για το επίπεδο ετοιμότητας, επιχειρησιακής εκπαίδευσης και το υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό του. Ευχαρίστησε επίσης τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες που υποστήριξαν την άσκηση σε θέματα ασφαλείας, πυρασφαλείας, ιατρικής, τεχνοεφοδιαστικής και άλλης υποστήριξης καθώς και τις τοπικές αρχές στα διοικητικά όρια των οποίων πραγματοποιήθηκαν τα διάφορα επί μέρους σενάρια.

Η άσκηση, εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας και αποτελεί συνέχεια της αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 κρατών. Επίσης, αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων και συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των 2 χωρών, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ