Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Η Κύπρος θωρακίζει τους ουρανούς της! Iron Dome: Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά της ισραηλινής ασπίδας

Σύμφωνα με άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ υπεγράφη μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, η απόκτηση από την πρώτη του Ισραηλινού  αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome. 

Τι συνεπάγεται αυτό για την άμυνα της Κύπρου και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη συνέχεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγάλη αξιοπιστία του Iron Dome

Στην πολύ μεγάλη  αξιοπιστία του εν λόγω  συστήματος αναφερθήκαμε σε πρόσφατο άρθρο μας  , όπου σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό το Iron Dome έχει καταρρίψει το 97% των παλαιστινιακών ρουκετών στις αρχές Αυγούστου, γεγονός που αποτελεί βελτίωση των επιδόσεων του συστήματος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

Το Iron Dome, που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το 2011 και εκτοξεύει κατευθυνόμενους πυραύλους για να πλήξει εισερχόμενους πυραύλους και άλλες απειλές μικρής εμβέλειας στον αέρα, αξιολογήθηκε  αρχικά ως 85% επιτυχές από Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους  άμυνας. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 90% στον πόλεμο στη Γάζα το 2012.

H τουρκική απειλή και το ενδιαφέρον της Κύπρου

Η εμπλοκή της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα κατέδειξε την ολοένα και πιο ενισχυμένη επιρροή που μπορούν να έχουν στο πεδίο της μάχης τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η Κύπρος αναζήτησε απάντηση στο τουρκικό στόλο εγχώριων drone που έχει στα χέρια της η Άγκυρα. 

Το IRON DOME. βρισκόταν  στο «μικροσκόπιο»  του ΥΠΑΜ της Κύπρου, αφού  όπως προαναφέραμε  έχει δοκιμαστεί  με απόλυτη επιτυχία απέναντι σε μαζικές επιθέσεις τόσο από ρουκέτες και πυραύλους όσο και από μη επανδρωμένα UAV.

Και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει σύμφωνα με τους Ισραηλινούς το 90% αφού κατάφερε να σταματήσει το 2012 σε επιθέσεις που έγιναν από Ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις σχεδόν το σύνολο των 220 πυραύλων και των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν.

Το IRON DOME ήδη μετρά 9 χρόνια επιχειρησιακής ένταξης στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ ενώ χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης. Το αντιαεροπορικό σύστημα που κατασκευάζεται από την RAFAEL,την εταιρία δηλαδή η οποία κατασκευάζει και το SPIKE NLOS, πυραυλικό σύστημα το οποίο επίσης ενδιαφέρει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Με το IRON DOME οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν προχωρήσει συνολικά σε 2000 καταρρίψεις απέναντι σε κάθε είδους εναέριους στόχους όπως πυραύλουςόλμουςβλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα UAV.

Γιατί είναι οικονομικό;

Και μάλιστα υπολογίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οικονομικό αντιαεροπορικό σύστημα απέναντι σε μη επανδρωμένα UAV αφού κάθε κατάρριψη κοστίζει περίπου 100.000 δολάρια, την ώρα που αντίστοιχη ενέργεια με χρήση A/A Patriot, τα οποία διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία-ξεπερνά τα 3.000.000 δολάρια.

Ο πύραυλος Tamir τον οποίο εκτοξεύει το IRON DOME κοστίζει 40.000 δολάρια ενώ η τιμή του εκτοξευτή αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντιαεροπορικό σύστημα με βεληνεκές από 4 έως 70 χλμ ενώ οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να φτάσουν την ακτίνα δράσης του έως τα 250 χλμ μετατρέποντάς το σε Α/Α σύστημα  μεγάλου βεληνεκούς.

Με ραντάρ 3D AESA έχει σύμφωνα με τους κατασκευαστές τη δυνατότητα ταυτόχρονου εγκλωβισμού 1100 στόχων.

Όπως εκτιμούν Έλληνες επιτελείς η ενσωμάτωση του IRON DOME στην αντιαεροπορική «ομπρέλα» στην Κύπρο,σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα Α/Α συστήματα που ήδη διαθέτουν οι Δυνάμεις της Εθνοφρουράς  μετατρέπουν τον Κυπριακό  εναέριο χώρο σε απροσπέλαστη περιοχή ειδικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια μαζικής επίθεσης με χρήση μη επανδρωμένων UAV.

Το σύστημα

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το Iron Dome αποτελεί μία «αποτελεσματική και πρωτοποριακή φορητή λύση» απέναντι σε επιθέσεις μικρής εμβέλειας ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με εμβέλεια μέχρι 70 χιλιομέτρων, υπό κάθε είδους καιρικές συνθήκες, ημέρα ή νύχτα.

Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν πύραυλο αναχαίτισης με ειδική κεφαλή για την γρήγορη κατασκευή στόχων εν πτήσει, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές. 

Έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και βλημάτων πυροβολικού 155 mm με βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, το Iron Dome θα λειτουργεί μέρα και νύχτα, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, και μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα.

Το Iron Dome αποτελείται από :

1. Ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης: το σύστημα ραντάρ κατασκευάστηκε από την Elta, μια ισραηλινή αμυντική εταιρεία και θυγατρική της Israel Aerospace Industries, και από την IDF.

2.Battle Management & Weapon Control (BMC): το κέντρο ελέγχου έχει κατασκευαστεί για τον Rafael από την mPrest Systems, μια ισραηλινή εταιρεία λογισμικού.

3. Μονάδα βολής πυραύλων: η μονάδα εκτοξεύει τον αναχαιτιστικό πύραυλο Tamir, εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες και πολλά πτερύγια διεύθυνσης για υψηλή ευελιξία. Ο πύραυλος κατασκευάζεται από τον Ραφαέλ.

Μια τυπική συστοιχία Iron Dome έχει 3–4 εκτοξευτές (20 βλήματα ανά εκτοξευτή).

Το ραντάρ του συστήματος αναφέρεται ως EL/M-2084, ανιχνεύει την εκτόξευση του πυραύλου και παρακολουθεί την τροχιά του. Το BMC υπολογίζει το σημείο πρόσκρουσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα δεδομένα και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσει εάν ο στόχος αποτελεί απειλή για μια καθορισμένη περιοχή.

Μόνο όταν προσδιοριστεί αυτή η απειλή, ένας πύραυλος αναχαίτισης εκτοξεύεται για να καταστρέψει τον εισερχόμενο πύραυλο πριν φτάσει στην προβλεπόμενη περιοχή πρόσκρουσης.

το Iron Dome είναι κατασκευασμένο για να αναπτύσσεται διάσπαρτο στο χώρο και όχι σε συγκεκριμένο σημείο . Κάθε εκτοξευτής, που περιέχει 20  πυραύλους αναχαίτισης, αναπτύσσεται ανεξάρτητα και λειτουργεί εξ αποστάσεως μέσω ασφαλούς ασύρματης σύνδεσης.

Τέλος κάθε συστοιχία  Iron Dome είναι ικανή να προστατεύει μια αστική περιοχή περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Κύπρος μας αποκτά ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντιαεροπορικό σύστημα όπως το Iron dome , ενάντια σε  εχθρικά βλήματα και drones χαμηλού υψομέτρου.

Ωστόσο, η Εθνοφρουρά θα πρέπει να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς καθώς και μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από μόνη της την τουρκική απειλή από αέρος.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ