Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Σήραγγες του θανάτου! Η Ισλαμική Τζιχάντ σχεδίαζε να διεισδύσει στο Ισραήλ μέσω τούνελ από τη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις που περιελάμβαναν διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Breaking Dawn, η οποία οδήγησε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στον Νότο καθώς και στην κοινότητα πληροφοριών του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι IDF έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής ομάδας γύρω από μια από τις πιο δημοφιλείς σήραγγές της και οι δυνάμεις ασφαλείας περίμεναν ότι προετοιμαζόταν για χρήση διείσδυσης στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Walla, ενώ οι διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ σκόπευαν να πραγματοποιηθεί επιχείρηση, οι τρομοκράτες στο πεδίο αρνήθηκαν να εισέλθουν στις σήραγγες.

Το IDF υποθέτει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα είναι επιφυλακτικές να χρησιμοποιήσουν τις σήραγγες εξαιτίας αυτού που συνέβη κατά την επιχείρηση Guardian of the Walls τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν το IDF έδειξε ότι ήταν σε θέση να χτυπήσει απευθείας σήραγγες που είχαν σκαφτεί σε βάθος 20 -30 μέτρα ενώ υπάρχουν τρομοκράτες μέσα τους. Δύο τούνελ στη Γάζα χτυπήθηκαν με τρομοκράτες της Χαμάς μέσα.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας, το τεράστιο χτύπημα που δέχθηκε η Χαμάς πέρυσι ήταν περισσότερο ψυχολογικό από οτιδήποτε άλλο: οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες φοβούνται τώρα την ικανότητα του Ισραηλινού Στρατού να τους στοχεύσει μέσα στις σήραγγες.

Την τελευταία μέρα της επιχείρησης, πάρθηκε η απόφαση να επιτεθεί στη σήραγγα προκειμένου να προκληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά σε αυτήν, καθώς οι IDF δεν έχουν τα μέσα να καταστρέψουν πλήρως τις υπόγειες σήραγγες.

Μετά την έγκριση για επίθεση, το έργο εκτελέστηκε υπό τη διεύθυνση του Ταγματάρχη της Νότιας Διοίκησης. Ελιέζερ Τολεδάνο.

Πηγές από το IDF διευκρίνισαν ότι η σήραγγα δεν έφτανε μέχρι το ισραηλινό έδαφος αλλά κατέληγε δίπλα στα σύνορα όπου έχει εγκατασταθεί ένα υπόγειο τείχος για να σταθεί απέναντι στις σήραγγες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ