Κύπρος

Έτσι έριξαν «άκυρο» στους Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο Λάρνακας - «Πακέτο» πίσω στο Ισραήλ! [vid]


Είναι γνωστό ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες έρχονται κατά χιλιάδες πλέον στην Κύπρο, αφήνοντας και αυτοί πολύτιμο συνάλλαγμα στην τοπική επιχειρηματικότητα, ωστόσο σίγουρα κάποιους εξ αυτών σίγουρα δεν τους χρειαζόμαστε, όπως είναι η περίπτωση των 22 Ισραηλινών υπηκόων που τους στείλαμε πακέτο πίσω στην πατρίδα τους.

Το γκρουπ με τους 22 τουρίστες το οποίο αφίχθη στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας εν τέλει υποχρεώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές του αεροδρομίου να επιστρέψει άμεσα πίσω στο Ισραήλ.

Οι 22 υπήκοοι της φίλης και σύμμαχης χώρας εστάλησαν άπραγοι όπως ήρθαν πίσω, καθώς στις προθέσεις τους ήταν η μετάβασή του στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη του βορρά, προκειμένου να συμμετάσχουν σε τουρνουά πόκερ...

Η όλη υπόθεση εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις και επί ένα 48ωρο καθώς τα 22 αυτά άτομα έφθασαν στην Λάρνακα σε δυο γκρουπ, ένα την Δευτέρα και ένα την Τρίτη. Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί στο Αεροδρόμιο κατόπιν πραγματοποίησης ενδελεχών ελέγχων, δεν τους επέτρεψαν να εξέλθουν του αερολιμένα Λάρνακας, καθώς προέκυψε από τις έρευνες πως όδευαν στο παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Το χειρότερο στην όλη υπόθεση δε, είναι το γεγονός ότι το τουρνουά διεξάγεται σε ελληνοκυπριακές ιδιοκτησίες στα κατεχόμενα τις οποίες παράνομα εκμεταλλεύονται οι κατοχικές αρχές και επιτήδειοι επιχειρηματίες...

Εξάλλου, σοβαρό ζήτημα είχε προκύψει και προ δύο ακριβώς μηνών, στις 23/9 όταν βάση μιας αντίστοιχης παρεξήγησης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, Τελ Αβίβ και Λευκωσία ξεκίνησαν να συντονίζονται στις προσπάθειες τους προς ανάσχεση του ρεύματος Ισραηλινών τουριστών προς στα κατεχόμενα.

Το Ισραηλινό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία στις 19/9, ανήμερα της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και πάλι από Ισραηλινούς τουρίστες, οι οποίοι θα περνούσαν στα κατεχόμενα. Πρόκεται ουσιαστικά για ταξιδιωτική οδηγία σε πολύ αυστηρό ύφος έναντι πολιτών του αναφορικά με τις επισκέψεις τους/ή και επενδύσεις τους στα κατεχόμενα. Για πολλοστή φορά επισημαίνεται πως όσοι Ισραηλινοί πολίτες επισκέπτονται τα κατεχόμενα δεν θα μπορούν να τύχουν της συνδρομής της ισραηλινής πρεσβείας στην Λευκωσία, ενώ προειδοποιεί κατά καιρούς τους Ισραηλινούς επενδυτές να αποφύγουν την αγορά περιουσιών στα κατεχόμενα. Αυτή την φορά η ενημέρωση ήταν σε πολύ πιο έντονο ύφος, με την Ισραηλινή κυβέρνηση ένεκα των άριστων σχέσεων με την κυπριακή κυβέρνηση να προβαίνει σε νέα πιο αυστηρή και επισταμένη ενημέρωση των πολιτών του. Παράληλα, επισημαίνεται το γεγονός ότι δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση ενδεχόμενο διασάλευσης των διμερών σχέσεων Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, ένεκα του ατυχούς περιστατικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που όπως προαναφέραμε παραπέμπει περισσότερο σε παρεξήγηση.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον έγκριτο αναλυτή αρθρογράφο, με εξειδίκευση στα θέματα Ισραήλ-Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτο, αμέσως μετά το εν λόγω επεισόδιο το Τελ Αβίβ προχώρησε σε αυστηρότατη έκδοση οδηγίας προς τους πολίτες του Ισραήλ προς αποφυγή επισκέψεων και επενδύσεων στις κατεχόμενες περιοχές, με τον κ. Χαρίτο να επισημαίνει πως οι Ισραηλινοί δεν είναι εξοικειωμένοι, ή ακόμα χειρότερα δεν γνωρίζουν καν τις υφιστάμενες ιδιάζουσες πολιτικό-διπλωματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, με την Λευκωσία να είναι αυτή που θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του "Διαφωτιστή".

Δείτε τι είχε δηλώσει τότε ο κ. Χαρίτος για το αντίστοιχο επεισόδιο και τις συνεπακόλουθες αντιδράσεις:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ